Política

conflicte bèl·lic a l’est d ’europa

Letònia activa l’estat d’emergència “preventiu” a la seva frontera amb Rússia

La mesura permetrà al Servei de Guàrdia de Fronteres letó reunir ràpidament més recursos o demanar ajuda a les forces armades en cas que hi hagués incidents

El govern letó ha declarat aquest dimarts el que el ministre de l’Interior, Kristaps Eklons, ha definit com a estat d’emergència “preventiu” al llarg de la frontera del país bàltic amb Rússia davant l’eventual arribada massiva de russos que fugin de la mobilització ordenada per Moscou.

En declaracions als periodistes després de la reunió ordinària del govern del dimarts, Eklons ha dit que la situació al llarg de la frontera de Letònia amb Rússia i Bielorússia “estava en calma i sota control” després de l’anomenada mobilització parcial de Rússia per a enviar més tropes a lluitar a Ucraïna.

La declaració d’emergència permetrà al Servei de Guàrdia de Fronteres letó reunir ràpidament més recursos o demanar ajuda a les forces armades en cas que hi hagués incidents, ha afegit.

A la pregunta de si els russos que eludeixin la mobilització podrien entrar a Letònia a través de Finlàndia, que encara no ha implementat la prohibició més severa per als viatgers russos anunciada per Hèlsinki, el ministre ha dit que la declaració d’emergència permetria controlar a les persones que entrin en els aeroports i ports marítims.

Funcionaris del govern van informar recentment que més de 1.000 russos havien entrat legalment a Letònia aquests dies en virtut de les excepcions a la prohibició d’ingrés als russos proveïts de visats des de qualsevol país de l’espai Schengen que va entrar en vigor el 19 de setembre.

Eklons va dir que es tancaria un pas fronterer relativament petit amb Rússia, però que els altres passos segons les normes existents i que només admeten excepcions en casos molt concrets, per raons humanitàries, de treball o familiars.

En les últimes setmanes hi ha hagut pocs intents de passar la frontera entre Letònia i Bielorússia, però els mitjans de comunicació han informat de grans fluxos a la frontera de Rússia amb Geòrgia, així com en tots els vols des de Rússia a destins en els quals encara poden aterrar, com ara Turquia.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Sílvia Paneque tornarà a ser la cap de llista del PSC

GIRONA
argentina

Els insults de Milei a Petro provoquen una crisi diplomàtica amb Colòmbia

barcelona
Política

Mor Conxita Tarruella, històrica d’Unió

guerra a gaza

El TIJ ordena a Israel garantir l’entrada d’ajuda humanitària a Gaza

barcelona
Política

Mor Joe Lieberman, l’exsenador estatunidenc que volia acabar amb la violència dels videojocs

guerra a gaza

Els EUA critiquen la relatora de l’ONU per als territoris palestins ocupats

barcelona
guerra a europa

Rússia llança 28 drons i míssils contra Ucraïna en un atac dirigit sobretot al sud

barcelona
estat francès

Aproven una llei que castiga la discriminació capil·lar

barcelona

Banyoles aspira a organitzar el mundial de piragüisme marató del 2028

BANYOLES