Política

Giró lamenta que Catalunya “tornarà a tenir un dèficit d’inversió” de l’Estat

El conseller d’Economia calcula una execució del 39%

Proposa pujar el mínim exempt de l’impost de patrimoni als 700.000 euros

El conseller d’Economia i Hisenda, Jaume Giró, ha lamentat aquest divendres que Catalunya “tornarà a tenir un dèficit d’inversions” de l’Estat després de conèixer el projecte dels PGE per a l’any que ve presentats ahir pel govern espanyol. “Té sentit que un motor de l’Estat com Catalunya sistemàticament se’l sotmeti a un dèficit fiscal d’inversions?”, s’ha preguntat el conseller en una entrevista a TV3. “Quan passa un any pot ser casualitat, dos potser també, quan passa 25 anys no”, ha continuat. Amb tot, Giró ha calculat que el grau d’execució de les inversions territorialitzables serà del 39%. D’altra banda, el conseller ha proposat que el mínim exempt en l’impost de patrimoni s’elevi als 700.000 euros i deflactar l’IRPF.

En l’entrevista a TV3, Giró ha recordat que el govern espanyol va donar a conèixer ahir les inversions territorialitzables, que estima que són la meitat del total, però que de la resta, amb dotacions previstes per a Defensa, Interior, Ciència i Digitalització, no es concreta on s’aplicaran. “No es diu on aniran, bàsicament aniran a Madrid”, ha advertit. “Hi ha una meitat que ens prometen un 17% i veurem quan vindrà i hi ha una altra meitat que no ens diuen ni què tocarà, probablement molt poc”, ha insistit.

Per tot això, ha tornat a proposar unitat d’acció dels partits catalans a Madrid, una de les tres condicions ha posat sobre la taula a ERC per continuar al govern. Per Giró, els PGE són “un joc de mans” i ha criticat la permanent baixa execució a Catalunya com per exemple l’any passat, del 35,9%, “en plena agenda de reencuentro”, ha dit.

Ara, calcula que sigui d’un 39% aproximadament, en línia, ha afegit del que també ja han previst empreses públiques com Adif i Renfe.

D’altra banda, Giró també s’ha referit als comptes que la Generalitat té pràcticament enllestits per a l’any que ve i que preveuen un augment del sostre de despesa de 3.000 milions d’euros sense comptar els fons europeus. Per ara, segons el conseller, ja s’ha acordat amb tots els departaments quina despesa podran fer l’exercici de l’any que ve si els pressupostos tiren endavant i ha proposat algunes modificacions fiscals.

Per una banda, Giró ha explicat que va proposar augmentar el mínim exempt de l’impost de patrimoni dels 500.000 euros als 700.000 euros després que es rebaixés per donar resposta a la crisi del 2012 i a una Generalitat en “fallida tècnica”. Segons ha afegit, seria situar Catalunya al mateix nivell d’altres comunitats que apliquen aquest impost i “ser més competitius”. A més, ha destacat que les principals agències de qualificació han pujat el ‘rating’ de la Generalitat per la millora de la seva situació financera. Per altra banda, una de les altres propostes que ha comentat el conseller és deflactar l’IRPF, en línia també d’altres territoris de l’Estat, per evitar que amb l’augment dels salaris per neutralitzar la inflació els contribuents saltin de tram de l’IRPF i els toqui pagar més sense que s’hagi incrementat el seu poder adquisitiu. “No és una mesura per a rics sinó per a tothom”, ha defensat.

El conseller ha recordat que perquè els comptes tirin endavant no només cal una negociació en el si de l’encara coalició, si és que aquest divendres s’acaba trencant, sinó també en terceres forces. En l’entrevista, el titular d’Economia ha deixat fora el PSC com a possible aliat per aprovar-los.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

portugal

Luís Montenegro anuncia la composició del nou govern

barcelona
terrorisme

Estat Islàmic crida a fer atacs a Europa i els EUA per Gaza

barcelona

Sílvia Paneque tornarà a ser la cap de llista del PSC

GIRONA
argentina

Els insults de Milei a Petro provoquen una crisi diplomàtica amb Colòmbia

barcelona
Política

Mor Conxita Tarruella, històrica d’Unió

guerra a gaza

El TIJ ordena a Israel garantir l’entrada d’ajuda humanitària a Gaza

barcelona
Política

Mor Joe Lieberman, l’exsenador estatunidenc que volia acabar amb la violència dels videojocs

guerra a gaza

Els EUA critiquen la relatora de l’ONU per als territoris palestins ocupats

barcelona
guerra a europa

Rússia llança 28 drons i míssils contra Ucraïna en un atac dirigit sobretot al sud

barcelona