Política

Meloni treballa en un executiu que calmi els seus socis i dialogui amb Europa

Pels analistes polítics, Meloni ja ha exclòs com a ministre de l’Interior el líder de la Lliga, Matteo Salvini

L’endemà de les eleccions, la guanyadora, la líder de l’ultradreta Giorgia Meloni, l’ha dedicat a la família i al gimnàs “per baixar la tensió”, però també a nombroses trucades per anar configurant un ràpid executiu que compleixi les peticions dels seus socis de coalició, Lliga i Forza Italia, i que sigui capaç de començar un diàleg amb Brussel·les.

Guido Crosetto, fundador amb Meloni de Germans d’Itàlia i un dels seus principals assessors, que tot i deixar el partit fa anys, ara cobra força per a un càrrec a l’executiu més d’extrema dreta des del feixisme, assegura que “es triarà els millors” sense tenir en compte el partit.

“Si algú pensa que es farà el nou executiu amb el manual Cencelli -com es coneix la fórmula política que assigna ministeris segons el pes dels partits a la majoria governamental- o plantant banderes del partit als ministeris, està molt equivocat. El govern de Meloni es construirà triant les millors energies italianes”, ha dit en una entrevista publicada avui al diari “Il Messaggero”.

Una de trucades de Meloni ha anat al primer ministre en funcions, Mario Draghi, segons els mitjans italians, per emprendre un diàleg que permeti presentar els Pressupostos com més aviat millor, atesos els curts terminis per fer-ho.

Les intencions del proper executiu s’han de plasmar al Projecte de Pla Pressupostari, que ha de ser remès a la Comissió Europea abans del 15 d’octubre, un termini impossible de complir perquè encara no s’ha constituït el govern, que com aviat podria estar llest a finals del mateix mes.

Per això, és probable que Itàlia sol·liciti una pròrroga per presentar el text, que esdevindria immediatament el projecte de llei de pressupost que el nou Parlament ha d’aprovar abans del 31 de desembre.

Salvini no serà ministre d’Interior

Pels analistes polítics, Meloni ja ha exclòs com a ministre de l’Interior el líder de la Lliga, Matteo Salvini, molt qüestionat pels barons del partit pels seus mals resultats en aquestes eleccions, ja que no va superar el 9% i amb una important caiguda respecte al 28% a les generals del 2018.

És un ministeri al qual Salvini volia tornar per tornar a aplicar la seva llei de seguretat i la mà dura contra la immigració, tot i estar assegut a la banqueta per haver impedit durant més de 20 dies l’arribada del vaixell de l’ONG espanyola Open Arms amb un centenar d’immigrants i que és una cosa que podria objectar el president de la República, Sergio Mattarella, que ha de confirmar als ministres.

Mentre que sembla que Meloni podria deixar a la Lliga el Ministeri de Desenvolupament Econòmic, on ara s’asseu el “guru” econòmic del partit sobiranista, Giancarlo Giorgetti.

Encara que Crosetto assegura que no hi haurà “repartiment” de ministeris, Forza Italia, amb el seu inesperat 8,3 %, en reclama almenys quatre ministeris i almenys un d’importància, potser el d’Afers Estrangers, per a Antonio Tajani amb la seva llarga experiència a Europa.

Un ministre d’economia que dialogui amb Europa

Giorgia Meloni ha moderat el discurs antieuropeu durant la campanya sobretot perquè el diàleg constructiu amb Brussel·les és necessari per garantir els propers trams que han d’arribar de fons europeus, així com revisar alguns detalls del Pla de Recuperació presentat per Itàlia per destinar més diners a la crisi energètica, com va prometre en campanya.

Després que en el passat Mattarella vetés la figura a la cartera d’Economia de Paolo Savona per ser partidari de la sortida de l’euro, aquesta vegada Meloni anirà amb peus de plom a l’elecció del ministre: “una figura molt seriosa que sàpiga portar les comptes en ordre i tingui una visió estratègica de creixement”, segons ha explicat ella mateixa.

Mentre que figures com Giulio Tremonti, ja ministre d’Economia amb Silvio Berlusconi i ara a les files del partit de Meloni, no aconsegueixen convèncer, es podria optar per un “tècnic”: Fabio Panetta, economista i exdirector general del Banc d’Itàlia i president de l’Institut de Supervisió d’Assegurances i membre del Comitè executiu del Banc Central Europeu.

Panetta seria una figura que podria tranquil·litzar els mercats i capaç de dialogar amb Brussel·les perquè reprogrami l’ús dels fons europeus davant de la pujada dels preus de l’energia.

Sobre el titular d’Economia, Crosetto assegura: “Necessitem una persona amb autoritat perquè el ministre d’Economia és el primer càrrec que es jutjarà no només a Itàlia sinó també a l’estranger”.

“Si comença la turbulència per un nom mal elegit, el Govern no avançarà i Meloni n’és conscient des de fa temps”, adverteix.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

guerra a europa

Un avió de combat rus s’estavella prop de Sebastòpol, a Crimea

barcelona
POLÍTICA

Jaume Veray serà el candidat del PP per Girona

GIRONA
sud-àfrica

La comissió electoral exclou l’expresident Zuma de la cursa electoral

barcelona
portugal

Luís Montenegro anuncia la composició del nou govern

barcelona
terrorisme

Estat Islàmic crida a fer atacs a Europa i els EUA per Gaza

barcelona

Sílvia Paneque tornarà a ser la cap de llista del PSC

GIRONA
argentina

Els insults de Milei a Petro provoquen una crisi diplomàtica amb Colòmbia

barcelona
Política

Mor Conxita Tarruella, històrica d’Unió

guerra a gaza

El TIJ exigeix a Israel que deixi d'impedir l'accés d'ajuda humanitària

barcelona