Política

LA CRÒNICA

Desobediència per ‘alliberar’ Girona

Desobediència Civil ha anat alliberant alguns municipis petits en els darrers mesos arreu del país, dos dels primers –Bàscara i Amer– gironins, i ahir i avui ha estat el torn de fer un salt qualitatiu, amb la ciutat de Girona. Potser la capital catalana amb un percentatge més elevat de suport a la independència i al voltant de la data simbòlica del cinquè aniversari de l’1-O. Fins ara, els actes al voltant de cada alliberament tenien una escenificació més rupturista, amb accions com ara la instal·lació de passos fronterers o l’ús d’una moneda pròpia alternativa de la República Catalana, el cat. Però a Girona, la plataforma va presentar ahir un pas més en l’estratègia de confrontació: recollir signatures entre els ciutadans i presentar a les forces independentistes amb representació al consistori una moció-“declaració de municipi alliberat” i en què es reconegui que el resultat de l’1-O implicava constituir la República Catalana. Amb tot, ahir van repartir passaports entre les persones que signaven per la causa.

Tres activistes emmascarats i vestits amb granotes blanques –per desafiar l’Estat i allunyar-se de qualsevol marca política– van exposar el repte com a darrera “oportunitat” per als partits abans de les municipals, i van situar la data de l’1 d’octubre del 2023 com l’horitzó per exercir el “control total sobre el territori”. Un dels portaveus del moviment remetia a altres accions didàctiques d’autodefensa i resistència per preparar la població, després del precedent de l’actuació de les forces policials l’1-O del 2017.

La jornada va continuar amb la projecció de l’enregistrament del concert de Lluís Llach al Truffaut, on el cantautor també va reivindicar el Debat Constituent encara inacabat i “la dignitat de l’1-O”: “No us la deixeu robar!”, va demanar. I el vicepresident de l’ANC, Jordi Pesarrodona, va defensar l’obediència, també, al resultat i mandat del referèndum. Per avui dissabte al matí, la programació preveu una despertada independentista amb pirotècnia i un acte davant de l’ajuntament, a la plaça del Vi. Abans del migdia, però, ja que la consigna és facilitar la participació en la manifestació commemorativa de l’!-O convocada a Barcelona.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

orient mitjà

Els EUA sancionen un activista ultra israelià aliat del ministre Ben Gvir

barcelona
GIRONA

Junts aposta per la “simplificació administrativa” amb una finestreta única

GIRONA
BESCANÓ

La CUP defensa que la central hidroelèctrica de Vilanna passi a ser pública

BESCANÓ
guerra a europa

Almenys vuit morts en un atac massiu rus de míssils i drons contra Ucraïna

barcelona
orient mitjà

Un ministre israelià insinua que l’atac a l’Iran ha estat “dèbil”

barcelona
política

Puigdemont no donarà suport als comptes espanyols si Sánchez no compleix amb Catalunya

barcelona
Política

El Parlament dona suport als encausats de Tsunami

barcelona
orient mitjà

L’Iran minimitza l’atac a Esfahan i no dona senyals de resposta

barcelona
Política

ERC formalitza la proposta d’un cara a cara entre Aragonès i Puigdemont

barcelona