Política

iran

Un general iranià afirma que més de 300 persones han mort en les protestes

L’Iran alliberarà 715 presos per la victòria enfront de Gal·les en el Mundial

El govern amenaça els jugadors de la selecció de castigar les famílies si es comporten malament

Un general de la Guàrdia Revolucionària iraniana ha afirmat aquest dimarts que més de 300 persones han mort en les protestes que sacsegen el país des de la mort al setembre de Mahsa Amini, en una de les primeres admissions oficials del gran nombre de víctimes mortals de les mobilitzacions.

“No estic al corrent de les últimes xifres, però crec que més de 300 persones han mort al país, inclosos nens, des de l’incident (la mort d’Amini)”, ha dit a l’agència Mehr el comandant de la Força Aeroespacial de la Guàrdia Revolucionària, el general Amir Alí Hayizadeh.

Les autoritats iranianes no han ofert dades totals del nombre de morts en les mobilitzacions que van començar per la mort de la jove kurda de 22 anys després de ser detinguda per no portar bé el vel islàmic i en les quals els manifestants demanen ara la fi de la República Islàmica fundada per l’aiatol·là Ruholá Jomeiní en 1979.

El viceministre d’Exteriors, Ali Bagheri Kani, va afirmar la setmana passada que “uns 50 policies” havien mort durant les protestes i que centenars d’ells han resultat ferits, però no va donar dades sobre els manifestants.

Oenegés estrangeres, com Iran Human Rights, amb seu a Oslo, situen el nombre de morts en 416 en la forta repressió policial.

A més, almenys 2.000 persones han estat acusades de diversos delictes per la seva participació en aquestes, de les quals sis han estat condemnades a mort fins ara.

La duresa de la repressió policial i judicial ha provocat severes crítiques internacionals, la qual cosa ha portat a l’ONU a establir una missió independent que investigarà les presumptes violacions de les llibertats fonamentals en les protestes. L’Iran no cooperarà amb aquesta missió, va assegurar ahir el portaveu del Ministeri d’Exteriors iranià, Naser Kananí, qui va afirmar que Teheran té proves de la “participació dels Estats Units i altres països occidentals” en les protestes.

Alliberaments pel Mundial de futbol

Les autoritats judicials iranianes alliberaran 715 presos amb motiu de la victòria 2-0 en la trobada Iran-Gal·les del Mundial de futbol a Qatar del divendres, entre ells persones detingudes en les protestes que sacsegen el país.

La mesura va ser anunciada aquest dilluns pel cap del Poder Judicial de l’Iran, Gholamhosein Mohseni Ejei, per a celebrar “l’orgullosa victòria de l’equip nacional de futbol”, va informar Mizan, agència de notícies de la Judicatura iraniana.

Els 715 presos que seran alliberats de 12 presons del país, i només afectarà reus que no estiguin empresonats per atacar a personal de seguretat, cremat propietats privades o cremat alcorans.

No obstant això, s’alliberarà persones detingudes durant “els recents esdeveniments” del país, en una aparent referència a les protestes que sacsegen l’Iran des de mitjan setembre.

L’Iran amenaça a les famílies dels jugadors si no es comporten degudament

El govern de l’Iran ha amenaçat als familiars del seu equip nacional en el Mundial de futbol de Qatar 2022 amb “l’empresonament o la tortura” si els jugadors de la selecció “no es comporten” degudament en el partit que avui juguen contra la selecció dels Estats Units, va informar la cadena CNN. Després de la negativa dels jugadors iranians a cantar l’himne nacional en el seu primer partit contra Anglaterra, el 21 de novembre, els jugadors van ser convocats a una reunió amb membres del Cos de la Guàrdia Revolucionària de l’Iran (CGRI), va assegurar a la cadena estatunidenca una font relacionada amb la seguretat del campionat.

Segons les fonts, les autoritats iranianes van advertir als jugadors que les seves famílies s’enfrontarien a situacions de “violència i tortura” si no cantaven l’himne nacional o si s’unien a alguna protesta política contra el règim de Teheran.

En el segon partit de la selecció iraniana, el 25 de novembre, en el qual va guanyar 2-0 al combinat de Gal·les, els jugadors sí que van cantar l’himne al començament de la trobada, segons es va poder comprovar per les imatges de televisió.

“Hi ha una gran quantitat d’oficials de seguretat iranianes a Qatar recopilant informació i monitorant als jugadors”, va insistir la cadena.

L’Iran i els Estats Units disputen aquest dimarts un partit crucial del Grup B de la Copa del Món.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

guerra a europa

Rússia llança 28 drons i míssils contra Ucraïna en un atac dirigit sobretot al sud

barcelona
estat francès

França aprova una llei que castiga la discriminació capil·lar

barcelona

Banyoles aspira a organitzar el mundial de piragüisme marató del 2028

BANYOLES
nacions unides

L’Aràbia Saudita presidirà l’òrgan de l’ONU sobre drets de les dones

barcelona
GIRONA

Dani Cornellà serà el cap de llista de la CUP a la demarcació

GIRONA
política

Ara Més se suma a la coalició d’ERC, Bildu i BNH per a les europees

barcelona
còrsega

L’Assemblea aprova el projecte de reforma per a l’autonomia

barcelona
POLÍTICA

ERC tria els representants de la Selva, Gironès i Pla de l'Estany per a la seva llista

GIRONA / SANTA COLOMA
política

Ajornat el judici contra Jové, Salvadó i Garriga per la campanya electoral i no per la llei d’amnistia

barcelona