Política

La UE s’encalla en el límit al preu del gas i ajorna l’adopció de més mesures

Els Vint-i-set rebutgen el mecanisme de Brussel·les i tornaran a debatre’l el mes que ve

Les compres de gas conjuntes i l’acceleració de les renovables, en l’aire

La proposta de la Comissió Europea per limitar el preu del gas no convenç ningú. L’establiment d’un límit ha dividit els Vint-i-set des de l’inici i la proposta de l’executiu comunitari per portar-ho a la pràctica no ha fet més que incrementar les diferències, fins al punt de condicionar l’aprovació de més mesures energètiques.

La divisió es va certificar un cop més en la reunió de ministres d’Energia d’ahir, en què no només es va acabar ajornant la discussió sobre el límit, sinó també l’aprovació formal de la iniciativa per fer compres conjuntes de gas i per accelerar l’autorització de grans plantes de renovables.

“Ha estat un debat molt encès”, va dir després de la trobada el ministre txec d’Indústria, Jozef Síkela, en representació de la presidència rotatòria del Consell. Les diferències entre els Vint-i-set, va assenyalar Síkela, van des de com ha de funcionar el mecanisme fins a “com de profunda ha de ser la intervenció” en el mercat. “No és només una xifra”, hi va afegir la comissària d’Energia, Kadri Simson, assenyalant que les diferències van més enllà.

Així, lluny d’aplanar el camí cap a l’aplicació de la mesura, la proposta de la Comissió Europea de limitar a 275 euros el MWh el preu del gas a futur en el mercat de referència, el TTF dels Països Baixos, no ha fet més que enfangar-lo. Molt reticent a la mesura, l’executiu comunitari es va veure forçat a posar sobre la taula una proposta per la pressió de més de la meitat dels estats. Ara bé, per calmar el nerviosisme d’Alemanya i els Països Baixos, Brussel·les va introduir una sèrie de condicions per activar el mecanisme que el fan pràcticament inaplicable.

Les condicions són dues: el preu ha de superar els 275 euros el MWh durant 14 dies i la diferència respecte a la cotització del gas natural liquat ha de superar els 58 euros. Aquestes condicions, sumades a un arsenal de salvaguardes, limiten tant l’activació del mecanisme que no s’hauria posat en marxa ni a l’agost, quan el preu del gas va marcar un rècord històric a la Unió Europea.

Sobre la taula dels ministres també hi havia la proposta de compres conjuntes de gas i l’acceleració dels permisos per a grans plantes de renovables. En la trobada els Vint-i-set van arribar a un acord polític per adoptar dues mesures que es preveien fàcils. Ara bé, la discussió sobre posar un límit al preu del gas va enverinar el debat i l’aprovació de les dues mesures s’ajorna fins que hi hagi consens.

L’hivern a sobre

Els ministres d’Energia es tornaran a trobar el 13 de desembre per continuar treballant en el mecanisme. “Tots han marxat amb la voluntat de tornar i trobar un consens”, va dir el ministre txec. Mentre els Vint-i-set s’enroquen en el debat, la Unió Europea s’allunya de tenir una iniciativa que es pugui aplicar aquest hivern.

LA XIFRA

275
euros
el MWh és el límit de preu que fixa el mecanisme proposat per la Comissió Europea.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

ESTAT ESPANYOL

Rovira empatitza amb Sánchez i li recorda que ella és a l’exili

BARCELONA
estat espanyol

Puigdemont anima Sánchez a presentar una qüestió de confiança

barcelona
estat espanyol

Feijóo acusa Sánchez de desistiment de funcions i de victimitzar-se

barcelona
estat espanyol

Yolanda Díaz dona suport a Sánchez i crida a “defensar la democràcia”

barcelona
estat espanyol

Rufián: “Malgrat tot, avui només es pot donar suport a Pedro Sánchez”

barcelona
Estat Espanyol

Podem fa costat a Sánchez i denuncia una persecució

barcelona

Sánchez es planteja renunciar després de l'acusació contra la seva dona

Barcelona
Política

Mor Joan Casas Montaña, exalcalde de Cornellà del Terri

política

Repetició al Senat d’Illa desvinculant-se de Koldo i d’ERC i Junts qüestionant la seva gestió

barcelona