Llei marcial a les províncies ucraïneses annexionades
Putin pren aquesta mesura davant l’avenç de les tropes de Kíiv
Les noves autoritats prorusses comencen a evacuar milers d’habitants de Kherson perquè Moscou no manté el control de la ciutat
Les autoritats militars russes han assumit el control de les províncies que Moscou es va annexionar fa tres setmanes. El president rus, Vladímir Putin, va decretar ahir la llei marcial en aquests territoris per assegurar-se’n el control davant les dificultats de contenir les tropes ucraïneses, fet que suposa legalment la suspensió dels drets civils d’aquests territoris, tot i que a la pràctica ja eren zones on es registraven dures batalles i hi havia una gran preeminència del poder militar. La decisió va arribar unes hores després que Rússia comencés a evacuar part de la població civil de Kherson, d’on les tropes russes es podrien retirar.
En altres regions de Rússia també s’han decretat disposicions especials. No només s’ha activat el nivell d’alerta mitjà en províncies russes frontereres amb Ucraïna, sinó que també s’ha establert el nivell militar d’alerta màxima en diversos districtes, fins i tot a la capital, Moscou. Això vol dir que a la principal ciutat russa a partir d’avui es reforça la protecció de l’ordre públic i d’instal·lacions militars i civils, a part que hi pot haver limitacions del transport i de la circulació de vehicles. Fins i tot la policia pot intensificar la inspecció de cotxes. Caldrà veure si això suposa a la pràctica obstacles per als moscovites, que –malgrat notar els efectes de la restriccions i el temor de moltes famílies a la mobilització parcial de la població civil al front de batalla– fins ara han conservat una quotidianitat molt similar a la d’abans del conflicte.
Dimarts, el general de l’exèrcit rus Serguei Surovikin, que capitaneja l’ofensiva de Moscou a Ucraïna, ja va dir en una entrevista que “la situació era difícil” i denunciava que les forces de Kíiv “estaven decidides a bombardejar les infraestructures i els edificis residencials de Kherson”. A aquest missatge aterridor s’hi va afegir la crida de les autoritats russes a evacuar les ciutats que estan més a prop del front ucraïnès i es preveu traslladar unes 60.000 persones. A la pràctica s’interpreta com una posada en escena del Kremlin que pot suposar una avantsala a la retirada de les tropes, que es podrien resituar en altres punts del front on no sigui tan complicat contenir els soldats ucraïnesos. Kíiv va demanar als habitants d’aquestes ciutats que no marxessin i els van dir que en cap cas les bombardejarien. Moscou feia mesos que tenia sota el seu control Kherson i caldrà veure com pot afectar aquest nou revés l’Exèrcit rus.
La inflació interanual s’eleva fins al 9,9% a la zona euro
La taxa d’inflació interanual de la zona euro va augmentar vuit dècimes al setembre impulsada per la pujada dels preus de l’energia i es va situar en el 9,9%, segons les dades publicades ahir per Eurostat. Un any abans, el setembre del 2021, la taxa estava en el 3,4% als països de la moneda única. La taxa d’inflació anual de la Unió Europea va ser del 10,9% al setembre, pel 10,1% de l’agost. Fa un any, la inflació anual a la zona euro era del 3,6%. A l’Estat espanyol, la taxa anual es va situar al setembre en el 9,0%, contra el 10,5% de l’agost.
Berlusconi es vanta de l’amistat amb Putin
L’exprimer ministre italià, Silvio Berlusconi, va culpar el president d’Ucraïna, Volodímir Zelenski, d’haver provocat la invasió russa, en una conversa filtrada ahir. En una altra conversa, el magnat diu que ha reprès l’amistat amb Vladímir Putin, que li ha regalat vint ampolles de vodka.
Premi Sàkharov de la UE a Zelenski i el poble ucraïnès
El Parlament Europeu va decidir ahir atorgar el premi Sàkharov a la Llibertat de Consciència “al valent poble ucraïnès, representat pel seu president [Volodímir zelenski], líders electes i la societat civil”. El Sàkharov és el guardó més important de la UE en matèria de drets humans.