Política

Baños renuncia a declarar al judici per desobediència perquè se li ha impedit fer-ho en català

L’acusació rebaixa a quatre mesos la petició de presó i inhabilitació com va fer la fiscalia del Suprem amb Reguant

L’exdiputat de la CUP al Parlament Antonio Baños ha renunciat a declarar aquest dijous al judici per desobediència greu al jutjat penal 30 de Madrid perquè la magistrada Hortensia De Oro-Pulido no li ha permès fer-ho en català. Baños ha estat jutjat per no haver respost Vox quan va testificar al judici de l’1-O al Tribunal Suprem, un dia després que la diputada de la CUP Eulàlia Reguant pels mateixos fets. En una atenció als mitjans abans d’entrar al jutjat, Baños havia explicat que pretenia respondre les preguntes tant del seu advocat com de la fiscalia. Tanmateix, l’exdiputat de la CUP ha canviat d’opinió quan la magistrada li ha negat la possibilitat de tenir un intèrpret que traduís al castellà. Baños no estava obligat a declarar.

Baños ha dit que “per parlar una llengua estrangera i ser jutjat fora de jurisdicció”, renunciava a intervenir al judici si ho havia de fer en castellà. La jutgessa ha argumentat que com la jurisdicció del seu jutjat és exclusiva a Madrid, on “l’única llengua oficial és l’espanyol”, no acceptaria la declaració en català. “Si vol expressar-se aquí, ho ha de fer en castellà. No té aquest dret i no es produeix cap problema”, ha dit la jutgessa, que ha insistit que “no es produeix cap indefensió” perquè Baños entén el castellà “Si declararà en català, assegui’s”, ha afirmat la magistrada.

L’advocat de Baños ha replicat que la defensa va formular la petició de tenir intèrpret abans de la vista i ha lamentat que no s’hagi respost fins al judici la qual cosa ha fet que l’acusat ho hagi hagut de valorar “sobre la marxa i de forma improvisada”. La defensa ha denunciat vulneració de drets fonamentals.

Un cop fora del jutjat, Baños ha considerat “ridícul” que la magistrada no li hagi negat la possibilitat de declarar en català. “Em fa encara més estranger del que ja era vers l’estat espanyol”, ha dit Baños

Modificació de la pena

La fiscalia ha modificat la petició de pena, de sis a quatre mesos de presó i inhabilitació. La modificació feta pel ministeri públic va en línia amb la petició feta per la fiscalia del Suprem en el cas de Reguant, que ha estat jutjada a l’alt tribunal pel fet de ser aforada. D’aquesta manera, la fiscalia demana la mateixa pena per a tots dos.

“No es va negar a declarar”

L’advocat de Baños ha afirmat que l’acusat “no es va negar a declarar” perquè va acceptar respondre les preguntes de Vox a través del president del tribunal, Manuel Marchena. “No hi ha oposició que se li pregunti, sinó que el que hi ha és oposició a qui li pregunta”, ha dit. També ha negat que pugui ser considerat un fet greu i ha demanat l’absolució de Baños.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Elisabeth Megias
Alcaldessa de Tordera (Junts)

“Volem fer canvis estructurals i de pes dins de l’Ajuntament”

Tordera
Nil Papiol
Alcalde d’Hostalric (Sumem per Hostalric)

“Els ingressos per turisme han pujat un 28% en tres anys”

Hostalric
política

La CE tindrà en compte l’aval de la Comissió de Venècia a l’amnistia

madrid
Les Preses

Desmenteixen l’autoria de Les Preses 2020-2030

Les Preses
Kenya

El cap de l’Exèrcit mor en un accident d’helicòpter

Barcelona
país basc

L’Audiencia Nacional tramita una denúncia contra Otegi

barcelona
escòcia

Acusen el marit de Nicola Sturgeon de malversació de fons

barcelona
Pròxim Orient

Els EUA veten l’admissió de Palestina com a membre de ple dret de l’ONU

Barcelona
Estats Units

Descartat un segon jurat del judici contra Trump a Nova York

Barcelona