Política

conflicte bèl·lic a l’est d’europa

Kíiv diu que prepara una “poderosa” contraofensiva

El govern ucraïnès pressiona perquè els aliats li facilitin sistemes de defensa antiaèria Patriot

Ucraïna diu que està preparant una “poderosa” contraofensiva en el camp de batalla i pressiona a Occident perquè li lliuri més sistemes antimíssils, com els Patriot, per poder fer front als bombardejos contra les infraestructures civils per part de Rússia.

Rússia, entretant, continua la seva ofensiva en localitats al sud i nord-est de Bakhmut, a la regió de Donetsk, malgrat el seu poc valor operatiu i estratègic.

“Estem analitzant les intencions dels ocupants i estem preparant una contramesura, una contramesura encara més poderosa” que la recent a les regions de Khàrkiv i Kherson, ha assegurat el president ucraïnès, Volodímir Zelenski, sense revelar més detalls.

Ucraïna està contraatacant actualment a la regió de Lugansk, on ha recuperat 13 localitats, i està immersa en una operació per a alliberar la península de Kinburn, on es van retirar les tropes russes després de replegar-se de la regió meridional de Mikolàiv i el terç nord de Kherson.

En el front sud la situació operativa és bastant estable, ha afirmat avui la portaveu del Comandament Sud d’Ucraïna, Nataliya Humenyuk, qui ha advertit, no obstant això, que la presència de la força naval russa en la mar Negra implica que continuen els reconeixements aeris “en preparació de possibles atacs amb míssils”.

Segons els experts militars, Rússia necessita de 7 a 14 dies per a preparar un vuitè atac massiu contra Ucraïna, per la qual cosa Kíiv està en alerta màxima després de l’últim el 23 de novembre.

Per la seva banda, el ministre rus d’Exteriors, Serguei Lavrov, ha defensat avui que Rússia bombardeja la infraestructura energètica d’Ucraïna perquè permet als països occidentals “inundar d’armes mortals a Ucraïna per a matar a russos”.

Els atacs han danyat la meitat del sistema energètic d’Ucraïna i després de l’últim bombardeig la situació continua sent molt difícil en la capital i a les regions de Kíiv, Vínnitsia, Lviv, Odessa, Khmelnitski i Txerkassi, segons Zelenski. Encara hi ha uns 6 milions d’ucraïnesos sense electricitat, ha dit.

Necessitat d’armes antimíssils

Tant els EUA com Europa, inclosa Espanya, s’han mobilitzat per a ajudar a Ucraïna a protegir-se millor dels míssils russos.

La ministra de Defensa espanyola, Margarita Robles, que ha visitat avui la ciutat meridional d’Odessa al costat del ministre ucraïnès de Defensa, Oleksii Réznikov, ha afirmat que el govern espanyol és “absolutament conscient” que els sistemes de defensa antiaèria són una “prioritat” per a Kíiv en aquests moments. “Farem tot el possible per proporcionar els sistemes rellevants sobre la base de les nostres existències, però el lliurament hauria de ser confidencial i seguir els protocols rellevants”, ha matisat.

Als EUA, al seu torn, el Ministeri de Defensa estatunidenc ha adjudicat el dimecres al fabricant armamentístic Raytheon un contracte milionari per a subministrar sistemes de defensa antiaèria a Ucraïna. Els EUA han dit que estan oberts a facilitar bateries antimíssils Patriot a Ucraïna, tot i que han deixat clar que de moment no té plans de fer-ho, en tant que Alemanya ha dit que vol lliurar un sistema a Polònia, però no a Ucraïna.

Moscou avança a Bakhmut

Mentrestant, Rússia continua concentrant els seus principals esforços en la seva ofensiva en les zones al sud de Bakhmut, a la regió oriental de Donetsk, on va prendre ahir Andriivka i Pershe Travnya, i avui també Kurdyumivka, segons ha assegurat el ministeri de Defensa rus.

Denís Pushilin, líder en funcions de Donetsk, ha explicat que aquest moviment permetrà a les forces russes bloquejar les rutes de subministrament de les tropes ucraïneses.

També ha detallat que, si cauen Bakhmut i Dzerjinsk, al sud-oest, l’Exèrcit rus podrà “marxar directament en direcció de Kramatorsk”, un dels bastions d’Ucraïna a la província.

Per la seva banda, l’estatunidenc Institut per a l’Estudi de la Guerra (ISW) ha recalcat avui que l’ofensiva entorn de Bajmut, on les tropes només avancen pocs quilòmetres, tindria des del punt de vista operatiu un benefici “insignificant” en comparació amb “els costos associats amb sis mesos de combat brutal, esgotador i basat en el desgast”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

POLÍTICA

Tarifa plana, la resposta del govern de Pineda a la pujada del 25% de l’IBI

PINEDA DE MAR
política

Ajornada per falta d’acord la reunió de la comissió d’investigació del 17-A

barcelona
política

Espanya defensa la sentència del procés a Estrasburg

barcelona
política

Mas Guix entrega a Aragonès la proposta de finançament singular

barcelona
Reportatge

El sud global ja és aquí

Girona
Andrei Makaritxev
Investigador associat del CIDOB i professor de la Universitat de Tartu

“Putin vol que la guerra formi part de la vida quotidiana”

barcelonA
Kristian Herbolzheimer
Director de l’Institut Català Internacional per la Pau (ICIP)

“No hi ha cap país al món que pugui donar lliçons a un altre”

barcelona

Brasil, el gegant que reclama atenció

Buenos Aires
Joan Timonet
Cap de l’oposició a Sant Joan les Fonts (Sant Joan Plural)

“Fem nosa a l’equip de govern, ens sentim menystinguts”

Sant Joan les Fonts