Política

Puigdemont: “El referèndum ja el vam fer i és vàlid”

El president del Consell per la República aposta pel “diàleg” entre les forces independentistes

Assegura que avui l’independentisme sap millor que fa cinc anys com “derrotar l’Estat” però cal “voluntat política”

El president del Consell per la República (CxRep), Carles Puigdemont, ha defensat que el “moment fundacional” de Catalunya va ser l’1 d’octubre de fa 5 anys i ha rebutjat repetir el referèndum.

“El referèndum ja el vam fer. És vàlid i no cal tornar-lo a fer. Votar ja hem votat”, ha defensat en la seva intervenció a l’acte unitari de les entitats amb motiu del cinquè aniversari de l’1-O.

Puigdemont, que ha participat per videoconferència des de Bèlgica a l’acte de les entitats a l’Arc de Triomf de Barcelona , ha recordat que a partir del referèndum hi havia el “dret i la legitimitat d’emprendre el camí per materialitzar la independència de Catalunya”. “I també sabíem que havíem trobat la fórmula de la victòria”, ha afegit.

En aquest sentit, ha advertit contra els intents d’“infantilitzar” el que, segons ell, va ser “una victòria rotunda i perfectament planificada i executada”. Segons ell, l’Estat espanyol continua “treballant de valent” amb totes les seves estructures per afeblir l’independentisme. “Porten cinc anys construint un relat per amagar a l’opinió pública espanyola el que el seu Estat va fer a la població indefensa de Catalunya, perquè no ho poden explicar ni a casa seva. La vergonya els perseguirà sempre”, ha assenyalat.

No obstant, ha reconegut que amb això “ja hi comptàvem” i “avui sabem millor que fa cinc anys quina és la resposta de l’Estat i que no renunciarà a la violència, fins i tot a l’extrema, per retenir Catalunya al marge de la seva voluntat”.

“Però també sabem com derrotar-lo, perquè la fórmula de la victòria la tenim de fa cinc anys”, ha assegurat. “Cal fer-la servir i tenir voluntat política de fer-la servir”, ha afegit.

La proposta del Consell per a aquest segon cicle és “una mirada al futur compartida” i “una estratègia que sigui filla de l’estratègia de la victòria que sabem que descol·loca l’Estat espanyol”. “No el descol·locarem per més bé que funcioni el govern autonòmic ni per més impecables que siguin les lleis autonòmiques que aprovi el Parlament”, ha apuntat.

Segons Puigdemont, “cadascú ha de fer la seva feina” i “mentre es governa l’autonomia algú ha de culminar la independència”. “I aquest algú és el Consell”, ha reivindicat.

“Si avui hi ha una taula a la qual hem d’estar encadenats i de la qual no ens hauríem d’alçar mai és una taula del diàleg entre nosaltres, entre els germans d’ERC, Junts, les CUP, Òmnium i l’Assemblea”, ha indicat. “Una taula on fem possible pressionar i recosir alhora; que combini amb eficàcia i intel·ligència totes les fortaleses que tenim”, ha reblat. Puigdemont ha posat d’exemple d’aquestes fortaleses la força que l’independentisme ha demostrat que encara té al carrer, els vots de la gent al Parlament i als ajuntaments, o el reconeixement internacional de les violacions de drets polítics per part de l’Estat. “És una gran feblesa de l’Estat que hem de saber aprofitar”, ha indicat.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Refer la llei d’enjudiciament

Madrid

Turquia, mediadora per interès

Istanbul
Brigid Laffan
Presidenta de l’European Policy Centre

“Les guerres a Ucraïna i Gaza definiran el futur d’Europa”

Barcelona
Susanna Bazán López
Cap de l’oposició a Porqueres (Junts per Porqueres)

“Hi ha una mala gestió de govern i falta transparència”

Porfqueres
política

Collboni perd la moció de confiança, però anuncia una ampliació del govern

barcelona
rússia

Sis anys de presó per a una membre de Pussy Riot

barcelona
rússia

El Kremlin continua entossudit a culpar Kíiv de l’atemptat

barcelona
polònia

Destituït i investigat per espionatge el cap de l’Eurocos

barcelona
política

Podem es desdiu i no es presentarà al 12-M

barcelona