Política

Itàlia

La dreta proposa Meloni com a primera ministra a Mattarella

Els tres partits de la coalició es reuneixen plegats amb el president italià

La líder de FdI avança que acceptarà “sense reserves” l’encàrrec de formar govern

La coalició de dreta que va guanyar les eleccions legislatives italianes del passat 25 de setembre ha proposat aquest divendres al president  de l’Estat, Sergio Mattarella, que la líder de Germans d’Itàlia (FdI), la ultradretana Giorgia Meloni, sigui la nova primera ministra.

Després d’una breu reunió amb el cap d’Estat, en la qual també han participat els seus socis, Matteo Salvini (Lliga) i Silvio Berlusconi (Forza Itàlia), Meloni ha explicat als mitjans que “tota la coalició s’ha presentat junta” i “en una declaració unànime ha proposat al president la indicació de la que subscriu per formar govern”,

Meloni, que està a un pas de convertir-se en la primera dona que lidera l’executiu italià, ha subratllat “la necessitat de donar a aquesta nació un nou govern com més aviat millor davant les moltes urgències nacionals i internacionals a les quals s’enfronta”. “Estem preparats, volem procedir en el menor temps possible”, ha afegit la líder de FdI, el partit més votat en les darreres eleccions, amb un 26 %.

La breu trobada dels líders de la dreta amb Mattarella, d’11 minuts, i l’única declaració de Meloni, en representació de totes les forces de la coalició, escenifica la importància de formar govern amb rapidesa i també la unitat del bloc de la dreta, després de les últimes tensions entre els socis de la coalició.

Ara Mattarella ha de convocar Meloni per demanar-li la formació del govern. Ella ja ha avançat que acceptarà l’encàrrec “sense reserves” i tornarà davant del cap de l’Estat amb la llista d’integrants del seu Executiu, aquesta mateixa tarda segurament.

La coalició sembla haver superat, almenys per ara, les tensions dels últims dies entre Meloni i Berlusconi, en particular després que l’ex-primer ministre italià justifiqués la invasió russa d’Ucraïna.

En unes converses filtrades a la premsa, Berlusconi va assegurar haver reprès la seva amistat amb el president rus, Vladímir Putin i va culpar el mandatari ucraïnès, Volodímir Zelenski, de la guerra al seu país.

Les paraules de Berlusconi han posat en entredit el número dos de Forza Itàlia, Antonio Tajani, el nom que més sona com a futur ministre d’Exteriors, i que aquest dijous va haver de reiterar en públic l’europeisme de la seva formació, del seu líder i el seu propi després d’unes filtracions que, segons ell, van ser una “venjança”.

Meloni va reaccionar amb unes declaracions en les que va voler deixar clar pretén guiar un govern “amb una línia política exterior clara i inequívoca” i va alinear Itàlia “plenament i amb el cap alt” amb Europa i l’Aliança Atlàntica. “Qui no hi estigui d’acord no podrà formar part del govern, a costa de no formar el govern”, va advertir.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

política

Viñas afirma que ERC no abandona un govern “a les primeres de canvi”

llagostera
Pròxim Orient

Almenys cinc morts en una batuda israeliana a Cisjordània

Barcelona
Política

El jutge obre una línia d’investigació secreta per l’espionatge d’Aragonès amb Pegasus

barcelona
Guerra a europa

L’OTAN es compromet a enviar més defenses aèries a Ucraïna

barcelona
orient mitjà

Els EUA sancionen un activista ultra israelià aliat del ministre Ben Gvir

barcelona
GIRONA

Junts aposta per la “simplificació administrativa” amb una finestreta única

GIRONA
BESCANÓ

La CUP defensa que la central hidroelèctrica de Vilanna passi a ser pública

BESCANÓ
guerra a europa

Almenys nou morts en un atac massiu rus de míssils i drons contra Ucraïna

barcelona
orient mitjà

Un ministre israelià insinua que l’atac a l’Iran ha estat “dèbil”

barcelona