Política

LLUÍS VALLS COMAS

CAP DE L’OPOSICIÓ A GELIDA (PSC)

“Gelida és un desgovern absolut, no hi ha projecte comú i ja es veu el resultat”

“Això ha estat un govern per desfer tot el que nosaltres vam fer i no ha demostrat tenir un projecte alternatiu per a Gelida”

“Encara que no tingui competències, l’Ajuntament ha d’incidir en les altres administracions en benefici dels seus veïns”

Els resultats són els que són: tenim un desgovern que promou la deixadesa al propi municipi
Van dient que tindrem una biblioteca nova quan només s’està redactant el projecte

S’ha presentat a les eleccions municipals de Gelida en sis ocasions des del 1999 i sempre les ha guanyat. Ha estat nomenat alcalde quatre cops i els altres dos ha liderat l’oposició davant d’un govern de governs encapçalats per ERC. La primera vegada va ser en el mandat 2003-2007 i l’última, en el mandat actual.

Va encapçalar la força més votada de Gelida, però es va quedar en l’oposició.
Un dels cops que no vam governar va ser perquè hi va haver un pacte d’ERC amb el que aleshores era CiU i, aquest últim cop, perquè hi va haver un pacte d’ERC, Primàries, els comuns i la CUP, tot i que la CUP ni tan sols va entrar al govern.
Què en pensa, d’aquest pacte?
Va ser un pacte per fer-nos fora. Ho van dir molt clar i així estem...
Venien de 12 anys de govern, ho van entendre com un càstig?
Tinc molt clar que els veïns no ens van castigar perquè els resultats ho diuen: nosaltres vam guanyar les eleccions. Però hi va haver un component que sortia dels límits de la política municipal. I parlo, per exemple, de Primàries. Ells ens van dir obertament que no pactarien mai amb els del 155. Jo no interpreto el que va passar com un càstig: uns deien que calia provocar una renovació i posar cares noves i d’altres tenien prejudicis amb nosaltres perquè, segons ells, representàvem el 155, i després ja s’ha vist el resultat.
Quin és el resultat?
Que és un desgovern absolut... És a dir, no hi ha un projecte comú. Per més que diguin que ha d’haver-hi un Pacte de Can Pasqual i tot plegat, els grups del govern no tenen un projecte comú per impulsar Gelida. I, si hi és, no l’han portat a la pràctica. No hi ha res que aglutini totes aquestes forces. Aleshores... no ho sé. La CUP ho va dir en el seu moment: volien canviar de cara, no volien socialistes tants anys en el govern municipal... Molt bé! Doncs ja està! Jo ho he acceptat democràticament perquè és el que toca. Els resultats són els que són... No hi ha un projecte i, encara més, jo diria que tenim un desgovern que promou la deixadesa al propi municipi.
Per inacció o per falta de cohesió interna?
Cohesió? Quan els interessa votar tots a l’una ja n’hi ha, de cohesió. I a vegades han de trobar el suport de la CUP o el suport del PSC perquè la capacitat que tenen és molt limitada. Per exemple, les ordenances municipals no s’han aprovat cap any des que vam començar el mandat, i els pressupostos municipals s’han aprovat una sola vegada perquè nosaltres ens vam abstenir.
Per què van decidir canviar de dinàmica l’any 2020?
Perquè ells van mostrar una voluntat d’asseure’s amb nosaltres. Vam analitzar la proposta i vam entendre que es podia millorar molt, vam presentar un seguit de propostes i se’ns en va acceptar una bona part. I vam entendre que havíem de facilitar la governabilitat per fer realitat allò que proposàvem, però és que després no hi ha hagut acord ni amb nosaltres ni amb la CUP. I l’escenari és ben clar: ells són sis en el govern, i nosaltres som set en l’oposició, amb un grup (el nostre) amb sis regidors. En alguns temes sí que crec que hi ha inacció per part del govern, però suposo que la gent ja ho valorarà quan arribin les eleccions.
Quins són els punts febles que han detectat d’aquest mandat? A on creuen que han fallat els partits del govern?
Jo diria que un dels punts bàsics en què han fallat és en els Serveis Municipals. Aquesta és una àrea molt important perquè és la cara del municipi... La gent de Gelida venia d’uns anys en què l’àrea de Serveis Municipals havia estat molt potent i ara hi ha aquesta deixadesa, ambigüitat, no saps què fan... Un exemple clar és la consulta del carrer Major per decidir si serà un carrer de vianants o no (que es fa arran d’una moció del setembre de l’any passat de la CUP). I, mentrestant, van col·locant jardineres al carrer Major, però són jardineres que treuen d’altres carrers del municipi, i han convertit el carrer Major en una mena de catàleg de diferents jardineres urbanes.
També es queixen del manteniment de les escales mecàniques.
És que tampoc no pot ser: funcionen un dia de cada set. En el ple del mes de setembre ens van dir que han estat aturades tot l’estiu perquè faltava una peça que van comprar al juliol, però hi ha hagut temes logístics, vacances... o que la tanca de l’aparcament municipal no funcioni durant més d’un mes perquè falta una altra peça... A Gelida, el problema són les peces. Però això són anècdotes... L’àrea de Serveis Municipals no funciona; la de Promoció Econòmica, des del nostre punt de vista, no acaba de funcionar; la Funifira es perd (és veritat que hi ha hagut la pandèmia pel mig); el programa del Gelirral, per promoure el comerç local durant les festes de Nadal, el primer any no els va anar bé i el següent els va anar pitjor... A l’àrea de Medi Ambient hi ha una inacció total i, més enllà d’això, acusen la manca de projecte, de saber cap a on volen anar.
