Política

ITÀLIA

El govern de Meloni manté el pols a les ONG que socorren persones a la Mediterrània

En les últimes hores hi ha hagut un segon desembarcament selectiu, el de la nau de MSF

SOS Humanity recorrerà avui davant la justícia el decret que només permet abandonar els vaixells als més vulnerables

Quatre persones, dues de les quals inconscients, han estat evacuades per motius mèdics del Rise Above

El govern de la ultradretana Giorgia Meloni manté el pols amb les ONG que socorren persones a la Mediterrània, en efectuar en les últimes hores un segon desembarcament selectiu, el de la nau de Metges Sense Fronteres (MSF), mentre que SOS Humanity recorrerà avui davant la justícia el decret que només permet que abandonin les naus els més vulnerables.

Un total de 357 persones, la majoria dones i nens, han pogut abandonar el Geo Barents, de MSF, al port de Catània (Sicília, sud), mentre queden al vaixell 215 persones, segons els mitjans, i que, a tenor de les noves disposicions del govern, hauran d’abandonar les aigües territorials italianes en les properes hores.

Es tracta del segon vaixell obligat a desembarcar selectivament després de l’alemany Humanity 1, de l’organització humanitària SOS Humanity, de la qual van desembarcar aquest diumenge 144 migrants, sobretot dones i nens, mentre que 35 van haver de seguir a bord.

El capità de l’Humanity 1, Joachim Ebeling, s’ha negat després a seguir les indicacions de les autoritats i no salparà fins que no hagin baixat tots els rescatats, han confirmat fonts del seu entorn.

L’ONG alemanya ha anunciat a més que aquest dilluns presentarà davant de la Justícia italiana un recurs contra l’ordenança italiana, que “viola la llei europea i la Convenció de Ginebra sobre Refugiats” perquè és “il·legal permetre que només alguns dels supervivents desembarquin”.

I “també iniciarà un procediment accelerat davant el tribunal civil a Catània perquè es garanteixi el dret a accedir a un procediment formal d’asil per als sol·licitants de protecció a bord de l’Humanity 1”, ha explicat a les seves xarxes socials.

La nova estratègia del govern de Meloni obeeix a un decret signat divendres pels ministres d’Interior, Matteo Piantedosi; el de Defensa, Guido Crosetto, i el d’Infraestructures, Matteo Salvini, impulsor de la doctrina de ports tancats entre el 2018 i el 2019, per la qual de fet està sent jutjat actualment.

La principal reivindicació italiana és que els països de bandera d’aquestes naus —Alemanya i Noruega— s’impliquin en l’acollida, mentre el papa Francesc, preguntat en el vol de tornada del seu viatge a Bahrain, ha fet una crida a la Unió Europea (UE) a una política migratòria consensuada amb tots els països “perquè “la Mediterrània s’ha convertit en el cementiri més gran del món”.

“La política migratòria va consensuada amb tots els països de la UE, que ha de prendre en mà aquesta situació amb una política de col·laboració i ajuda perquè no pot deixar sols, i amb tota la responsabilitat dels migrants que arriben a Espanya, Xipre , Itàlia i Grècia”, va dir.

Les seves paraules van ser acollides amb satisfacció tant per Salvini com per Meloni, que va agrair al pontífex “pels seus ànims i, sobretot, per la crida a l’harmonia nacional i internacional”.

A més de la Humanity 1 i la Geo Barents, hi ha dues naus més a prop de Catània: una en aigües italianes, l’alemanya Rise Above, amb 93 persones (quatre han estat evacuades per motius mèdics, dues de les quals inconscients i amb les constants vitals molt baixes). El capità de l’embarcació, l’espanyol Marco Antonio Martínez, ha denunciat que la Guàrdia Costanera les ha deixat “a terra, sense posar-los ni tan sols una manta”. “Ha vingut la guàrdia costanera i no tenien lliteres. Hem hagut de portar les dues dones amb les nostres i després demanar-los que ens les tornessin perquè no en tenim més i les necessitem. I ells les han deixat a terra inconscients, ni tan sols els han posat una manta i estan amb les constants vitals molt baixes”, ha denunciat Martínez. Als marits no se’ls ha permès acompanyar-les, mentre que els altres dos evacuats són dos homes “amb atacs d’ansietat” i als quals “ha costat moltíssim” que se’ls permetés sortir del vaixell, ha afegit. L’embarcació noruega Ocean Viking, de SOS Méditerranée, està fora del límit de 12 milles amb 234 immigrants més.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

política

La candidatura encapçalada per Albiach es dirà Comuns Sumar

barcelona
guerra a gaza

Més de quaranta morts per bombardejos israelians a Síria

barcelona
societat

L’Audiència cita les defenses de l’Operació Judes per dilluns de Pasqua

barcelona
guerra a europa

Rússia ataca amb drons i míssils la infraestructura energètica ucraïnesa

barcelona
guerra a europa

Un avió de combat rus s’estavella prop de Sebastòpol, a Crimea

barcelona
POLÍTICA

Jaume Veray serà el candidat del PP per Girona

GIRONA
sud-àfrica

La comissió electoral exclou l’expresident Zuma de la cursa electoral

barcelona
portugal

Luís Montenegro anuncia la composició del nou govern

barcelona
terrorisme

Estat Islàmic crida a fer atacs a Europa i els EUA per Gaza

barcelona