Política

Europa s’alia per plantar cara a Rússia en plena guerra

Quaranta-quatre líders europeus es comprometen, en un fòrum geoestratègic, a reforçar la cooperació davant l’amenaça de Moscou

Truss i Erdogan tornen a una cimera amb els veïns comunitaris tot i la tensa relació

Europa necessita mostrar múscul davant l’amenaça a la seguretat que representa Rússia, i més de 40 líders van plantar ahir la llavor d’una aliança per reforçar la cooperació de tots els països del continent en plena guerra d’Ucraïna. Ningú té encara clar ni què és ni per a què servirà en el futur, però la Comunitat Política Europea (CPE) va prendre forma ahir amb una primera reunió a Praga.

En una cimera inèdita, 44 líders europeus van abordar com reforçar les aliances en àmbits com ara el polític, l’econòmic i en seguretat, però també en infraestructures, mobilitat o energia. Com en el cas de moltes altres qüestions a Europa, l’existència d’aquest fòrum geoestratègic s’explica per la guerra a Ucraïna. De fet, la idea la va plantejar el president francès, Emmanuel Macron, després que Kíiv demanés l’adhesió a la Unió Europea (UE).

El que va sorgir com una idea borrosa s’ha materialitzat també sense gaire nitidesa. La iniciativa va més enllà de la UE, però té clarament el seu segell: el bloc comunitari sap que necessita reforçar la relació amb els veïns del continent per prendre força davant de Rússia.

“És positiu poder parlar del futur d’Europa en un context ampli”, deia a l’arribada a la reunió la primera ministra d’Islàndia, Katrín Jakobsdóttir. Més prudent es mostrava el primer ministre d’Albània, Edi Rama, sobre el futur de la CPE. “No és una idea nova, però reneix en temps de crisi. Confio que no calgui una altra crisi per continuar celebrant trobades”, indicava.

La cimera també va provocar retrobaments. Després del Brexit, la líder britànica, Liz Truss, va assistir a una reunió en què més de la meitat dels líders eren de la UE. Londres tornava així a un fòrum en què Europa busca fer-se forta sumant els esforços de tots els països. Sempre amb una relació tensa amb els veïns europeus, la cimera també va portar el president de Turquia, Recep Tayyip Erdogan, a un fòrum continental, i Ucraïna, representada pel primer ministre, Denys Shmyhal, al debat sobre l’estratègia europea. El president ucraïnès, Volodímir Zelenski, va intervenir per videoconferència demanant una “comunitat europea de pau” contra Rússia. També hi havia els líders dels Balcans Occidentals, l’Azerbaidjan i Suïssa, entre d’altres.

Malgrat tenir un futur incert, la reunió va servir per mostrar l’aïllament de Rússia al continent. “Es fa sense Rússia no perquè no vulguem que formi part d’Europa, sinó perquè Putin l’ha tret de la comunitat europea”, va sentenciar l’alt representant de la UE, Josep Borrell.

LES FRASES

És positiu poder parlar del futur d’Europa en un context ampli
Katrín Jakobsdóttir
PRIMERA MINISTRA D’ISLÀNDIA
Ha estat Putin qui ha tret Rússia de la comunitat europea
Josep Borrell
alt representant de la UE

Els 27 debaten limitar el preu del gas

Després de la reunió de la Comunitat Política Europea, els líders de la UE es queden avui a Praga per continuar la cimera a 27. En una trobada informal, debaten més mesures energètiques per rebaixar la factura de la llum. Sobre la taula, tenen la proposta de la Comissió Europea de limitar el preu del gas que s’utilitza per a la generació elèctrica, una mesura inspirada en el mecanisme que ja apliquen l’Estat espanyol i Portugal i que té l’oposició de socis com ara Alemanya i els Països Baixos. Els líders també discuteixen fixar un topall al preu de les importacions de gas, una iniciativa que té el suport de més de la meitat dels estats membres, i com garantir la seguretat de les infraestructures crítiques després de les fugues als gasoductes Nord Stream 1 i 2, que encara estan sota investigació. Abans de la qüestió energètica, els 27 discuteixen com mantenir el suport polític, financer i militar a Ucraïna en una trobada en què Zelenski intervé de nou per videoconferència. El debat sobre Ucraïna arriba l’endemà que la UE hagi adoptat formalment el vuitè paquet de sancions contra Rússia per l’annexió de territoris ucraïnesos.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

estat espanyol

La parella d’Ayuso va proposar al fiscal acceptar 8 mesos de presó pel frau fiscal

barcelona
guerra a gaza

L’ONU demana investigar les fosses comunes trobades en els hospitals de Gaza

barcelona
política

Vergés (Junts) reivindica la llengua catalana a la Diada de Sant Jordi

sant feliu de guíxols
unió europea

L’Eurocambra avala les noves regles fiscals que han de reduir el dèficit i el deute

barcelona
política

El TC avala Puigdemont de candidat contra el recurs de Cs

barcelona
regne unit

Sunak anuncia un augment de la despesa en defensa

barcelona
guerra a europa

Hezbol·là ataca amb drons una caserna israeliana a 15 quilòmetres de la frontera

barcelona
Unió Europea

L’Eurocambra aprova el ‘dret a reparar’ per a estendre la vida útil de béns

barcelona
estat espanyol

L’AN reobre la causa de l’espionatge a Sánchez amb Pegasus

barcelona