Política

La UE disposarà d’un carregador únic per a mòbils

Els consumidors estalviaran 250 milions d’euros l’any

Per als portàtils la mesura no serà obligatòria fins al 2026

Semblava una utopia que mai s’acabaria de materialitzar, però, ara sí, la UE tindrà un carregador únic per a mòbils i tauletes, entre altres dispositius, a partir del 2024.

Una aclaparadora majoria d’eurodiputats –602 vots a favor per 13 en contra i 8 abstencions– va donar ahir llum verd a fer realitat una de les demandes històriques de l’eurocambra. L’aprovació va ressonar a victòria a la cambra europea: han fet falta més de 10 anys perquè tirés endavant la iniciativa per deixar enrere la jungla de cables.

La legislació preveu que “abans que acabi” el 2024 tots els mòbils, tauletes, càmeres, auriculars, altaveus i llibres electrònics, entre altres, que es venguin a la UE tinguin un sol carregador amb un port USB del tipus C.

Els ordinadors portàtils queden de moment fora de l’obligatorietat de tenir un carregador únic, però la mesura sí que s’hi aplicarà a partir de la primavera del 2026.

Més que una norma

Amb aquesta norma es vol posar fi a un gest tan familiar com que els europeus hagin de remenar a les bosses entre multitud de cables i evitar que acumulin a casa carregadors de dispositius antics que ni tenen ni tindran cap utilitat. Ara bé, la mesura va més enllà de fer la vida més fàcil.

Es calcula que farà estalviar als consumidors uns 250 milions d’euros l’any i evitarà 11.000 tones anuals de residus electrònics. La nova legislació també iguala la velocitat per als dispositius que permeten la càrrega ràpida, al marge del carregador que es faci servir.

A més, la norma preveu que els dispositius es venguin amb etiquetes explicatives sobre les característiques de recàrrega per tal que el consumidor sàpiga si ja té un carregador que sigui compatible.

Amb el llum verd d’ahir de l’eurocambra, el carregador universal per a dispositius portàtils enceta l’últim tram cap a l’aprovació.

El camí no ha estat ni curt ni fàcil: s’han hagut de superar els dubtes expressats per la Comissió Europa per fer la mesura obligatòria i l’oposició frontal d’Apple, que té carregadors específics per als seus dispositius.

Ara, cal que el Consell, on seuen els estats, aprovi la mesura. És un pas burocràtic que no ha de fer perillar la iniciativa.

Després, els Vint-i-set tindran 12 mesos per incorporar les normes en les seves legislacions i 12 mesos més per aplicar-les. Amb aquest calendari, la fi de l’embolic de cables ja té data: tardor del 2024.

LA XIFRA

2024
serà l’any
en què tots els dispositius que es venguin a la UE tindran un únic carregador amb un port USB tipus C.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

política

Dolors Feliu no tornarà a presentar-se a les eleccions de l’ANC

barcelona

L’hegemonia del PNB trontolla

Barcelona
Orient Mitjà

Israel respondrà a l’Iran tot i la crida a la contenció dels EUA

Beirut
Gorka Knörr
Polític basc

“Seria un greu error reeditar el pacte de govern PNB-PSE”

Barcelona
Índia

La democràcia més gran, en perill

Tòquio
Carles Ibáñez
Cap de l’oposició de l’Ajuntament de les Preses (+ Aprop les Preses)

“Les coses han de ser clares, en la variant, i arribar al consens”

Les Preses

El Consell Comarcal el Baix Empordà condemna els fets de Bellcaire

la bisbal d’empordà
guerra a gaza

Israel prepara l’evacuació de Rafah per començar la invasió

barcelona
POLÍTICA

Suport a Campmajó i al ‘segon exili’ de Tsunami, a Girona

GIRONA