Política

conflicte bèl·lic a l’est d’europa

Hongria demana diàleg amb Rússia per a aconseguir la pau a Ucraïna abans de l’hivern

Hongria és el millor aliat a la Unió Europea que té Moscou

El govern hongarès ha demanat aquest dijous obrir i mantenir canals de comunicació amb Moscou per a parar la guerra a Ucraïna, causada per la invasió russa, abans que l’arribada de l’hivern augmenti el sofriment de la població.

“L’hivern s’acosta i milers de famílies ucraïneses no tenen accés a electricitat, la calefacció o a serveis d’aigua. Crec que l’hivern és un argument molt important a favor de la pau”, ha dit Péter Szijjártó, ministre d’Exteriors hongarès, durant la cimera que celebra l’Organització per a la Seguretat i Cooperació a Europa (OSCE) a la ciutat polonesa de Lódz.

El ministre ha subratllat que els països d’Europa Central, com Hongria, consideren “molt perillosa” la falta de “canals i plataformes de comunicació” entre els contendents.

“Si renunciem a la comunicació, renunciem a l’esperança de pau”, ha emfatitzat Szijjártó en la seva intervenció davant la resta de ministres dels 57 països de l’OSCE, entre els quals molts han exigit que es jutgi a Rússia per crims de guerra comesos a Ucraïna.

El ministre hongarès ha dit que “fins i tot durant la Guerra Freda la comunicació entre els bàndols va ajudar a evitar la guerra”, per la qual cosa ha defensat mantenir el diàleg per a aconseguir la pau “al més aviat possible”.

Szijjártó ha recordat que fa dues setmanes, quan diversos míssils disparats des d’Ucraïna van caure per accident en sòl polonès, podria haver començat la tercera guerra mundial “si els dirigents polonesos no haguessin tractat el tema amb tanta sang freda i amb responsabilitat”.

“No tothom es va comportar de forma tan freda i responsable. Que s’avergonyeixin tots aquells polítics, i fins i tot periodistes, que van anunciar, sense proves, que es tractava d’un atac (rus) amb coets contra Polònia”, ha afegit el ministre.

El primer ministre hongarès, l’ultranacionalista Viktor Orbán, és el millor aliat a la Unió Europea (UE) de Moscou, una cosa per la qual ha estat criticat fins pels seus socis més pròxims, com Polònia o República Txeca.

Des que Rússia va atacar a Ucraïna, Orbán ha criticat les sancions imposades per Brussel·les contra Moscou, malgrat haver recolzat, si bé imposant condicions i canvis, tots els paquets anunciats fins al moment.

Biden diu que parlaria amb Putin, però només per a acabar la guerra d’Ucraïna

El president estatunidenc, Joe Biden, ha afirmat avui que està disposat a parlar amb el seu homòleg rus, Vladímir Putin, però només per a acabar la guerra a Ucraïna. “Estic disposat a parlar amb Putin si decideix que està preparat per a buscar maneres d’acabar amb la guerra”, ha afirmat en una roda de premsa a la Casa Blanca al costat del president francès, Emmanuel Macron.

Biden ha dit que aquesta conversa amb Putin ocorreria, hipotèticament, en consultes amb França i la resta dels seus aliats de l’OTAN.

Però fins ara, segons ha assenyalat, el líder rus no ha mostrat senyals que facilitin aquest intercanvi. “Mentrestant, crec que és absolutament decisiu, tal com ha dit Macron, que fem costat a la població ucraïnesa”.

El president estatunidenc ha recalcat que Putin ha errat en tots els seus càlculs efectuats fins ara i en pensar que “anava a ser rebut amb els braços oberts” als territoris russoparlants d’Ucraïna.

“La pregunta és com sortirà de la circumstància en la qual s’ha ficat? Estic disposat si vol parlar”, ha afegit en aquesta compareixença.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Andrei Makaritxev
Investigador associat del CIDOB i professor de la Universitat de Tartu

“Putin vol que la guerra formi part de la vida quotidiana”

barcelonA
Kristian Herbolzheimer
Director de l’Institut Català Internacional per la Pau (ICIP)

“No hi ha cap país al món que pugui donar lliçons a un altre”

barcelona

Brasil, el gegant que reclama atenció

Buenos Aires

El sud global ja és aquí

Girona
Joan Timonet
Cap de l’oposició a Sant Joan les Fonts (Sant Joan Plural)

“Fem nosa a l’equip de govern, ens sentim menystinguts”

Sant Joan les Fonts
guerra a gaza

La UE acorda sancionar a Hamàs i a colons israelians extremistes

barcelona
guerra a europa

Els 27 aproven 5.000 milions d’euros per enviar armes a Ucraïna

barcelona
política

Poble Lliure demana la dimissió de la direcció de l’ANC

barcelona
guerra a gaza

Biden i Netanyahu parlen per primer cop en més d’un mes

barcelona