Política

Pla de suport del govern als defensors dels drets humans

L'executiu oferirà acompanyament jurídic i cobertura econòmica a les persones i entitats que rebin atacs de la ultradreta

Més d’un 60% dels col·lectius enquestats diuen que n’han patit

El Departament d’Igualtat i Feminismes posa en marxa un pla d’assessorament i acompanyament jurídic a les persones i entitats defensores dels drets humans davant l’augment d’atacs i amenaces per part de la ultradreta. La consellera Tània Verge ha anunciat que el programa es posa en marxa després de detectar que més d’un 60% de les organitzacions catalanes enquestades van manifestar haver rebut algun tipus d’agressió, la majoria en l’àmbit digital. A més, també van denunciar atacs a les seus físiques i a l’espai públic. El pla preveu assessorament jurídic gratuït a les persones o entitats, cobrir el cost de les intervencions quirúrgiques en cas d’agressió física per delicte d’odi –a partir de l’1 de gener- i la gestió de les denúncies.

La consellera ha defensat que “davant els atacs creixents” que estan patint els defensors dels drets humans a Catalunya per part dels grups d’extrema dreta “calia una resposta del govern”. L’objectiu principal del pla és garantir que puguin desenvolupar la seva tasca amb llibertat i seguretat. A més, també busca facilitar el suport mutu i l’intercanvi d’experiències.

Verge ha detallat que el pla d’actuació té cinc eixos principals. D’una banda, compta amb mecanismes d’atenció i reparació quan rebin els atacs, des de l’acompanyament a la interposició de la denúncia a Oficina d’Igualtat de Tracte i No-discriminació fins a un nou servei d’assessorament jurídic gratuït. També té una cobertura econòmica d’aquelles despeses per intervencions mèdiques provocades per una agressió que sigui fruit de delictes d’odi, fet que permetrà fer un monitoratge dels atacs per recollir “amb quina intensitat s’expressen”.

La consellera ha explicat abans d’elaborar el pla que el seu departament va fer una enquesta a una cinquantena d’entitats que “estan a la primera línia de defensa dels drets humans”, com Irídia, l’Associació de Drets Sexuals i Reproductius o la Fundación Secretariado Gitano. Més del 60% van manifestar haver rebut algun tipus d’atac en relació amb el seu activisme, la majoria en l’àmbit digital, tot i que també es van relatar agressions a les seus físiques, amb pintades amenaçadores o vidres trencats. “Això genera un impacte psicològic i econòmic molt important”, ha assegurat Verge, que ha exemplificat que el pla suposarà “millorar la protecció de les seves pàgines web o les xarxes socials, interposar denúncies o defensar-se de les querelles que els grups antidrets interposen”.

Verge ha anunciat el pla en acabar l’acte commemoratiu del govern amb motiu del Dia Internacional dels Drets Humans, que s’ha fet aquest matí a l’auditori del Museu d’Història de Catalunya. La jornada duia per títol ’Drets o privilegis? La ciutadania més enllà de la nacionalitat’ i ha tingut com a element central una conferència del professor i especialista en ciutadania i estat de dret Dimitry Kochenov.

Celebra la investigació del cas del Bruc

En ser preguntada pel cas del sorteig dels serveis d’una prostituta al quarter del Bruc de Barcelona, Verge ha considerat que una institució pública com l’exèrcit “no pot tolerar aquestes conductes degradants”. “Celebrem que el Ministeri de Defensa estigui dirigint una investigació, que ho hagi denunciat a la fiscalia i que alguns homes hagin denunciat aquesta conducta discriminatòria”, ha declarat. “Trencar aquest silenci és fonamental”, ressalta.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

portugal

Luís Montenegro anuncia la composició del nou govern

barcelona
terrorisme

Estat Islàmic crida a fer atacs a Europa i els EUA per Gaza

barcelona

Sílvia Paneque tornarà a ser la cap de llista del PSC

GIRONA
argentina

Els insults de Milei a Petro provoquen una crisi diplomàtica amb Colòmbia

barcelona
Política

Mor Conxita Tarruella, històrica d’Unió

guerra a gaza

El TIJ ordena a Israel garantir l’entrada d’ajuda humanitària a Gaza

barcelona
Política

Mor Joe Lieberman, l’exsenador estatunidenc que volia acabar amb la violència dels videojocs

guerra a gaza

Els EUA critiquen la relatora de l’ONU per als territoris palestins ocupats

barcelona
guerra a europa

Rússia llança 28 drons i míssils contra Ucraïna en un atac dirigit sobretot al sud

barcelona