Política

La família de Primo de Rivera demana exhumar les seves restes del Valle de los Caídos

El govern espanyol agraeix als familiars del fundador de la Falange la “predisposició” a complir la llei de memòria democràtica

Vox insta Díaz Ayuso a declarar el conjunt com a Bé d’Interès Cultural

La família del fundador de la Falange, José Antonio Primo de Rivera, ha sol·licitat exhumar les seves restes mortals, enterrades al Valle de los Caídos. La petició dels familiars s’avança així al trasllat previst a la llei de Memòria Democràtica, aprovada de forma definitiva la passada setmana.

Segons un comunicat remès a diversos mitjans de comunicació, la família de l’advocat i polític d’extrema dreta, afusellat durant els primers mesos de la guerra civil, s’ha adreçat a l’abat del Valle de los Caídos i a la Direcció General de Salut Pública de la Conselleria de Salut de la Comunitat de Madrid i han sol·licitat les llicències pertinents a l’Ajuntament de San Lorenzo de El Escorial per exhumar les restes.

El departament de Salut madrileny ha confirmat la recepció de la sol·licitud aquest mateix matí i ha respost que la seva autorització no és necessària. I és que en haver passat més de cinc anys des que va ser enterrat, les restes de Primo de Rivera es consideren ja com a cadavèrics i no existeix risc sanitari.

L’Ajuntament de San Lorenzo del Escorial també ha confirmat que la sol·licitud de la família ha entrat al registre municipal però, de moment, els seus responsables no han fet cap valoració.

La nova normativa estableix que les restes, que ara es troben a la Basílica Major del Valle de Cuelgamuros –la nova denominació del fins ara Valle de los Caídos-, es podrien inhumar a la cripta, atès que Primo de Rivera “és una víctima de la guerra civil”. Però els familiars de Primo de Rivera asseguren en el comunicat difós dilluns que amb aquesta acció compleixen la voluntat del seu oncle de ser enterrat en un cementiri sagrat d’acord amb el ritu catòlic. I és que la llei de Memòria Democràtica estableix que “les criptes adjacents a la basílica i els enterraments existents en la mateixa tenen el caràcter de cementiri civil”. La seva voluntat, doncs, és traslladar les restes a un altre lloc “que la família ha decidit” i que no s’especifica.

La normativa ja preveia “reubicar” aquelles restes que ocupin un lloc preeminent al recinte, com passa amb el cas de José Antonio Primo de Rivera, que, després de l’exhumació de Francisco Franco, és l’única tomba individual que hi queda roman. Però en haver-ho demanat abans la família, ja no serà necessari que el govern realitzi el trasllat.


El govern agraeix la “predisposició” a complir la llei
L’executiu espanyol ha agraït la “predisposició” de la família Primo de Rivera a procedir al trasllat i “complir amb la Llei de Memòria Democràtica”. El govern ha assenyalat que “la llei estableix que abans de l’exhumació s’ha de contactar amb la família i procedir d’acord amb les vies oportunes per dur-la a terme, podent inhumar-se a la cripta de Cuelgamuros, si així ho volguessin, ja que José Antonio Primo de Rivera és una víctima de la Guerra Civil”.

L’executiu estatal ha recordat que també treballa perquè les “més de cent famílies” que han demanat localitzar els cossos del seus familiars enterrats actualment al Valle de los Caídos puguin donar-los “la sepultura que desitgen”.

La llei contempla la creació d’un inventari estatal de llocs de memòria democràtica entre els quals hi ha l’actual Valle de los Caídos, que passarà a denominar-se Valle de Cuelgamuros, i donarà a conèixer les circumstàncies de la seva construcció i el seu significat “per tal d’enfortir els valors constitucionals i democràtics”.


Vox demana a Ayuso que declari el Valle Bé d’Interès Cultural
La líder de Vox a la Comunitat de Madrid, Rocío Monasterio, ha demanat a la presidenta madrilenya, Isabel Díaz Ayuso, que declari Bé d’Interès Cultural (BIC) el Valle de los Caídos per “tancar el debat” al respecte i fer front a la llei de memòria històrica del govern de Pedro Sánchez.

En la roda de premsa posterior a la Junta de Portaveus de l’Assemblea de Madrid, la líder de Vox a Madrid ha dit que totes les famílies “d’un o altre bàndol” tenen dret a “enterrar els seus morts”, que siguin “respectats” i les seves restes no siguin “profanades”, així com les seves “últimes voluntats”. “Està en mans de la Comunitat de Madrid, que té competències. Pot demà a primera hora signar un decret en el qual es declara BIC el Valle de los Caídos”, ha assegurat.

Al seu parer, la llei de memòria històrica crea “divisió” i “enfrontament”, i amb ella Sánchez vol “tornar a exhibir a la Vall el rancor”. És per això que insta a “tancar aquest capítol” i dedicar-se a “mirar al futur”.

El portaveu del PP a l’Assemblea de Madrid, Pedro Muñoz Abrines, ha dubtat de la viabilitat jurídica d’aquesta possibilitat, i ha afegit que “si és inviable no hi ha més que discutir, ni per criteri ni per oportunitat ni per una altra raó”. Des del seu punt, la proposta de Vox no és viable des del punt de vista jurídic perquè la Vall és patrimoni de l’Estat i la Comunitat de Madrid no hi té res a dir al respecte.

Sobre la llei de memòria històrica del govern, el popular ha assegurat que Madrid complirà la llei “en el que no tingui més remei” i mirarà “com a espectador” en allò que no l’afecti, però que actuarà sempre d’acord amb el marc legal. “És de sentit comú i el que ha de fer un responsable públic que no vol ser portat als tribunals per prevaricació”, ha afegit en al·lusió a la petició de Vox.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

POLÍTICA

Jaume Veray serà el candidat del PP per Girona

GIRONA
sud-àfrica

La comissió electoral exclou l’expresident Zuma de la cursa electoral

barcelona
portugal

Luís Montenegro anuncia la composició del nou govern

barcelona
terrorisme

Estat Islàmic crida a fer atacs a Europa i els EUA per Gaza

barcelona

Sílvia Paneque tornarà a ser la cap de llista del PSC

GIRONA
argentina

Els insults de Milei a Petro provoquen una crisi diplomàtica amb Colòmbia

barcelona
Política

Mor Conxita Tarruella, històrica d’Unió

guerra a gaza

El TIJ exigeix a Israel que deixi d'impedir l'accés d'ajuda humanitària

barcelona
Política

Mor Joe Lieberman, l’exsenador estatunidenc que volia acabar amb la violència dels videojocs