Política

Brasil

La comunitat internacional s’afanya a reconèixer la victòria de Lula da Silva

Estats Units i la Unió Europea saluden el triomf del candidat progressista

Rússia i la Xina també feliciten el nou president electe del Brasil

L’ajustada victòria del líder del Partit dels Treballadors (PT), Luiz Inácio Lula da Silva a les eleccions d’aquest diumenge al Brasil ha rebut un ampli i ràpid reconeixement dels principals líders mundials, davant les sospites que l’actual president brasiler, Jair Bolsonaro, pugui qüestionar la votació, que ha perdut per 2 milions de vots, només un 1,8 % menys que el seu rival.

Jair Bolsonaro, capità retirat de l’Exèrcit, encara no s’ha pronunciat sobre el resultat de les eleccions, quan ja han passat més de 12 hores des que les autoritats electorals van declarar la victòria de Lula de forma matemàtica.

En canvi, la victòria de Lula sí que ha generat una ràpida resposta per part de governs americans i europeus, que han reconegut i s’han mostrat confiats a treballar amb el pròxim governant del gegant sud-americà.

Un dels primers en fer-ho ha estat el president dels Estats Units d’Amèrica (EUA), Joe Biden, que només 40 minuts després del final de l’escrutini ha enviat les seves “felicitacions a Luis Inácio Lula da Silva en la seva elecció per ser el pròxim president del Brasil en aquestes eleccions lliures, justes i fiables”. “Espero que treballem junts per continuar la cooperació dels dos països en els pròxims mesos i anys”, li ha traslladat Biden en un missatge difós per la Casa Blanca.

El missatge del president nord-americà, emès abans fins que el propi Lula da Silva es dirigís a la nació, deixa clar el suport de Washington al recompte i allunya de qualsevol dubte que Bolsonaro pugui escampar sobre la legalitat del mateix, com a ha apuntat durant la campanya.

La Unió Europea (UE) també s’ha afanyat a reconèixer la victòria de Lula. L’alt representant de la Unió Europea (UE) per a Afers Exteriors, Josep Borrell, ha felicitat el president electe en nom dels 27 i ha dit que espera treballar amb el seu govern i les noves autoritats regionals i federals per enfortir les relacions amb el Brasil.

“Estem compromesos ha aprofundir i ampliar la nostra relació amb el Brasil a totes les àrees d’interès mutu, inclòs el comerç, el medi ambient, el canvi climàtic i l’agenda digital en benefici dels nostres ciutadans”, ha dit Borrell en un comunicat.

També s’ha mostrat confiat en el desenvolupament de les relacions amb el país sud-americà el president de Rússia, Vladímir Putin. “Les meves sinceres felicitacions per la victòria a les eleccions presidencials. Els resultats de la votació han confirmat el seu elevat prestigi polític”, ha expressat Putin en un missatge a Lula da Silva. “Li desitjo èxits en aquesta tan responsable tasca al capdavant de l’Estat, així com bona salut i benestar”, ha reblat.

El portaveu d’Exteriors xinès, Zhao Lijian, ha “felicitat sincerament” el guanyador de les eleccions brasilers i ha desitjat portar les relacions bilaterals a “un nou nivell” amb el nou govern. “Esperem que el Brasil assoleixi noves fites en la seva tasca de continuar construint el país”, ha conclòs.


Allau de felicitacions d’Amèrica llatina
La primera felicitació al candidat progressista ha estat la del president colombià, Gustavo Petro, que s’ha avançat fins i tot al final del recompte. “Visca Lula”, ha dit el polític d’esquerres.

El president d’Argentina, Alberto Fernández, ha assegurat que amb l’elecció de Lula da Silva comença “un temps d’esperança i de futur” a Amèrica Llatina. L’expresidenta i actual vicepresidenta argentina, Cristina Fernández, li ha agraït que retorni “l’alegria i l’esperança” a la regió amb la seva victòria.

El president de Cuba, Miguel Díaz-Canel, ha qualificat el resultat dels comicis al Brasil com una “gran victòria” del líder progressista i ha considerat que això representa el retorn de la “justícia social” al país sud-americà. “Estimat germà Lula, et felicito en nom del govern i el poble cubans, que celebren la teva gran victòria a favor de la unitat, la pau i la integració llatinoamericana i caribenya. Compta sempre amb Cuba”, ha escrit Díaz-Canel.

Des de Xile, el president Gabriel Boric, ha felicitat el guanyador de les presidencials brasilers amb un missatge concís i breu: “Lula. Alegria”.

El seu col·lega de bolivià, Luis Arce, ha afirmat que la tornada de Lula a la Presidència del Brasil “enforteix la democràcia i la integració”. “Estem segurs que conduiràs al poble brasiler pel camí de la pau, el progrés i la justícia social”, ha afegit.

El president veneçolà, Nicolás Maduro, ha celebrat que “avui, al Brasil, ha triomfat la democràcia. Felicitats, Lula!”. Madura s’ha mostrat confiat en “enfortir els llaços d’amistat” amb el Brasil i avançar en una agenda de cooperació bilateral quan Lula assumeixi el càrrec.

El mandatari mexicà, Andrés Manuel López Obrador, ha destacat que amb la victòria de Lula “hi haurà igualtat i humanisme” al Brasil.

També ha saludat el triomf de Lula el president d’Uruguai, Luis Lacalle Pou, que confia que tots dos treballaran per aconseguir “un Mercosur modern i més obert al món”.

Els d’aquest diumenge han estat els comicis més ajustats de la història recent del Brasil i han deixat la imatge d’una alta polarització política. També ha estat la primera vegada que un president perd la disputa per la reelecció des que va permetre la reelecció dels caps d’Estat, el 1997.


Missatge d’Aragonès
El president de la Generalitat, Pere Aragonès, ha felicitat Lula da Silva per la seva victòria a les eleccions brasileres i ha celebrat que els brasilers hagin optat “per obrir una nova era de progrés i llibertat”.

“En el compromís per la democràcia, contra l’extrema dreta, per la cohesió social i la igualtat d’oportunitats, sempre tindreu Catalunya com a aliat”, ha assegurat el republicà.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

POLÍTICA

Orobitg i Viñas, representants de la Selva i el Gironès a la llista d’ERC

GIRONA / SANTA COLOMA
política

Ajornat el judici contra Jové, Salvadó i Garriga per la campanya electoral i no per la llei d’amnistia

barcelona

Refer la llei d’enjudiciament

Madrid

Turquia, mediadora per interès

Istanbul
Brigid Laffan
Presidenta de l’European Policy Centre

“Les guerres a Ucraïna i Gaza definiran el futur d’Europa”

Barcelona
Susanna Bazán López
Cap de l’oposició a Porqueres (Junts per Porqueres)

“Hi ha una mala gestió de govern i falta transparència”

Porfqueres
política

Collboni perd la moció de confiança, però anuncia una ampliació del govern

barcelona
rússia

Sis anys de presó per a una membre de Pussy Riot

barcelona
rússia

El Kremlin continua entossudit a culpar Kíiv de l’atemptat

barcelona