Política

Conflicte bèl·lic a l’est d’Europa

Ucraïna nega preparar una “bomba bruta” per utilitzar-la al seu territori

Kíiv assegura que totes les seves instal·lacions nuclears estan obertes per a les pertinents inspeccions

França, EUA i el Regne Unit creuen que les acusacions de Rússia busquen un pretext per escalar el conflicte

Ucraïna ha desmentit aquest dilluns en converses amb els Estats Units d’Amèrica (EUA) i França les acusacions que li ha fet Rússia d’estar preparant una “bomba bruta” per utilitzar-la al seu propi territori. Kíiv ha afegit que totes les seves instal·lacions estan obertes per a les pertinents inspeccions.

El ministre d’Exteriors ucraïnès, Dmitro Kuleba, ha explicat en un missatge a les xarxes socials que en la conversa que ha mantingut amb el secretari d’Estat dels EUA, Anthony Blinken, tots han coincidit que “la campanya de desinformació de Rússia sobre la bomba bruta podria tenir com a objectiu crear un pretext per a una operació de falsa bandera”.

El departament d’Estat dels EUA ha confirmat que Blinken ha expressat a Kuleba que Washington “rebutja les acusacions clarament falses” del ministre de Defensa rus, Serguei Xoigú, i que interpreta les afirmacions d’aquest com un pretext de Rússia per escalar el conflicte.

Xoigú va traslladar ahir diumenge als seus homòlegs francès, Sébastien Lecornu, turc, Hulusi Akar, i britànic, Ben Wallace, la preocupació de Moscou per possibles provocacions d’Ucraïna amb una eventual “bomba bruta”, un artefacte que inclou elements radioactius.

El president ucraïnès, Volodímir Zelenski, va respondre en el seu habitual discurs nocturn que “tots entenen bé qui és l’origen de tota la brutícia que es pugui imaginar en aquesta guerra”, en al·lusió al seu homòleg rus, Vladímir Putin.

França, Estats Units i el Regne Unit han emès aquesta matinada un comunicat en el que titllen d’“evidentment falses” les afirmacions del Kremlin sobre una “bomba bruta” d’Ucraïna al seu propi territori i les veuen com un “pretext per a una escalada” del conflicte.

“Ningú es deixaria enganyar per un intent d’utilitzar aquesta acusació com a pretext per a una escalada. De manera més general, rebutgem qualsevol pretext per a una escalada per part de Rússia”, avisen els tres països.

Kuleba també ha parlat amb la seva homòloga francesa, Catherine Colonna, en una trucada en la qual tots dos han condemnat “la campanya de desinformació de Rússia sobre la bomba bruta”.

El titular d’Exteriors ha assegurat que Ucraïna “coordina els pròxims passos en el nostre treball amb altres països i dins de l’ONU i l’AIEA (Agència Internacional per a l’Energia Atòmica) per contrarestar aquestes mentides i evitar qualsevol operació de falsa bandera per part de Rússia”.

El ministre de Defensa ucraïnès, Oleksii Reznikov, ha afirmat que “a diferència de Moscou, Ucraïna sempre ha estat extremadament responsable en qüestions de seguretat nuclear”. “Totes les nostres instal·lacions nuclears estan obertes a l’AIEA. És fàcil confirmar que les declaracions russes són un disbarat”, ha apuntat.

Segons Reznikov, les mentides són un element habitual en la tàctica del Kremlin, per la qual “els criminals russos intenten culpar preventivament la víctima de l’agressió pel seu propi crim”. En aquest sentit, ha agraït als aliats d’Ucraïna que s’hagin adonat correctament “d’aquesta perillosa ximpleria russa”.

“La millor resposta a les acusacions russes és l’adopció de mesures decisives per augmentar la pressió sobre el règim terrorista criminal de Moscou, així com l’assistència activa a Ucraïna amb mitjans que ajudin a netejar més ràpidament la nostra terra d’aquesta xacra. Perquè a ningú se li ocorri cometre un crim nuclear a Europa”, ha defensat el ministre.

De fet, Kuleba ha revelat que a la conversa amb Blinken han parlat de més mesures per reforçar la defensa aèria d’Ucraïna i, segons el ministre ucraïnès, el secretari d’Estat nord-americà li ha assegurat que “Estats Units no escatima esforços en aquest sentit”. Segons ell, també han parlat del compromís dels EUA i de la comunitat internacional de “continuar donant suport a Ucraïna amb una ajuda humanitària, econòmica i de seguretat sense precedents durant tot el temps que calgui”.



[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Guerra a Gaza

Un oasi de pau contra l’odi

Neve Shalom
Marc Sanabria
Cap de l’oposició a Palau-solità i Plegamans i portaveu del PSC

“La biblioteca era la punta de llança de la renovació”

Palau-solità i Plegamans
política

El govern va renovar al febrer les condicions per al Hard Rock

barcelona
estat espanyol

Europa reacciona a la “bomba a Espanya” de la possible dimissió de Sánchez

barcelona
ESTAT ESPANYOL

Rovira empatitza amb Sánchez i li recorda que ella és a l’exili

BARCELONA
estat espanyol

Puigdemont anima Sánchez a presentar una qüestió de confiança

barcelona
estat espanyol

Feijóo acusa Sánchez de desistiment de funcions i de victimitzar-se

barcelona
estat espanyol

Yolanda Díaz dona suport a Sánchez i crida a “defensar la democràcia”

barcelona
estat espanyol

Rufián: “Malgrat tot, avui només es pot donar suport a Pedro Sánchez”

barcelona