Política

conflicte bèl·lic a l’est d’europa

Von der Leyen dona a Zelenski suport per a restaurar electricitat i calefacció

L’ajuda compromesa comporta l’entrega de transformadors d’una grandària mitjana

La presidenta de la Comissió Europea, Ursula von der Leyen, ha assegurat aquest divendres al president d’Ucraïna, Volodímir Zelenski, que la Unió Europea està treballant per ajudar el país a “restablir i mantenir” el subministrament d’electricitat i calefacció per a la població ucraïnesa, infraestructures atacades per Rússia, i li va anunciar més suport.

“He expressat al president Zelenski la plena solidaritat de la UE amb Ucraïna, que sofreix pels deliberats i bàrbars bombardejos de (el president rus, Vladímir) Putin contra la infraestructura civil del país”, ha indicat Von der Leyen en un comunicat, després de parlar per telèfon amb Zelenski.

La presidenta comunitària ha condemnat “enèrgicament” aquests atacs i ha afirmat que Rússia “ha de rendir comptes pel que constitueixen crims de guerra”.

La política alemanya ha dit al president ucraïnès que els Vint-i-set estan “intensificant” esforços i treballant amb els seus socis per a “proporcionar l’ajuda d’emergència que Ucraïna necessita” a fi de “restablir i mantenir l’electricitat i la calefacció per a la població civil”.

Von der Leyen ha recordat que, a través del Centre de Coordinació de Respostes d’Emergència de la UE (rescEU), la Comissió està preparant el lliurament a Ucraïna “al més aviat possible” de noves grans donacions aportades pels estats membres i o procedents directament de la reserva “rescEU” comunitària.

En concret, aquesta nova ajuda estarà composta de 200 transformadors de grandària mitjana i un gran autotransformador procedents de Lituània, un altre autotransformador de grandària mitjana de Letònia, i 40 generadors pesats corresponents a la reserva rescEU situats a Romania.

“Cadascun d’aquests generadors pot proporcionar energia ininterrompuda a un hospital de grandària petita o mitjana”, ha puntualitzat.

Així mateix, Von der Leyen ha indicat que la Comissió està treballant en un nou centre logístic d’energia rescEU a Polònia, per a permetre les donacions de tercers i ajudar en el seu lliurament a Ucraïna de manera coordinada, especialment amb els socis del G7, va dir.

D’altra banda, Von der Leyen ha afirmat que Brussel·les s’ha posat en contacte amb les empreses pertinents de diversos països per a sol·licitar equips d’alta tensió, inclosos més autotransformadors, i ha assenyalat que estan coordinant amb els seus socis el transport ràpid dels mateixos a Ucraïna.

Zelenski, per part seva, ha dit a través del seu perfil oficial en Twitter que ha abordat amb Von der Leyen la “cooperació per a garantir l’estabilitat energètica” o la iniciativa perquè Ucraïna pugui exportar el seu cereal. També ha agraït a la UE l’“enorme ajuda financera” que ha aportat al seu país, així com “el treball iniciat” per a un novè paquet de sancions comunitàries contra Rússia. Es tracta d’un objectiu que les potències del G7 s’han proposat imposar a Moscou i que la UE va incloure en un dels seus paquets de mesures restrictives contra Rússia, però que, de moment, no han aconseguit materialitzar.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

portugal

Luís Montenegro anuncia la composició del nou govern

barcelona
terrorisme

Estat Islàmic crida a fer atacs a Europa i els EUA per Gaza

barcelona

Sílvia Paneque tornarà a ser la cap de llista del PSC

GIRONA
argentina

Els insults de Milei a Petro provoquen una crisi diplomàtica amb Colòmbia

barcelona
Política

Mor Conxita Tarruella, històrica d’Unió

guerra a gaza

El TIJ ordena a Israel garantir l’entrada d’ajuda humanitària a Gaza

barcelona
Política

Mor Joe Lieberman, l’exsenador estatunidenc que volia acabar amb la violència dels videojocs

guerra a gaza

Els EUA critiquen la relatora de l’ONU per als territoris palestins ocupats

barcelona
guerra a europa

Rússia llança 28 drons i míssils contra Ucraïna en un atac dirigit sobretot al sud

barcelona