Política

conflicte bèl·lic a l’est d’europa

Biden i Macron subratllen la seva determinació per fer front a Putin

La guerra a Ucraïna ha fet que ambdós estrenyin la seva relació com a aliats

El president estatunidenc, Joe Biden, i el seu homòleg francès, Emmanuel Macron, han escenificat aquest dijous la força de la seva aliança i la seva determinació per a fer front al president rus, Vladímir Putin, a l’inici de la seva reunió a la Casa Blanca.

Els dos presidents han fet declaracions en un podi als jardins de la Casa Blanca en la cerimònia de benvinguda a Macron, el primer líder estranger al qual Biden homenatja amb una recepció d’Estat des que va arribar en poder el gener de 2021.

En les seves declaracions, Biden ha destacat l’aliança històrica amb França i ha ressaltat els valors democràtics i de respecte als drets humans que uneixen a les dues nacions, en contrast amb l’agressió a Ucraïna que ha perpetrat el president rus, Vladímir Putin.

“França i els Estats Units s’estan enfrontant a les ambicions de conquesta de Vladímir Putin i la seva brutal guerra contra Ucraïna, que una vegada més ha fet miques la pau del continent europeu”, ha destacat Biden.

Per part seva, Macron ha considerat que en un moment en el qual la guerra ha tornat a Europa amb l’agressió russa a Ucraïna és fonamental que Washington i París tornin a agermanar-se “en el seu combat per la llibertat”.

“Aquesta història comuna ens obliga també davant el retorn de la guerra a sòl europeu després de l’agressió russa. (...) Hem de tornar a saber ser germans d’armes”, ha defensat a l’inici de la seva recepció a la Casa Blanca.

La visita serveix per a passar pàgina a l’etapa de tensions de l’any passat, quan els EUA i el Regne Unit van subscriure un acord per a ajudar a Austràlia a desenvolupar submarins nuclears, la qual cosa va fer que París perdés un lucratiu acord amb Canberra i retirés temporalment al seu ambaixador a Washington.

La guerra a Ucraïna ha fet que Biden i Macron estrenyin la seva relació i, al mateix temps, ha revitalitzat l’OTAN, a la qual en 2019 el president francès va acusar d’estar en situació de “mort cerebral”.

Els dos líders s’han reunit en diverses ocasions des que Biden arribés a la Casa Blanca el gener de 2021 i han coincidit en diverses cimeres, l’última el G20 a Bali a principis d’aquest mes.

La seva última reunió, que va durar 45 minuts, va anar en els marges de l’Assemblea General de l’ONU, al setembre a Nova York.

Biden es compromet a canviar llei que danya a Europa després de petició de Macron

El president estatunidenc, Joe Biden, s’ha compromès avui a canviar la Llei de Reducció de la Inflació amb l’objectiu que no perjudiqui les empreses del sector verd d’Europa, en resposta a les peticions que li ha formulat el seu homòleg francès, Emmanuel Macron.

En una roda de premsa al final de la seva reunió, els dos líders han anunciat que han arribat a un acord per a introduir una sèrie de canvis tècnics en aquesta legislació, encara que no han especificat quins seran.

Biden ha reconegut que hi ha “fallades tècniques” en la Llei de Reducció de la Inflació i els ha atribuït a la magnitud de la legislació, aprovada a l’agost i que contempla la inversió més gran en tecnologia verda de la història dels EUA amb la finalitat de reduir en un 40% les seves emissions per a 2030.

En la roda de premsa, Macron va insistir en la necessitat de “resincronitzar” agendes perquè aquests incentius no perjudiquin França i Europa.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Andrei Makaritxev
Investigador associat del CIDOB i professor de la Universitat de Tartu

“Putin vol que la guerra formi part de la vida quotidiana”

barcelonA
Kristian Herbolzheimer
Director de l’Institut Català Internacional per la Pau (ICIP)

“No hi ha cap país al món que pugui donar lliçons a un altre”

barcelona

Brasil, el gegant que reclama atenció

Buenos Aires

El sud global ja és aquí

Girona
Joan Timonet
Cap de l’oposició a Sant Joan les Fonts (Sant Joan Plural)

“Fem nosa a l’equip de govern, ens sentim menystinguts”

Sant Joan les Fonts
guerra a gaza

La UE acorda sancionar a Hamàs i a colons israelians extremistes

barcelona
guerra a europa

Els 27 aproven 5.000 milions d’euros per enviar armes a Ucraïna

barcelona
política

Poble Lliure demana la dimissió de la direcció de l’ANC

barcelona
guerra a gaza

Biden i Netanyahu parlen per primer cop en més d’un mes

barcelona