Política

Xi mostra el seu poder absolut humiliant l’expresident Hu Jintao

El fa fora de l’acte de cloenda del congrés en una purga pública

El dirigent xinès revalida un inèdit tercer mandat de cinc anys

El PCX modifica la seva constitució i hi incorpora el seu pensament polític

El XX Congrés del Partit Comunista de la Xina (PCX) va concloure, ahir, amb el previsible vot dels 2.300 delegats a favor d’un inèdit tercer mandat del president Xi Jinping al capdavant del país, esdevenint el mandatari amb més poder des del fundador del país, el “líder del poble” Mao Tse Tung. A més, els delegats van aprovar per unanimitat una resolució amb quatre esmenes destinades a consagrar Xi com a nucli del PCX i el seu pensament polític com els principis rectors del partit. D’aquesta manera, avui, se’l presentarà com a secretari general, poc després de la primera reunió del nou comitè central.

Ahir, poc abans de la cerimònia de clausura, es va escollir un nou comitè central, d’uns 200 alts càrrecs del partit, i, avui diumenge, es coneixerà la composició del totpoderós comitè permanent del politburó del partit, format per set persones. Ha transcendit que quatre d’aquests membres es retirarien. Entre els qui deixarien el politburó hi hauria l’actual primer ministre, Li Keqiang, que ha anunciat que deixarà el càrrec el pròxim mes de març. Al seu costat, se n’aniran Wang Yang, que va ser considerat com un possible successor de Li, Han Zheng i Li Zhanshu. Li i Wang, tots dos de 67 anys, encara podrien haver continuat un altre mandat, però les disputes internes amb el president del país han provocat que ambdós dirigents hagin optat per abandonar la política.

Nombrosos analistes van augurar que la seva autoexclusió era un fort senyal que el proper comitè permanent del politburó estarà àmpliament dominat pels aliats de Xi i el seu poder com a líder absolut del país es consolidarà encara més.

D’altra banda, en una resolució també inèdita dels congressos, el partit va publicar, ahir, una resolució final en què va segellar en la mateixa constitució del PCX la seva posició contrària a la independència de Taiwan. “[El Congrés] accepta incloure en la constitució del partit declaracions per oposar-se decididament i dissuadir els separatistes que busquen la independència de Taiwan”, diu la resolució.

La imatge de la jornada va ser la que es va produir abans de les votacions, quan l’expresident del país Hu Jintao va ser forçat a marxar del seu seient al congrés –just al costat del mateix Xi–, en un moment que va alterar aquest acte amb una coreografia assajada gairebé al mil·límetre. La sortida de Hu, acompanyat gairebé a la força per dos homes, es va produir sense una explicació oficial per part de les autoritats del partit, un gest que molts han interpretat com una purga pública i en directe per escarmentar els possibles dissidents del líder xinès.

LA DATA

2027
Se celebrarà
el nou congrés del Partit Comunista de la Xina (PCX).


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

política

Puigdemont avisa que Catalunya no pot ser el “flotador” del PSOE

barcelona
FIGUERES

Concentració antimonàrquica davant la Fundació Gala-Dalí

FIGUERES
COREA DEL NORD

El règim de Kim Jong-un efectua noves proves d’armes al mar Groc

BARCELONA
REGNE UNIT

Londres rebutja la proposta de Brussel·les per a la mobilitat dels joves

BARCELONA

Duel contingut entre Israel i l’Iran

BARCELONA

No i no

Banyoles
LA CRÒNICA

Memòria democràtica a Castell i Platja d’Aro

País basc

La campanya es tanca amb el PNB i EH Bildu disputant-se l’hegemonia

Barcelona
política

Viñas afirma que ERC no abandona un govern “a les primeres de canvi”

llagostera