Política

Àfrica Occidental

El president de transició de Burkina Faso denuncia un intent de cop d’Estat

Ibrahim Traoré assegura que la situació està sota control i demana el suport a la societat civil per culminar la transició

El militar va accedir al poder després d’un cop al setembre, el segon en menys d’un any al país africà

El president de transició de Burkina Faso, el capità Ibrahim Traoré, líder del cop d’Estat del passat 30 de setembre, ha denunciat que el país ha patit recentment un nou intent colpista, segons ha informat l’emissora local Radio Omega a última hora del dijous.

Traoré ha confirmat una temptativa de “desestabilització” contra el règim registrada el passat cap de setmana.

El líder militar ha fet aquesta revelació durant una reunió a la capital, Ouagadougou, amb organitzacions de la societat civil i líders consuetudinaris i religiosos, a la qual han acudit més de mil persones.

Segons han explicat alguns participants a Radio Omega, Taoré ha demanat el suport de la societat perquè “forces” pretenen sabotejar la transició política en curs en aquest país de l’Àfrica occidental.

El capità ha assegurat que sap qui són els autors de la “maniobra” però ha preferit no aturar-los perquè la situació està sota control i vol afavorir el diàleg. També ha advertit que s’estan utilitzant “diners” per donar suport a la temptativa. “Cal agafar els diners, menjar, però no caure en el parany”, ha avisat el militar.

Segons els participants consultats per l’emissora, el president ha instat els assistents a estar amatents perquè el camí de la transició no serà fàcil.

El passat cap de setmana van circular rumors sobre un intent de desestabilització a les xarxes socials, si bé el règim no es va pronunciar en públic al respecte.

Burkina Faso va viure el passat 30 de setembre el seu segon cop d’Estat en un any, després del perpetrat el 24 de gener pel tinent coronel Paul-Henri Sandaogo Damiba.

Traoré, de 34 anys, va assumir el càrrec de president de transició el passat 5 d’octubre, moment en què va aixecar la suspensió de la Constitució decretada després del primer cop.

El líder militar i cap d’Estat més jove del món va ser nomenat president transitori per uns 300 delegats (representants polítics, militars, religiosos i de la societat civil) de les tretze regions de Burkina Faso, que es van reunir per acordar un full de ruta que permeti tornar a l’ordre constitucional. Si compleix la seva paraula, Traoré hauria de dirigir la transició política durant 21 mesos.

El capità es va reunir a Ouagadougou a l’octubre amb una delegació de la Comunitat Econòmica d’Estats d’Àfrica Occidental (CEDEAO) i va assegurar que respectarà el calendari que aquesta organització va acordar amb el seu predecessor, Damiba. Aquest calendari preveu el retorn de l’ordre constitucional l’1 de juliol de 2024 com a molt tard.

En els dos recents cops d’Estat els militars han assumit el poder en resposta al descontentament de la població i l’Exèrcit pels freqüents atacs gihadistes que pateix el país des de l’abril del 2015, efectuats per grups lligats tant a Al Qaida com a Estat Islàmic, i que han desplaçat gairebé dos milions de persones.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

portugal

Luís Montenegro anuncia la composició del nou govern

barcelona
terrorisme

Estat Islàmic crida a fer atacs a Europa i els EUA per Gaza

barcelona

Sílvia Paneque tornarà a ser la cap de llista del PSC

GIRONA
argentina

Els insults de Milei a Petro provoquen una crisi diplomàtica amb Colòmbia

barcelona
Política

Mor Conxita Tarruella, històrica d’Unió

guerra a gaza

El TIJ ordena a Israel garantir l’entrada d’ajuda humanitària a Gaza

barcelona
Política

Mor Joe Lieberman, l’exsenador estatunidenc que volia acabar amb la violència dels videojocs

guerra a gaza

Els EUA critiquen la relatora de l’ONU per als territoris palestins ocupats

barcelona
guerra a europa

Rússia llança 28 drons i míssils contra Ucraïna en un atac dirigit sobretot al sud

barcelona