Política

conflicte bèl·lic a l’est d’europa

Un soldat rus fugit a Espanya declararà sobre crims de guerra a Ucraïna

Nikita Chibrin va aconseguir abandonar la seva unitat el passat 16 de juny

El soldat rus Nikita Chibrin, que ha fugit a Espanya a la recerca d’asil polític, està disposat a declarar sobre els suposats crims de guerra comesos per l’Exèrcit rus durant la seva actual campanya militar, segons informa l’organització Gulagu.net.

Chibrin, a qui aquesta organització de drets humans va ajudar a refugiar-se a Espanya, “va acceptar cooperar amb la Justícia i atestarà davant el departament especial de lluita contra el genocidi que investiga els crims de guerra”, segons assenyala la plataforma en el seu canal de Telegram.

En comunicar-se per les xarxes socials amb el director de Gulagu.net, Vladímir Osechkin, Chibrin va destacar el “calorós tracte” dispensat per les autoritats espanyoles. “A Nikita li han donat els primers documents espanyols (...). Europa. Democràcia. Compassió”, va afegir Osechkin.

Chibrin, de 27 anys, va formar part de la Brigada Motoritzada Independent 64, a la qual Kíiv acusa de cometre al març crims de guerra durant el seu control de la localitat de Butxa, al nord de Kíiv.

El soldat rus, que es va allistar en l’Exèrcit en 2021, va comunicar al seu comandant que no estava disposat a combatre quan es va trobar a Ucraïna el 24 de febrer, data d’inici de l’“operació militar especial”.

Chibrin admet que ell no va ser testimoni presencial d’assassinats o violacions de civils ucraïnesos, tot i que assegura que sí que va sentir els seus companys parlar d’això. També va assistir a actes de vandalisme i saqueig per part de militars russos, que van robar gran quantitat d’electrodomèstics i equips electrònics durant la seva estada al país veí.

Chibrin afirma que són molts els soldats russos que volien desertar, però que no ho van fer perquè els seus superiors els van amenaçar d’afusellar-los.

Chibrin va aconseguir abandonar la seva unitat el passat 16 de juny, quan es trobava no lluny de la ciutat d’Izium, a la regió oriental de Khàrkiv, segons informa el diari digital Meduza.

En el seu moment, el president rus, Vladímir Putin, va qualificar de “falsificació” les denúncies de crims de guerra a Butxa, on les autoritats ucraïneses van exhumar nombrosos cadàvers amb signes de violència.

Des que es va iniciar la intervenció militar a Ucraïna, Rússia ha comès un total de 46.432 crims de guerra, segons va informar recentment la Fiscalia General d’Ucraïna. Rússia també ha denunciat els abusos i l’execució de presoners de guerra russos a les mans de l’Exèrcit ucraïnès.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Guerra a Gaza

Un oasi de pau contra l’odi

Neve Shalom
Marc Sanabria
Cap de l’oposició a Palau-solità i Plegamans i portaveu del PSC

“La biblioteca era la punta de llança de la renovació”

Palau-solità i Plegamans
política

El govern va renovar al febrer les condicions per al Hard Rock

barcelona
estat espanyol

Europa reacciona a la “bomba a Espanya” de la possible dimissió de Sánchez

barcelona
ESTAT ESPANYOL

Rovira empatitza amb Sánchez i li recorda que ella és a l’exili

BARCELONA
estat espanyol

Puigdemont anima Sánchez a presentar una qüestió de confiança

barcelona
estat espanyol

Feijóo acusa Sánchez de desistiment de funcions i de victimitzar-se

barcelona
estat espanyol

Yolanda Díaz dona suport a Sánchez i crida a “defensar la democràcia”

barcelona
estat espanyol

Rufián: “Malgrat tot, avui només es pot donar suport a Pedro Sánchez”

barcelona