Política

Sánchez aguanta l’atac per Puigdemont i pressiona el PP

El PP utilitza el president exiliat i “el nou senyor X” del govern contra el pla de reformar la sedició

El PSOE no reforma la llei del CGPJ

Marlaska nega l’ús policial de Pegasus en un xoc amb Vehí

Les preguntes de la sessió de control són registrades prèviament, però cap portaveu al Congrés resisteix la vocació d’improvisar a l’escenari i adaptar-se a l’actualitat sobre la marxa en funció de l’interès. El prec de Cuca Gamarra (PP) era sobre les oportunitats que les polítiques de Pedro Sánchez obren als espanyols, però aviat la utilització de Carles Puigdemont contra la reforma de la sedició va ser massa llaminera. “Qui és aquest nou senyor X del PSOE que va anar a veure Puigdemont? Qui ha anat a negociar el Codi Penal a mida dels líders colpistes? Té avui l’oportunitat de renunciar a la modificació del delicte de sedició. Feijóo té paraula”, va etzibar Gamarra tot inaugurant la pauta de preguntar a cada membre del govern pel mateix. “Vostès van repartint carnets d’espanyolitat i de constitucionalisme i resulta que quan estaven al govern va ser quan Espanya va estar a prop de poder trencar-se”, va rebatre el president tot encaixant l’ús que el PP vol fer de Puigdemont per frenar la reforma de la sedició i alhora redoblant la pressió al PP per no defugir la renovació del poder judicial.

El Consell General del Poder Judicial compleix avui 1.430 dies caducat i el PSOE i el PP es disposen a mantenir el torcebraç amb la rebaixa de la pena per sedició –la moneda de canvi a ERC en el camí de tenir el seu vot a favor del pressupost que es vota el 24 de novembre– com a teló de fons. “Prou i compleixin la Constitució”, va exigir Sánchez abans que Gamarra fos imitada i el PP convertís el Congrés en una roda de reconeixement en la qual Margarita Prohens (PP) va exigir a la vicepresidenta Teresa Ribera saber si era ella qui viatja a Brussel·les a veure Puigdemont i poc després va ser Ana Belén Vázquez (PP) qui va exigir el mateix a Fernando Grande-Marlaska (Interior), i així successivament.

Si bé Podem aposta per ressuscitar la reforma de la llei del CGPJ i rebaixar la majoria exigida de tres cinquenes parts –210 vots que converteixen el PP en força de bloqueig– a majoria absoluta –176 vots assolibles amb ERC–, fonts de La Moncloa avisen que Sánchez no preveu fer aquest pas i que tot depèn de pressionar el PP de Feijóo i “que es cogui en la seva salsa” en un afer exigit i vigilat per la UE.

Si Jordi Salvador (ERC) tenia un duel de guant blanc amb María Jesús Montero (Hisenda), el xoc més tens de la sessió va tenir lloc entre Marlaska i Mireia Vehí (CUP), que va exigir saber l’ús que Interior fa de Pegasus. “Quines raons justifiquen que escoltessin el diputat de la CUP Xavier Pellicer? La famosa agenda del retrobament consisteix a espiar, perseguir i acusar de terrorisme a qui no combregui amb el seu diàleg?”, va etzibar Vehí. “Ni policia ni Guàrdia Civil han emprat Pegasus en cap moment. No hi ha espionatge polític ni persecució d’opinions”, va rebatre el ministre. Marlaska va atacar Vehí donant per descomptat que ella viu confortable en l’Espanya actual. “Em pot fer la pregunta totes les vegades que vulgui però crec que en el fons vostè se sent molt còmoda en aquest país, Espanya, perquè és la primera que sap que és un estat de dret”, va dir el ministre de l’Interior davant del somriure d’incredulitat de Vehí i Albert Botran. “Vostès són suposadament una formació d’esquerres però cada dia s’assemblen més, no només en votacions, a la dreta i la ultradreta”, va reblar.

LES FRASES

Vostès van repartint carnets d’espanyolitat i estant el PP al govern és quan Espanya era a prop de trencar-se
Pedro Sánchez
president espanyol
Qui és el nou senyor X del PSOE que visita Puigdemont? Qui ha negociat el Codi Penal a mida de colpistes?
Cuca Gamarra
secretària general del PP
Ni policia ni Guàrdia Civil han emprat mai Pegasus. No hi ha espionatge polític ni persecució d’opinió
F. Grande-Marlaska
ministre de l’interior


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Banyoles aspira a organitzar el mundial de piragüisme marató del 2028

BANYOLES
nacions unides

L’Aràbia Saudita presidirà l’òrgan de l’ONU sobre drets de les dones

barcelona
GIRONA

Dani Cornellà serà el cap de llista de la CUP a la demarcació

GIRONA
política

Ara Més se suma a la coalició d’ERC, Bildu i BNH per a les europees

barcelona
còrsega

L’Assemblea aprova el projecte de reforma per a l’autonomia

barcelona
POLÍTICA

ERC tria els representants de la Selva, Gironès i Pla de l'Estany per a la seva llista

GIRONA / SANTA COLOMA
política

Ajornat el judici contra Jové, Salvadó i Garriga per la campanya electoral i no per la llei d’amnistia

barcelona

Refer la llei d’enjudiciament

Madrid
Pròxim Orient

Turquia, mediadora per interès

Istanbul