Política

ESTATS UNITS

Trump, citat a declarar pel comitè que investiga l’assalt al Capitoli

L’expresident dels EUA té fins el 4 de novembre per presentar documentació

Haurà de declarar “a partir o cap al 14” del mes que ve

El magnat ha mostrat indicis de no voler col·laborar, fet que portaria a una situació incerta

El comitè legislatiu que investiga l’assalt al Capitoli del 6 de gener del 2021 ha citat aquest divendres formalment l’expresident dels Estats Units Donald Trump (2017-2021) a declarar sota jurament i a lliurar documents.

El panell ha donat a Trump fins el 4 de novembre que ve per presentar documents, mentre que haurà de declarar “a partir o cap al 14” d’aquell mes.

Aquest comitè va votar a favor de citar Trump perquè ofereixi el seu testimoni a la seva última sessió pública celebrada el 13 d’octubre passat.

El comitè ha donat a conèixer, a més, el contingut de la carta que el seu president, el demòcrata Bennie Thompson, i la vicepresidenta, la republicana Liz Cheney, han enviat avui a l’exmandatari, on destaquen el “paper central” que va exercir en l’esforç “orquestrat i intencionat” de revocar els resultats de les eleccions del 2020, en què va ser derrotat pel president actual, Joe Biden.

A més, destaquen el rol que va exercir per “bloquejar” la transició del poder.

En concret, el comitè acusa Trump de disseminar informació falsa sobre que es va produir un frau electoral, cosa que va ser incapaç de demostrar davant la Justícia al no aportar proves, per anul·lar el resultat de la votació.

També considera que l’expresident va buscar “corrompre” el Departament de Justícia, a més de pressionar funcionaris i legisladors locals perquè alteressin els resultats, convocar desenes de milers dels seus partidaris aquell 6 de gener, incitar a la violència en missatges a les seves xarxes socials durant aquell dia i rebutjar dispersar els seus partidaris.

Thompson i Cheney indiquen a la missiva que el comitè ha recopilat “proves aclaparadores”, algunes d’elles provinents de “dotzenes” de persones que van treballar o van ser designades per Trump, que demostren que l’exmandatari “va orquestrar personalment i va supervisar” els esforços per anul·lar les eleccions i obstruir una transició pacífica del poder.

També recorden que no és la primera vegada que se cita un president, ja que hi ha el precedent de diversos mandataris del país als quals se’ls ha sol·licitat presentar proves davant del Congrés.

El comitè va aprovar per unanimitat citar Trump fa poc més d’una setmana, després de més d’un any de recerca i després de citar a declarar centenars d’exfuncionaris i exassessors de la seva administració.

Després d’aquesta votació, Trump va respondre a la seva xarxa social, TRUTH, i en una carta enviada al comitè carregant contra la tasca del panell i oferint indicis que no pensa col·laborar. No està gaire clar què pot passar en aquest cas i quins serien els passos següents del comitè.

El 6 de gener del 2021 unes 10.000 persones, la majoria seguidors de Trump, es van manifestar davant del Capitoli i prop de 800 van irrompre a l’edifici mentre es ratificava la victòria electoral de Biden. Hi va haver cinc morts i uns 140 agents ferits.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

dinamarca

Dinamarca anuncia el tancament de la seva ambaixada a l’Iraq

barcelona
Guerra a Ucraïna

Zelenski signa la nova llei de mobilització

Barcelona
guerra a gaza

Israel ataca el centre de Gaza amb el sistema hospitalari a la vora del col·lapse

barcelona
estats units

El Suprem examina un cas que pot eximir als assaltants del Capitoli i Trump

barcelona
política

Fiscalia del T. de Comptes desatén l’amnistia i reclama l’1-O als governs de Mas i Puigdemont

barcelona
Unió europea

Un polèmic fitxatge de Von der Leyen renuncia a ocupar el càrrec

barcelona
política

El Govern aprova el Projecte de llei de l’Estatut dels Municipis Rurals

BARCELONA

La Diputació de Girona reformula els premis Projecta’t

girona
Política

ERC, Junts, CUP i comuns registren al Parlament una declaració de suport als encausats de Tsunami

barcelona