Política

Unió Europea

Brussel·les manté el bloqueig de 13.300 milions d’euros a Hongria

La Comissió ratifica la seva proposta després de constatar que Budapest no ha corregit els incompliments amb l’Estat de dret

Els vint-i-set han de decidir abans del 19 de desembre si congelen aquests fons

La Comissió Europea (CE) ha reiterat la proposta de congelar 7.500 milions d’euros del programa de cohesió i el lliurament de 5.800 milions d’euros corresponents al pla de recuperació d’Hongria pels incompliments d’aquest país amb l’Estat de dret. Després d’examinar, a petició dels governs comunitaris, les mesures més recents adoptades pel govern de Víktor Orban, Brussel·les conclou que aquestes encara són insuficients per corregir les deficiències.

En una carta enviada aquest divendres al ministre txec de Finances, Zbynek Stanjura, el país del qual presideix aquest semestre el Consell de la UE, l’executiu comunitari manté pràcticament sense canvis l’avaluació inicial que va fer el passat mes de novembre, quan va expressar “preocupacions” sobre la situació a Hongria.

El comissari de Pressupost i Administració, Johannes Hahn, argumenta en l’escrit que “el risc general per al Pressupost de la Unió no ha canviat” respecte l’avaluació que la Comissió va publicar el 30 de novembre. “Això no ha canviat a la vista dels últims canvis legislatius adoptats a Hongria”, apunta el comissari, en referència a les mesures aprovades per Budapest entre el 6 i 8 de desembre.

En aquest sentit, Hahn explica que les últimes mesures comunicades per Hongria només introdueixen “canvis limitats” en relació amb la informació que Brussel·les ja disposava abans del 19 de novembre i que “les debilitats i riscos” expressats el 30 de novembre, “inclosos aquells de naturalesa estructural i horitzontal, estan confirmats”.

L’executiu europeu manté la llista de 17 reformes que ha de realitzar el govern d’Orban per poder rebre el finançament corresponent als fons de cohesió i del pla de recuperació. Les “preocupacions” més destacades tenen a veure amb la lluita contra la corrupció, la millora de la transparència en les adjudicacions públiques i en l’autoria i el control en procediments administratius.

Hahn agraeix la “cooperació continuada” amb el Consell en tot el procés i també posa de manifest els esforços d’Hongria per corregir la situació. No obstant això, la CE conclou que el país encara té molt marge de millora en diferents aspectes i anima al Consell a prendre “una decisió informada” d’acord amb la darrera avaluació.

La pilota torna així a la teulada dels vint-i-set. Els ministres de finances de la UE –l’Ecofin- hauran d’examinar el document i decidir abans del 19 de desembre com actuar davant la proposta de Brussel·les.

El missatge de Brussel·les arriba en un context en què Hongria manté el bloqueig dels 18.000 milions d’euros en ajudes a Ucraïna i l’impost del 15 % a les multinacionals, dues decisions que requereixen el consens per part dels 27 estats membres per poder tirar endavant. La posició de Budapest s’entén com una mesura de pressió per evitar el bloqueig dels fons comunitaris.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

terrorisme

Estat Islàmic crida a fer atacs a Europa i els EUA per Gaza

barcelona

Sílvia Paneque tornarà a ser la cap de llista del PSC

GIRONA
argentina

Els insults de Milei a Petro provoquen una crisi diplomàtica amb Colòmbia

barcelona
Política

Mor Conxita Tarruella, històrica d’Unió

guerra a gaza

El TIJ ordena a Israel garantir l’entrada d’ajuda humanitària a Gaza

barcelona
Política

Mor Joe Lieberman, l’exsenador estatunidenc que volia acabar amb la violència dels videojocs

guerra a gaza

Els EUA critiquen la relatora de l’ONU per als territoris palestins ocupats

barcelona
guerra a europa

Rússia llança 28 drons i míssils contra Ucraïna en un atac dirigit sobretot al sud

barcelona
estat francès

Aproven una llei que castiga la discriminació capil·lar

barcelona