Política

Brasil

Imposen una multa milionària al partit de Bolsonaro per demanar invalidar els comicis

El Tribunal Superior Electoral rebutja la sol·licitud i hi veu “mala fe”

La formació qüestionava el 61 % de les urnes de la segona volta però no veia problemes en la primera, on també es van utilitzar

El Partit Liberal (PL), la formació del president sortint Jair Bolsonaro, haurà de pagar una multa de 22,9 milions de reals (uns 4,5 milions d’euros) per demanar l’anul·lació de vots de la segona volta de les presidencials de l’octubre passat, segons una decisió del Tribunal Superior Electoral (TSE) divulgada aquest dijous.

La multa ha estat ordenada pel president de la màxima autoritat electoral, Alexandre de Moraes, que ha rebutjat la sol·licitud de la formació i l’ha qualificada de “litigi de mala fe”.

La demanda presentada pel PL, partit que va donar suport a la candidatura del líder de la ultradreta a la reelecció, posava en dubte el 61 % de les urnes electròniques –del model més antic-, utilitzades en la segona volta de les eleccions, celebrada el passat 30 d’octubre.

El TSE va respondre primer que només podria analitzar l’assumpte si també es presentaven dubtes en relació amb les urnes electròniques durant la primera volta, ja que en tots dos casos es van utilitzar els mateixos dispositius. A la primera volta, celebrada el 2 d’octubre, també es van votar les legislatives, en les quals el PL va obtenir 99 diputats al Congrés, que li donaran la primera minoria a la cambra baixa a partir de l’any vinent.

Finalment el president del TSE ha considerat que la petició no té amb cap indici que justifiqui la revaluació d’una part de les urnes. “La total mala fe del demandant en la seva extravagant i il·lícita petició, ostensiblement ofensiva a l’Estat Democràtic de Dret i realitzada de manera intranscendent amb el propòsit d’encoratjar moviments delictius i antidemocràtics (...) ha quedat comprovada, tant per la negativa a agregar la petició inicial, com per l’absència total d’indicis d’irregularitats i l’existència d’una narració dels fets totalment fraudulenta”, assenyala el magistrat en la seva decisió.

En la segona volta de l’elecció presidencial Lula da Silva es va imposar amb el 50,9 % dels vots, enfront del 49,1 % que va obtenir Bolsonaro, en un procés avalat i reconegut com a transparent per totes les missions d’observadors nacionals i internacionals que van participar.

El PL ha anunciat que ja ha activat els seus assessors jurídics per analitzar la decisió del TSE.


Urnes electròniques
Ahir dimecres la formació va admetre que en la primera volta de les eleccions no va trobar “problemes” a les urnes, però va afirmar que sí que n’hi va haver a la segona i va insistir en una “verificació” dels vots que van donar la victòria Luiz Inácio Lula da Silva. “En la primera volta no es va detectar”, però en la segona del dia 30 “es va observar un problema que no havia estat descobert”, va dir el president del PL, Valdemar Costa Neto.

El polític insistir que una auditoria privada contractada pel partit conclou que un 61 % de les 577.125 urnes electròniques emprades en la segona volta, fabricades entre 2009 i 2015, “no poden ser auditades”, a diferència de les més modernes, un model de 2020. El líder del PL va reiterar que els vots registrats en aquestes urnes antigues haurien de ser invalidats i va reconèixer que, en l’opinió del partit, només s’haurien de computar els sufragis dels dispositius més moderns, en els quals Bolsonaro hauria guanyat amb un 51,05 %.

“No estem discutint l’elecció. No volem cap altra elecció. Estem discutint la història del Brasil”, que “no pot viure amb el fantasma de les eleccions del 2022” ni amb “una taca en la democràcia” sense que hi hagi una resposta de l’autoritat electoral, va justificar.

El líder del PL va negar que la demanda s’emmarqui en la dura campanya de descrèdit contra les urnes electròniques que manté Bolsonaro, el qual afirma que aquest sistema propicia els fraus, malgrat que mai han estat denunciats des que va ser adoptat, el 1996, i que amb el mateix sistema li va permetre guanyar les eleccions. Costa Neto va defensar el vot electrònic, tot i que va reiterar que “si es troben indicis de problemes, han de ser analitzats”.

El president del partit de Bolsonaro també va justificar les manifestacions que activistes d’ultradreta que donen suport a Bolsonaro mantenen a les portes de desenes de casernes del país, en demanda d’un cop d’Estat que impedeixi la investidura de Lula da Silva, prevista el pròxim 1 de gener. “El poble és lliure per manifestar-se, però sempre que no creï problemes de trànsit o impedeixi l’accés a les casernes”, va declarar.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

nacions unides

L’Aràbia Saudita presidirà l’òrgan de l’ONU sobre drets de les dones

barcelona
GIRONA

Dani Cornellà serà el cap de llista de la CUP a la demarcació

GIRONA
política

Ara Més se suma a la coalició d’ERC, Bildu i BNH per a les europees

barcelona
còrsega

L’Assemblea aprova el projecte de reforma per a l’autonomia

barcelona
POLÍTICA

ERC tria els representants de la Selva, Gironès i Pla de l'Estany per a la seva llista

GIRONA / SANTA COLOMA
política

Ajornat el judici contra Jové, Salvadó i Garriga per la campanya electoral i no per la llei d’amnistia

barcelona

Refer la llei d’enjudiciament

Madrid
Pròxim Orient

Turquia, mediadora per interès

Istanbul
Brigid Laffan
Presidenta de l’European Policy Centre

“Les guerres a Ucraïna i Gaza definiran el futur d’Europa”

Barcelona