Política

UNIÓ EUROPEA

Meloni trasllada a Brussel·les la seva voluntat de “col·laborar” amb la UE

La primera ministra italiana s’ha reunit amb els líders de les institucions europees en el seu primer viatge internacional

La nova primera ministra italiana, Giorgia Meloni, ha traslladat aquest dijous als líders de les institucions europees la voluntat del seu govern de “col·laborar” amb la Unió Europea en una sèrie de reunions en què ha abordat el pla de recuperació italià o la política migratòria del nou executiu, entre d’altres temes.

“Volia donar el senyal, que he traslladat avui, d’una Itàlia que vol òbviament participar, col·laborar, defensar el propi interès nacional dins de la dimensió europea, buscant les millors solucions al costat d’altres països als grans reptes que estem afrontant”, ha dit la líder de Germans d’Itàlia en una declaració sense preguntes de la premsa abans d’un sopar de treball amb el president del Consell Europeu, Charles Michel.

Meloni, que ha escollit Brussel·les com a destinació del seu primer viatge internacional, s’ha reunit durant la tarda amb la presidenta del Parlament Europeu, Roberta Metsola, i amb la presidenta de la Comissió Europea, Ursula von der Leyen, amb una agenda centrada en la implementació del pla de recuperació italià, la crisi energètica i la guerra a Ucraïna.

Meloni ha qualificat les discussions de “molt franques i positives” i s’ha mostrat “contenta” amb el resultat d’unes trobades en què ha traslladat “el punt de vista italià” sobre com afrontar la crisi a Ucraïna i les seves conseqüències i ha insistit en la “necessitat” de donar com més aviat millor concreció a una solució europea a l’augment dels costos de l’energia” i el “topall al preu del gas”.

La mandatària també ha informat els líders europeus “del canvi de la posició italiana” en matèria de política migratòria, que té com a “prioritat” la “protecció de les fronteres exteriors” de la UE, una cosa “ja prevista a les normes europees”.

“Aquesta és una matèria òbviament molt delicada, molt important, sobre la qual he trobat orelles disposades a escoltar”, ha dit Meloni.

Així mateix, ha abordat amb els líders “com treballar junts per implementar el Pla Nacional de Recuperació i Resiliència de manera que els recursos puguin arribar al terreny efectivament, també raonant sobre les grans prioritats avui, per exemple, la qüestió energètica”.

La intenció del nou govern italià és revisar el pla de recuperació del país, al qual corresponen més de 190.000 milions d’euros del fons de recuperació postpandèmia, per donar compte del nou escenari generat per la guerra i redirigir fons a pal·liar l’encariment de l’energia.

No obstant això, Brussel·les ja va advertir la setmana passada que el Govern haurà d’executar el seu pla tal com va ser aprovat per la UE, que només acceptarà canvis en casos excepcionals si Roma demostra amb raons objectives que no pot complir un compromís inclòs al mateix.

“Estic contenta del clima que he trobat a Brussel·les. Veure i parlar directament amb les persones pot ajudar a desmuntar una narrativa que s’havia fet (...) sobre el govern italià. No som marcians, som persones de carn i ossos que expliquen les seves posicions i em sembla que de l’altra part hi havia persones amb voluntat d’escoltar”, ha dit Meloni.

Després de la reunió amb la mandatària italiana, la presidenta de la Comissió Europea ha agrait a Meloni “el fort senyal enviat” en fer la primera visita a les institucions europees en el marc del seu primer viatge a l’estranger.

“Ha estat una bona oportunitat per parlar sobre assumptes essencials, des del suport a Ucraïna, a l’energia, el NextGenEU italià i de migració”, ha dit.

Per la seva banda, la presidenta del Parlament Europeu, Roberta Metsola, ha afirmat que les dues polítiques estan “totalment alineades sobre Ucraïna” pel que fa a seguir fermes en les sancions i donar suport a Kíiv, i s’ha mostrat a favor d’“actuar ara” en matèria d’inflació i energia “unint forces” entre Estats.

Metsola ha traslladat a Meloni la importància d’adoptar el pla RePowerEU per reduir la dependència de l’energia russa i el paquet de canvi climàtic Fit for 55 “tan aviat com sigui possible” i l’ha convidat a parlar davant del ple de la institució, segons ha explicat un portaveu de Metsola.

“La reunió ha confirmat que Itàlia continuarà el paper central en les decisions de la UE”, ha dit.

Meloni encapçala la coalició de dretes guanyadora de les eleccions que també integren la ultradretana Lliga, de Matteo Salvini, i la conservadora Força Itàlia (FI) de Silvio Berlusconi i la seva decisió d’anar al cor de les institucions europees en el primer viatge fora d’Itàlia reafirma el missatge europeista i atlantista llançat les últimes setmanes per la nova cap de govern, que havia estat molt crítica amb la UE des de l’oposició.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Elisabeth Megias
Alcaldessa de Tordera (Junts)

“Volem fer canvis estructurals i de pes dins de l’Ajuntament”

Tordera
Nil Papiol
Alcalde d’Hostalric (Sumem per Hostalric)

“Els ingressos per turisme han pujat un 28% en tres anys”

Hostalric
política

La CE tindrà en compte l’aval de la Comissió de Venècia a l’amnistia

madrid
Les Preses

Desmenteixen l’autoria de Les Preses 2020-2030

Les Preses
Kenya

El cap de l’Exèrcit mor en un accident d’helicòpter

Barcelona
país basc

L’Audiencia Nacional tramita una denúncia contra Otegi

barcelona
escòcia

Acusen el marit de Nicola Sturgeon de malversació de fons

barcelona
Pròxim Orient

Els EUA veten l’admissió de Palestina com a membre de ple dret de l’ONU

Barcelona
Estats Units

Descartat un segon jurat del judici contra Trump a Nova York

Barcelona