Política

Aragonès proposa un “acord de claredat” com al Canadà per impulsar un referèndum d’autodeterminació

El president de la Generalitat considera que és la via “més rapida i més eficient” per tornar a votar i que “tothom” reconegui els resultats

“Ha arribat el moment de tornar-ho a fer. De fer de nou una proposta de país”

El president de la Generalitat, Pere Aragonès, proposa un “acord de claredat a l’Estat” que “identifiqui quan i com Catalunya pot tornar a exercir el dret a decidir”, com han fet el Canadà i el Quebec. I com “podem arribar a un acord sobre com tornar a votar“ com van “saber fer, i estic convençut que ho tornaran a fer” el Regne Unit i Escòcia.

Durant el seu discurs al debat de política general al Parlament, Aragonès ha defensat aquesta via “escrupolosament democràtica” com la “més ràpida i més eficient” per torna a votar, que “parteix dels aprenentatges” de l’1-O i “supera les dificultats que no ens van permetre ser independents fa cinc anys”. També considera que aquest “acord de claredat” implica a tothom i és la via que pot permetre que “tothom” en reconegui el resultat, també a nivell internacional. “Només la legitimitat d’un referèndum acordat pot substituir l’1 d’Octubre”, ha assegurat.

Per Aragonès, la proposta és “inclusiva perquè va dirigida a tots els i les demòcrates, siguin independentistes o no ho siguin”. Una proposta “explicable i homologable a nivell internacional perquè altres països han partit de propostes similars i perquè sense cap mena de dubte, ens obre portes que fins al moment s’han mantingut tancades”.

Aragonès considera que cal obrir un debat “amb el conjunt de la societat per construir les bases de l’acord de claredat” que vol presentar a l’Estat. Una proposta “on tothom s’hi senti inclòs i on tothom accepti el resultat”. Una proposta, els mecanismes de la qual s’impulsaran des del govern de la Generalitat.

“Ha arribat el moment de tornar-ho a fer. De fer de nou una proposta de país. Ha arribat l’hora de superar la situació de bloqueig amb una proposta constructiva”, ha afirmat, en referència al “ho tornarem a fer”, de l’expresident d’Òmnium Cultural Jordi Cuixart.

Aragonès s’ha mostrat convençut que aquest acord de claredat és “l’eina que necessitem per resoldre el conflicte polític amb l’Estat” i ha animat “a tothom qui vulgui afrontar la resolució” del conflicte a “implicar-s’hi”.

Durant el seu discurs, també ha recordat que segons les dades del Centre d’Estudis d’Opinió (CEO) un 82% dels catalans està d’acord que hem de decidir el futur del país en un referèndum, també els votants del PSC, Catalunya en Comú i “fins i tot del 50% dels votants de Cs”.

Aragonès considera que cal “superar” la situació de “bloqueig” actual i que el primer pas és “posar fi a les causes judicials, a les inhabilitacions i a tota forma de persecució dels que simplement som independentistes”. “A les amenaces que patim. A l’espionatge que hem patit”, ha afegit.

Que ningú més entri a la presó

I continuat: “En aquest àmbit és evident que s’han fet alguns passos, que cal valorar: començant per la recuperació de la llibertat dels presos i les preses polítiques i acabant pel compromís de desjudicialització que ha adoptat el govern de l’Estat en l’última reunió de la taula de negociació. I que ha de significar un primer pas per aconseguir els efectes de l’amnistia. No serà senzill. Només cal veure l’oposició frontal del president del Tribunal Suprem i del Consell General del Poder Judicial. Però és una via que cal explorar perquè ningú més entri a la presó. És una via que cal impulsar perquè tothom recuperi plenament la seva llibertat”.

Per tot plegat, Aragonès ha insistit en el camí per aconseguir “els efectes” de l’amnistia, tot i que considera que “no n’hi ha prou” amb això per superar la situació de bloqueig. Per això ha considerat, que “cal abordar d’una vegada la incapacitat de l’Estat de donar resposta a la voluntat majoritària de la ciutadania de Catalunya que vol decidir el futur polític del país votant”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

País Basc

El candidat del PNB rep un atac amb esprai pebre en sortir d’un míting

barcelona
estats units

El jutge adverteix que no permetrà a Trump intimidar els jurats

barcelona
política

Puigdemont: “L’independentisme ha obert camí a Europa defensant drets”

barcelona

ERC reivindica la necessitat del Campus Salut per garantir una millor atenció

SALT
orient mitjà

Els EUA i la UE preparen noves sancions contra l’Iran per l’atac a Israel

barcelona
política

Borràs i Ramis, testimonis mèdics de la brutalitat de les tortures

barcelona
estat francès

Conviden Rússia al 80 aniversari de Normandia, però no a Putin

barcelona
guerra a gaza

Israel diu haver mort al Líban un comandant de les forces especials de Hezbol·là

barcelona
política

Junts vol reforçar la competitivitat de les empreses per la via del valor afegit

sant joan les fonts