Política

Les autoritats prorusses de Kherson acceleren l’evacuació de civils

L’administració regional admet una possible retirada de l’exèrcit ocupant

Els serveis d’intel·ligència de Kíiv avisen que podrien topar amb una dura

Les autoritats prorusses de la ciutat de Kherson van reconèixer ahir un possible replegament de l’exèrcit rus mentre feien una crida a l’evacuació urgent de la població civil i desapareixia la bandera russa de la seu de l’administració regional.

“El més probable és que les nostres unitats, les nostres tropes marxin a la part de Kherson situada a la riba esquerra” del riu Dniéper, va dir el vicegovernador de la regió, instal·lat per Moscou, Kiril Stremoúsov.

La retirada dels soldats russos de la riba dreta suposaria l’entrega de la ciutat de Kherson, l’única capital regional que el Kremlin ha aconseguit controlar en més de vuit mesos de guerra. La pèrdua d’aquesta localitat equivaldria a un revés igual o superior al replegament, al març dels afores de Kíiv i, al setembre, de la regió de Khàrkiv, a l’est.

“La vida a la ciutat de Kherson continua. No hi ha problemes amb els aliments. No cessen els intents [de les forces ucraïneses] de trencar les línies defensives”, va escriure Stremoúsov a Telegram. Amb tot, va advertir, els habitants que encara no han marxat de la ciutat “ho han de fer quan més aviat millor”. Per part ucraïnesa, el secretari del Consell de Seguretat Nacional i Defensa, Oleksiy Danílov, anunciava que, segurament, “aviat passarà alguna cosa interessant a Kherson”, mentre la portaveu del comandament sud de l’exèrcit, Nataliya Gumenyuk, alertava que l’absència de la bandera russa podria ser una estratagema per crear una sensació de falsa retirada. També el cap de la intel·ligència militar d’Ucraïna, el general Kyrylo Budánov, va evitar donar per feta la recuperació d’aquesta plaça i va deixar entreveure la possibilitat d’una dura resistència en assegurar que Rússia ha concentrat en el front de Kherson un contingent d’uns 40.000 homes, integrat per les seves unitats més ben preparades.

Amb tot, va pronosticar que l’alliberament de la part de Kherson situada a la riba dreta del Dniéper podria acabar a finals de novembre.

Sense indicis de “bomba bruta”

L’Agència Internacional de l’Energia Atòmica (OIEA) va informar ahir que els seus inspectors no han trobat rastres que Ucraïna hagi intentat fabricar una bomba nuclear “bruta”, després d’haver-se desplaçat a tres llocs concrets del país. L’agència de l’ONU va recordar que Kíiv havia sol·licitat l’arribada dels inspectors després Rússia “presentés al·legacions sobre les activitats en els tres llocs” on es podria fabricar l’arma. Moscou va acusar Ucraïna d’intentar crear-la i usar-la en el seu propi territori per culpar-ne Rússia i provocar una dura resposta d’Occident.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

No i no

Banyoles
LA CRÒNICA

Memòria democràtica a Castell i Platja d’Aro

País basc

La campanya clou amb el PNB i EH Bildu disputant l’hegemonia

Barcelona
política

Viñas afirma que ERC no abandona un govern “a les primeres de canvi”

llagostera
Pròxim Orient

Almenys cinc morts en una batuda israeliana a Cisjordània

Barcelona
Política

El jutge obre una línia d’investigació secreta per l’espionatge d’Aragonès amb Pegasus

barcelona
Guerra a europa

L’OTAN es compromet a enviar més defenses aèries a Ucraïna

barcelona
orient mitjà

Els EUA sancionen un activista ultra israelià aliat del ministre Ben Gvir

barcelona
GIRONA

Junts aposta per la “simplificació administrativa” amb una finestreta única

GIRONA