Política

Aragonès reivindica els fruits de la taula de diàleg

El president alerta que caldran més passos en el camí de la desjudicialització i deslliga l’anunci de Sánchez de la negociació dels pressupostos

ERC defensa que es limita la capacitat repressiva de l’Estat

Quatre vegades va pronunciar ahir la paraula derogació el president, Pere Aragonès, en la seva compareixença solemne a la galeria gòtica del Palau de la Generalitat per valorar l’anunci de Pedro Sánchez de reforma del Codi Penal per rebaixar la sedició a desordres públics agreujats. Per al cap de govern no hi ha marge de dubte sobre l’eliminació de la sedició del Codi Penal espanyol, que considera un pas endavant important en el camí de la desjudicialització i, per extensió, de la resolució del conflicte polític entre Catalunya i l’Estat espanyol. Aragonès, que també va utilitzar els verbs eliminar, esborrar i fer desaparèixer per referir-se a la sedició, va advertir, però, que calen més gestos per retirar les togues de l’equació: “Queda camí per recórrer encara.” En aquest sentit, va advertir, primer, que queden “qüestions obertes” que caldrà resoldre durant el tràmit de la modificació del Codi Penal al Congrés i al Senat, i, després, que l’objectiu de l’amnistia continua vigent. Mentrestant, però, el pas de Pedro Sánchez “suposa una millora per al conjunt de les persones represaliades, ja que aplana el camí a qui ja ha estat condemnat”, en paraules d’Aragonès.

El president no va voler lligar l’acord assolit amb La Moncloa amb el suport d’Esquerra al pressupost del govern espanyol o del PSC als comptes catalans i va subratllar que no es tracta d’un pacte entre partits ni entre sigles o aliances parlamentàries conjunturals, sinó que “va de drets i llibertats” per posar fi a la repressió. En canvi, a diferència dels indults o de la renovació del Tribunal de Comptes, sí que va enllaçar l’anunci sobre la sedició directament amb la taula de diàleg: “Se’n comencen a evidenciar els fruits.” L’eliminació de la sedició, doncs, esdevé un flotador per a l’estratègia d’ERC, malgrat que cap altre partit independentista, l’ANC o fins i tot Òmnium hagin criticat els efectes de la reforma. “Hauríem d’estar tots, els independentistes i especialment els demòcrates, celebrant aquesta victòria política”, va defensar la portaveu d’ERC, Marta Vilalta.

Els republicans van voler deixar clar que no se substitueix el delicte de sedició per cap altre i que no se n’incorpora cap de nou al Codi Penal, sinó que s’elimina la sedició i es modifica l’existent de desordres públics de manera que se’n rebaixen les penes i “es clarifica perquè no hi hagi tant marge interpretatiu per als jutges”, segons Vilalta, que va remarcar que d’aquesta manera es limita la capacitat repressiva de l’Estat.

La consellera de Justícia, Gemma Ubasart, celebrava des de Terrassa una mesura llargament reclamada per diverses instàncies internacionals. “Els conflictes polítics es resolen per vies polítiques. Aquesta mesura suposa un salt qualitatiu important en la desjudicialització i s’explica pels treballs que s’estan fent en la taula de negociació; n’és el primer gran fruit”, va reivindicar.

LA FRASE

Ja es comencen a evidenciar els fruits del difícil procés de negociació amb l’Estat
Pere Aragonès
President de la Generalitat


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

política

Zapatero: “Hauria estat tremendament negatiu veure Puigdemont a la presó”

barcelona
alemanya

Detenen un col·laborador d’un eurodiputat d’AfD sospitós d’espiar per a la Xina

barcelona
Jon O. Urain
Editor de política de ‘Berria’

“EH Bildu ja és una alternativa de govern al País Basc”

Barcelona
Carles Puigdemont
Candidat de Junts+Puigdemont per Catalunya

“Si hi ha una majoria simple però sòlida hem d’intentar governar”

Perpinyà
Eugeni Pibernat i Roig
Portaveu de Tots per Begur i Esclanyà (TxBE) i cap de l’oposició local

“Sense nous permisos d’obres no hi ha marge per invertir”

Begur
estats units

Desenes de detinguts en la Universitat Yale contra la guerra a Gaza

barcelona
guerra a gaza

Detinguts dos palestins a Jerusalem per atropellament

barcelona
unió europea

Brussel·les amenaça de suspendre TikTok Lite a Espanya i França

barcelona

Boadas defensa que la Casa Pastors sigui un centre obert a la ciutadania

girona