Política

Iran

Ultimàtum de la Guàrdia Revolucionària a les protestes per la mort d’Amini

“Avui és la fi dels disturbis”, adverteix el general Hossein Salamí

Comença el judici contra els acusats de participar en els disturbis recents

El comandant en cap de la Guàrdia Revolucionària de l’Iran, el general Hossein Salami, ha advertit aquest dissabte els joves que protesten per la mort de Masha Amii que aquest dissabte és l’últim dia dels disturbis.

“Avui és el final dels disturbis. No sortiu més al carrer”, ha avisat el líder del poderós cos militar, que té encomanada la protecció del sistema teocràtic de la República Islàmica. “Aquesta sedició no tindrà un final feliç per a vosaltres. No arruïneu el vostre futur”, ha afegit el general.

Salami ha dit als joves “que estan sent enganyats” i ha afirmat que les protestes que viu el país són fruit d’una conspiració d’“Estats Units, Regne Unit, Aràbia Saudita i el règim sionista [Israel]”

El que és un dels militars més poderosos de l’Iran ha llançat aquestes advertències en el funeral de les 15 persones que van morir dimecres en un atac a trets en un santuari Shah Cheragh de la ciutat de Shiraz, al sud del país. Milers de persones han participat en la processó funerària, que ha recorregut la ciutat, i han llançat consignes contra les protestes i altres com “Mort a Amèrica”, “Mort a Israel” i “Mort a Anglaterra”.

L’agència oficial IRNA ha informat avui que l’atacant del mausoleu va morir ahir en un hospital “malgrat els esforços per mantenir-lo amb vida”, després de les ferides que va patir quan va ser arrestat. El grup terrorista Estat Islàmic (EI) ha reivindicar l’atac contra el santuari, un dels més sagrats del país.

La mort el passat 16 de setembre de la jove kurda Masha Amini, tres dies després de ser detinguda per la Policia de la moral, presumptament per portar mal posat el vel islàmic, va desencadenar una onada de protestes en les que s’ha arribat a demanar el final de la República Islàmica.

Les mobilitzacions estan protagonitzades sobretot per joves i dones al crit de “Dona, vida, llibertat!”. També llancen consignes contra el govern i cremen vels, un dels símbols de la República Islàmica i una cosa impensable no fa gaire.

Les mobilitzacions han anat evolucionant des del seu començament al setembre i en les últimes setmanes estaven centrades en universitats en petits grups, cosa que ha canviat en els últims dies amb forts xocs de nou amb les forces de seguretat.


Primers judicis
Les protestes han estat fortament reprimides per les forces de seguretat iranianes i han deixat almenys 108 morts, segons l’ONG Iran Human Rights, amb seu a Oslo. A més, milers de persones han estat detingudes, entre les quals almenys 45 periodistes i fotògrafs, segons el Comitè per a la Protecció de Periodistes.

Precisament aquest dissabte han arrencat els primers judicis per les protestes per la mort d’Amini. Un tribunal revolucionari de Teheran ha començat a jutjar sis homes acusats de participar en els recents disturbis. Tres dels acusats s’enfronten a càrrecs per “guerra contra Déu”, dos per “corrupció a la terra” i un per “lluitar contra el govern islàmic”, delictes tots ells que poden comportar la pena de mort.

Són els primers dels 1.019 acusats a 8 de les 31 províncies del país.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

política

Dolors Feliu no tornarà a presentar-se a les eleccions de l’ANC

barcelona

L’hegemonia del PNB trontolla

Barcelona
Orient Mitjà

Israel respondrà a l’Iran tot i la crida a la contenció dels EUA

Beirut
Gorka Knörr
Polític basc

“Seria un greu error reeditar el pacte de govern PNB-PSE”

Barcelona
Índia

La democràcia més gran, en perill

Tòquio
Carles Ibáñez
Cap de l’oposició de l’Ajuntament de les Preses (+ Aprop les Preses)

“Les coses han de ser clares, en la variant, i arribar al consens”

Les Preses

El Consell Comarcal el Baix Empordà condemna els fets de Bellcaire

la bisbal d’empordà
guerra a gaza

Israel prepara l’evacuació de Rafah per començar la invasió

barcelona
POLÍTICA

Suport a Campmajó i al ‘segon exili’ de Tsunami, a Girona

GIRONA