Política

Junts celebrarà primàries a Girona per escollir alcaldable

La formació celebra una assemblea extraordinària davant la crisi interna per la renúncia d'Assumpció Puig

La militància de JxCat a Girona ha tancat files durant l'assemblea extraordinària que s'ha celebrat aquest dilluns. En un comunicat, el comitè local explica que durant la trobada, els seus membres han donat "totes les explicacions" que se'ls han demanat. El debat, explica l'escrit, ha servit perquè els afiliats es conjuressin "a reforçar el projecte de Junts per Catalunya a Girona com a millor opció per garantir el progrés dels veïns i veïnes de la ciutat" i per continuar "liderant, des del món local, el compromís amb la independència". Amb l'objectiu que JxCat continuï "essent la principal força política a l'Ajuntament" i revalidi l'alcaldia, el partit ha anunciat que farà noves primàries a la ciutat. Això sí, encara no ha posat data. L'assemblea d'afiliats de JxCat a Girona, que s'ha celebrat a porta tancada, arribava en plena crisi oberta per la renúncia de l'alcaldable Assumpció Puig. I amb veus discordants dins el partit al voltant del paper que la coordinadora local ha tingut en l'afer. La reunió ha durat poc més d'una hora i mitja. Durant aquest temps, segons informa el comunicat que ha fet públic JxCat Girona, "la coordinadora local ha donat totes les explicacions que se li han demanat". Durant el debat, les intervencions també han servit, explica l'escrit, "per posar de manifest la bona feina que ha fet Assumpció Puig fins ara". A la trobada, els afiliats han tancat files i, segons informa la coordinadora, s'han deixat de banda els recels per centrar-se en l'objectiu comú de les municipals del 2023. "Tota la militància s'ha conjurat per reforçar el projecte de JxCat a Girona com la millor opció per garantir el progrés dels veïns i veïnes de la ciutat, i per continuar liderant, des del món local, el seu compromís amb la independència", recull el comunicat que s'ha fet públic. "El conjunt dels afiliats ha posat èmfasi en la importància que té per a la ciutat que Junts continuï sent la principal força política a l’Ajuntament i revalidi l’alcaldia a les eleccions del maig del 2023", continua l'escrit. Per aquest motiu, el partit farà un nou procés de primàries per escollir un nou alcaldable. De moment, però, se'n desconeix la data exacta, perquè el comunicat tan sols precisa que el procés s'iniciarà "en les properes setmanes".

 La tensió va esclatar ara fa poc més d’una setmana, quan la majoria del comitè local va enviar un correu electrònic a la cúpula de Junts, on expressaven discrepàncies amb Assumpció Puig i demanaven que el partit intervingués. Dimecres passat, l’arquitecta va anunciar que renunciava a ser candidata, en una carta on es mostrava molt crítica amb la coordinadora.

La convocatòria de l’assemblea tan sols recollia dos punts a l’ordre del dia. El primer, la intervenció del comitè local de JxCat a Girona. I el segon, torn obert de paraules entre els assistents. Qui la signava era el coordinador de Junts a la ciutat, Jordi Bobet.

Entre els assistents hi havia l’alcaldessa Marta Madrenas i part dels regidors de l’equip de govern, com Glòria Plana, Núria Pi, Martí Terés o Eva Palau. Entre els qui han pujat a la seu de JxCat també hi ha el senador Jami Matamala, l’exsenador Joan Bagué i Joan Alcalà (qui va ser director de campanya d’Assumpció Puig i que va deixar la coordinadora arran de l’afer).

Puig, exdegana del Col·legi d’Arquitectes de Catalunya (COAC) anunciava dimecres que feia un pas al costat, i que desistia de ser la candidata de Junts a les municipals del 2023. Ho feia, però, a través d’una carta oberta a la militància on es mostrava molt crítica amb la coordinadora.

Puig assegurava que s’havia sentit “maltractada” pel comitè local i l’acusava d’haver actuat d’esquena a ella. El punt d’inflexió, explicava, va ser la doble reunió que va tenir lloc fa poc més d’una setmana a la seu del partit. Ella va assistir a la primera, la de l’equip de campanya. Però no en sabia res de la segona, que va tenir lloc poc després que marxés de la seu, i on la majoria del comitè local va donar suport al correu electrònic que es va elevar a la cúpula de Junts.

L’arquitecta assegurava que li hauria agradat que les discrepàncies se li haguessin dit “cara a cara”. I no només això. També va lamentar que amb la coordinadora no feien “equip” i va acusar els seus membres d’haver-la apartada. “No han volgut que jo liderés, i els seus moviments han estat molt clars perquè ho entengués”, va afirmar.

Com a resposta, i després d’haver mantingut silenci durant tot el dia, el comitè local va emetre un comunicat aquell vespre. A l’escrit, la coordinadora lamentava que tot l’afer s’hagués airejat i donava la volta a la truita. Perquè precisament, retreia a Puig la seva “falta de sintonia i capacitat de fer equip” i li criticava que hagués decidit renunciar a ser alcaldable sense haver-se reunit abans amb ells.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

còrsega

L’Assemblea aprova el projecte de reforma per a l’autonomia

barcelona
POLÍTICA

ERC tria els representants de la Selva, Gironès i Pla de l'Estany per a la seva llista

GIRONA / SANTA COLOMA
política

Ajornat el judici contra Jové, Salvadó i Garriga per la campanya electoral i no per la llei d’amnistia

barcelona

Refer la llei d’enjudiciament

Madrid

Turquia, mediadora per interès

Istanbul
Brigid Laffan
Presidenta de l’European Policy Centre

“Les guerres a Ucraïna i Gaza definiran el futur d’Europa”

Barcelona
Susanna Bazán López
Cap de l’oposició a Porqueres (Junts per Porqueres)

“Hi ha una mala gestió de govern i falta transparència”

Porfqueres
política

Collboni perd la moció de confiança, però anuncia una ampliació del govern

barcelona
rússia

Sis anys de presó per a una membre de Pussy Riot

barcelona