Cap a on han anat els esforços d’aquest govern, doncs?
Cadascú fa el que creu, però el projecte d’aquest mandat són les obres del Centre d’Iniciatives Culturals (CIC), ara ja hi ha les presses per acabar-les perquè venen eleccions; i després això de fer córrer que Gelida tindrà una nova biblioteca. Nosaltres ja no entrem a valorar la necessitat o no, que és un dels temes que caldria haver posat sobre la taula, però van dient que tindrem una biblioteca. A la gent se li ha de dir la veritat: s’està redactant el projecte. El pressupost del projecte se’n va a 3,5 milions d’euros. I un cop tinguem redactat el projecte caldrà trobar els diners per poder-ho fer... Ells diuen que es buscaran subvencions, però una subvenció sobre un pressupost de 3,5 milions no és fàcil de fer realitat... I nosaltres no dubtem de la necessitat, però no tenim clar que sigui una prioritat en aquest moment.
Quines són les prioritats per al seu grup?
Quan ells van entrar va coincidir que nosaltres havíem adjudicat la instal·lació d’unes càmeres per controlar l’accés al carrer Major. Ells van decidir rescindir el contracte i fer-se enrere en això perquè deien que tenien un projecte... Bé, doncs si tenen un projecte que el facin. Però ara hem vist que el projecte no hi és i que l’únic que hi ha és una consulta que va provocar la CUP, i som a l’octubre del 2022 i no hi ha res... Això ha estat més un govern per desfer allò que havíem fet nosaltres que no demostrar que hi ha una alternativa. I després hi ha un tema que no és competència de l’Ajuntament, però l’Ajuntament hi ha d’incidir. Parlo d’Educació i de Salut.
Efectivament, no hi ha competències municipals...
Durant la pandèmia podem acceptar que tothom ho va passar malament, però, després, a Gelida, s’ha perdut quant a servei de pediatria. No pot ser que Gelida tingui una pediatra que, si el nen té febre, no el pot visitar per un problema de salut seu. Ella només fa revisions a nens que no tenen febre i no estan malalts. Si estan malalts han de marxar a Sant Andreu de la Barca o a Masquefa. Nosaltres vam portar signatures al Parlament demanant que es resolgui aquesta situació, i vam provocar el debat al Parlament, i el govern municipal ha hagut d’anar a remolc... i, què està passant a l’escola Montcau?
Què passa?
A l’escola Montcau, poc abans de les eleccions del 2019, es va treure a licitació i redactar el projecte de rehabilitació de l’escola. Quan havien passat dos anys, temps suficient per haver licitat i adjudicat les obres, ens diuen que s’ha d’enderrocar i que els infants s’hauran de recol·locar en barracons... I t’ho diuen dos anys després d’haver fet el projecte... I no sabem quant de temps hauran d’estar en barracons els infants perquè l’Ajuntament encara no ha cedit els terrenys per construir l’escola nova. Això demostra que el govern de Gelida és fluix. Jo ja entenc que les competències són de la Generalitat, però l’Ajuntament ha d’incidir davant les administracions supramunicipals, sigui la Generalitat o la Diputació, o qui sigui... I això, ara, no passa.
Creu que és pels vincles que hi ha entre l’alcaldia i el partit de govern a la Generalitat?
Hi ha gent que ho pensa. No ho sé. Jo ho tindria clar! Si jo fos alcalde, la meva prioritat seria defensar els interessos dels meus veïns. I, si ha de ser davant la Diputació, on manen els socialistes, doncs davant els socialistes. I, si ha de ser davant la Generalitat, on manen els d’ERC, doncs davant els d’ERC... has de defensar els veïns i veïnes de Gelida més enllà del color polític, perquè, si no, vol dir que estàs equivocant l’ordre i això no és bo per al poble.
Què encapçala la prioritat del PSC?
Hi ha d’haver un tractament del centre urbà més curós: endreçar-ho, reactivar-ho i millorar-ho. Les paraules que defineixen el que patim ara són desgovern i deixadesa.
Hi ha alguna cosa bona que hagin fet?
El Fontapa ha estat una bona iniciativa. La rehabilitació del CIC tocava. Serà bo per a Gelida, però no s’ha fet l’estudi d’usos. Hi ha hagut activitat cultural, però ja arriba per la pròpia dinàmica. El novembre del 2019 surt publicada l’aprovació del bus universitari de Vilafranca a Sant Sadurní i la UAB. Presentem una moció demanant que s’hi incorpori Gelida. Tots hi voten a favor. Ara, el setembre del 2022, la línia comença a funcionar, sense Gelida. Diuen que ho han estat treballant molt i que hi estan a sobre... I això quan un està al Parlament, no s’entén. Per tant, coses bones? Segurament n’han fet alguna, però no sé quina.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Kenya

El cap de l’Exèrcit mor en un accident d’helicòpter

Barcelona
país basc

L’Audiencia Nacional tramita una denúncia contra Otegi

barcelona
escòcia

Acusen el marit de Nicola Sturgeon de malversació de fons

barcelona
Pròxim Orient

Els EUA veten l’admissió de Palestina com a membre de ple dret de l’ONU

Barcelona
Estats Units

Descartat un segon jurat del judici contra Trump a Nova York

Barcelona
política

L’Estat descarta que el Suprem actués amb “directrius”, al judici a l’1-O

BARCELONA
polònia

Detenen un home acusat de planejar un atac contra Zelenski

barcelona
Canvi Climàtic

Escòcia renuncia a reduir les emissions un 75% el 2030

Barcelona
unió europea

Brussel·les proposa un acord de mobilitat juvenil amb el Regne Unit

barcelona