Política

Els 27 arriben a un acord per sancionar Rússia per l’annexió de territori ucraïnès

La UE prohibirà la venda de productes tecnològics a Moscou i el transport de petroli rus que superi topall determinat de preu

Aquest serà el vuitè paquet de sancions a Moscou des de la invasió del país veí

Els vint-i-set Estats de la Unió Europea (UE) han assolit aquest dimecres un acord polític per posar en marxa el vuitè paquet de sancions a Rússia pel seu atac a Ucraïna, i que en aquest cas respon a l’annexió per part de Moscou de quatre regions ucraïneses parcialment ocupades per les tropes russes a través de referèndums sense garanties ni reconeixement internacional.

“Acabem d’arribar a un acord polític sobre les noves sancions a Rússia: és una resposta contundent de la UE a l’annexió il·legal de territoris ucraïnesos” per part del president rus, Vladimir Putin, ha anunciat la presidència de torn del Consell de la UE, exercida aquest semestre per la República Txeca.

Entre les sancions acordades hi ha el compromís per fixar un topall al preu del petroli rus si la quantitat es pacta amb el G7 i altres països. Aquesta mesura consisteix en prohibir el transport del petroli rus i els seus derivats a nivell mundial que Moscou vengui a un preu superior al fixat, per rebaixar així els ingressos amb els quals pot finançar la guerra contra Ucraïna i limitar el seu impacte en la crisi energètica.

Segons han explicat a EFE diverses fonts diplomàtiques, l’acord, que encara s’ha d’aprovar formalment, s’ha assolit després d’acceptar les demandes de Grècia, Xipre i Malta que la proposta només es durà a terme si l’aplica una coalició més àmplia de països, davant el temor que les seves navilieres puguin perdre quota de mercat davant els competidors. El G7 ja va assolir un acord polític al setembre per topar el petroli rus, una mesura que s’ha de concretar en els pròxims mesos.

La nova ronda de sancions també prohibeix als ciutadans europeus formar part dels consells d’administració de les empreses públiques russes i veta l’exportació de tecnologia al sector de l’aviació, de l’electrònica, d’enginyeria i serveis legals a empreses russes. A més, amplia les restriccions per intercanviar productes industrials, químics, fusta, paper, maquinària, plàstics i tabac, entre d’altres.

La UE ha decidit sancionar els dirigents prorrussos de les regions ucraïneses ocupades i  la llista d’individus que la UE considera col·laboradors de Putin. Entre aquests hi ha l’intel·lectual Alexandr Duguin, la filla del qual va ser assassinada a l’agost en un atemptat terrorista i que és un dels ideòlegs del nou nacionalisme rus en què s’inspira Putin.

La llista també inclourà el major accionista del fabricant d’armes rus JSC Kalashnikov Concern, Alan Luixnikov, i artistes o músics que han participat en actes de propaganda del Kremlin.

Se sanciona també l’empresa russa Alrosa, una de les principals productores de diamants al món, i la companyia JSC Goznak, encarregada, entre altres coses, d’imprimir els passaports que Moscou distribueix a les regions ocupades del Donbass, i altres empreses relacionades amb la provisió d’armes a l’Exèrcit rus i una implicada en la investigació nuclear per a ús civil.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

portugal

Luís Montenegro anuncia la composició del nou govern

barcelona
terrorisme

Estat Islàmic crida a fer atacs a Europa i els EUA per Gaza

barcelona

Sílvia Paneque tornarà a ser la cap de llista del PSC

GIRONA
argentina

Els insults de Milei a Petro provoquen una crisi diplomàtica amb Colòmbia

barcelona
Política

Mor Conxita Tarruella, històrica d’Unió

guerra a gaza

El TIJ ordena a Israel garantir l’entrada d’ajuda humanitària a Gaza

barcelona
Política

Mor Joe Lieberman, l’exsenador estatunidenc que volia acabar amb la violència dels videojocs

guerra a gaza

Els EUA critiquen la relatora de l’ONU per als territoris palestins ocupats

barcelona
guerra a europa

Rússia llança 28 drons i míssils contra Ucraïna en un atac dirigit sobretot al sud

barcelona