Política

Conflicte bèl·lic a l’est d’Europa

Zelenski signa la sol·licitud d’ingrés a l’OTAN i demana un procés “accelerat”

El president ucraïnès reivindica que el seu país ja és un aliat ‘de facto’ i està preparat per ser-ho ‘de jure’

Reitera que Kíiv està disposada a dialogar amb Rússia però creu que és “impossible” fer-ho amb Putin com a president

El president d’Ucraïna, Volodímir Zelenski, ha anunciat aquest divendres que el seu país demanarà l’ingrés a l’Organització del Tractat de l’Atlàntic Nord (OTAN) pel procediment d’urgència.

“Donem un pas decisiu en signar la sol·licitud d’Ucraïna per accelerar l’adhesió a l’OTAN”, ha assegurat Zelenski en un comunicat publicat a la pàgina web de la presidència ucraïnesa després de la reunió amb el Consell Nacional de Seguretat i Defensa.

En el seu discurs, el president ucraïnès reivindica que el seu país ja és un aliat de facto de l’OTAN i per això ara vol ser-ne un membre de ple dret. “Som aliats de fet. Això ja s’ha aconseguit. De fet, ja hem completat el nostre camí cap a l’OTAN. Ja hem demostrat la interoperabilitat amb els estàndards de l’Aliança”, ha afirmat. “Confiem els uns en els altres, ens ajudem i ens protegim. Això és el que és l’Aliança. De facto”, ha afegit.

És per això que Ucraïna “sol·licita ser-ho de jure, sota un procediment coherent amb la nostra importància per la protecció de tota la nostra comunitat, sota un procediment accelerat”, ha assenyalat Zelenski.

Segons ell, “això es possible” perquè, ha recordat, “hem vist Finlàndia i Suècia iniciar l’adhesió a l’Aliança aquest any sense un Pla d’Acció per a l’Adhesió”. “Això és just i també és just per a Ucraïna”, ha indicat.

Zelenski ha admès que aquest procés “requereix el consens de tots els membres de l’aliança” i entén que cal assolir aquest consens. Mentrestant, ha reiterat les propostes de Kíiv sobre la implementació de garanties de seguretat per a Ucraïna i tota Europa.

D’altra banda, el Consell de Seguretat ucraïnès ha reafirmat que només amb l’enfortiment d’Ucraïna i l’“expulsió dels ocupants de tot el nostre territori” es pot restaurar la pau. “Completarem aquest camí”, ha afirmat Zelenski.

Segons ell, Ucraïna ha liderat fins ara els “esforços de negociació” i sempre ha ofert a Rússia “arribar a un acord de convivència en condicions iguals, honestes, dignes i justes”. Zelenski ha denunciat que “això és impossible” d’assolir amb Vladimir Putin al capdavant del Kremlin perquè, segons ell, aquest “no sap què són la dignitat i l’honestedat”. No obstant això, ha insistit que estan “preparats per a un diàleg amb Rússia, però ja amb un altre president de Rússia”.



[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Andrei Makaritxev
Investigador associat del CIDOB i professor de la Universitat de Tartu

“Putin vol que la guerra formi part de la vida quotidiana”

barcelonA
Kristian Herbolzheimer
Director de l’Institut Català Internacional per la Pau (ICIP)

“No hi ha cap país al món que pugui donar lliçons a un altre”

barcelona

Brasil, el gegant que reclama atenció

Buenos Aires

El sud global ja és aquí

Girona
Joan Timonet
Cap de l’oposició a Sant Joan les Fonts (Sant Joan Plural)

“Fem nosa a l’equip de govern, ens sentim menystinguts”

Sant Joan les Fonts
guerra a gaza

La UE acorda sancionar a Hamàs i a colons israelians extremistes

barcelona
guerra a europa

Els 27 aproven 5.000 milions d’euros per enviar armes a Ucraïna

barcelona
política

Poble Lliure demana la dimissió de la direcció de l’ANC

barcelona
guerra a gaza

Biden i Netanyahu parlen per primer cop en més d’un mes

barcelona