Política

iran

l’Iran acusa “agents enemics” de l’incendi a la presó Evin de Teheran

El cap del Poder Judicial iranià reclama els agents de seguretat que identifiquin els autors del crim i que els presentin a la fiscalia

El cap del Poder judicial de l’Iran, Gholamhosein Mohseni Ejei, ha dit aquest dilluns que els autors de l’incendi del passat dissabte a la presó Evin de Teheran, “van ser agents enemics” de l’Iran.

“El que va succeir a la presó d’Evin va ser un crim comès per uns pocs agents enemics”, ha manifestat Ejei i ha ordenat als responsables de l’Organització Penitenciària i al centre d’Intel·ligència del Poder Judicial, que en cooperació amb els agents de seguretat identifiquin als principals autors del crim i que els presentin a la fiscalia, ha informat l’agència local iraniana de notícies ISNA.

Ejei, que ha pronunciat el seu discurs en una reunió del Consell Suprem del Poder judicial, ha qualificat també d’“intervencionistes” les recents declaracions del president dels Estats Units, Joe Biden, sobre les protestes al país.

Biden va afirmar dissabte que el govern iranià és “opressiu” i va assegurar estar “impressionat” amb les dones del país persa per les seves protestes contra el règim.

“És molt divertit i ridícul que el president estatunidenc, amb el seu vast historial de diverses dècades de crims contra els éssers humans a tot el món i especialment en contra del poble de l’Iran, parli així en contra de l’Iran”, ha dit Ejei.

Dissabte a la nit va esclatar un incendi i xocs entre els presos i les forces de seguretat en la important presó Evin de Teheran, i es van sentir trets i explosions; almenys 8 presos van perdre la vida i 61 van resultar ferits, dels quals 6 continuen hospitalitzats.

L’incendi en Evin va tenir lloc mentre l’Iran viu fortes protestes des de la mort el 16 de setembre de Mahsa Amini, després de ser detinguda tres dies abans per la Policia de la moral per portar mal posat el vel islàmic.

Les mobilitzacions estan protagonitzades sobretot per joves i dones al crit de “dona, vida, llibertat”.

La Policia, els agents de seguretat i d’antidisturbis han reprimit amb duresa les mobilitzacions amb l’ús de porres, gasos lacrimògens, canons d’aigua i, segons l’ONU, munició real.

L’ONG Iran Human Rights, amb base en Oslo, ha registrat 92 morts, entre ells 23 menors, d’entre 11 i 17 anys.

El règim iranià ha acusat els “enemics” de les protestes, en concret als Estats Units i Israel, i ha advertit a la UE que respondrà amb “reciprocitat” a les sancions anunciades per Brussel·les.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia