Política

Perú

Exministres de Castillo testifiquen en contra seva a la fiscalia

L’extitular de Defensa, Gustavo Bobbio, assegura que desconeixia les intencions del president

Alejandro Salas, un dels membres del govern més propers al president, afirma que quan va sentir el discurs va saber que “ no podia seguir un minut més”

Els exministres de l’últim govern del Perú han acudit aquest divendres a la seu de la fiscalia per respondre com a testimonis en la investigació oberta contra el destituït president Pedro Castillo, acusat del delicte de rebel·lió per haver ordenat dimecres la dissolució del Congrés.

Durant la jornada d’avui han declarat els titulars de Defensa, Gustavo Bobbio; de Treball, Alejandro Salas; de Salut, Kelly Portalatino; de Comerç Exterior, Roberto Sánchez; de Justícia, Félix Chero, i de Relacions Exteriors, César Landa.

Alguns dels exministres han reiterat en declaracions als mitjans que desconeixien la decisió de Castillo de tancar el Congrés i instaurar un govern d’excepció, així com la intervenció del sistema judicial.

Gustavo Bobbio ha declarat als periodistes que “no sabia” del missatge a la nació que Castillo va donar dimecres, des del Palau de Govern. A més, ha recordat que ell va jurar al càrrec un dia abans i que no va arribar a participar en un Consell de Ministres.

Tot i que va estar present en el moment que Castillo va fer el seu anunci, Bobbio ha assegurat que no tenia “la menor idea” de qui va escriure el missatge llegit per l’exmandatari, on ordenava el tancament del Congrés, i que ha estat considerat com un cop d’Estat.

Ha afegit que després d’escoltar l’anunci li va dir a l’assessor de la presidència del Consell de Ministres, Aníbal Torres, que allò “no podia ser”, i que va sentir “una sensació d’incredulitat”.

Alejandro Salas, un dels exministres més propers a Castillo, ha dit que es penedia d’haver integrat l’executiu després del que ha passat. “El missatge va ser absolutament sorprenent, la meva lleialtat va estar present i vigent fins que la democràcia al país es va mantenir”, ha afirmat Salas als periodistes a la sortida de la fiscalia.

L’extitular de Cultura i de Treball ha afegit que quan va esclatar el missatge a la nació “on s’irrompia l’ordre democràtic, en aquell moment vaig saber que el meu compromís estava amb el meu país i amb la meva família, i que no podia seguir un minut més”.

L’expresidenta del Consell de Ministres Betssy Chávez no ha acudit a la citació de la Fiscalia. La premsa ha publicat unes suposades coordinacions amb la resta del gabinet en les quals els demanava que acudissin a Palau de Govern perquè es tractava d’un “dia històric”.

Els exintegrants del gabinet van renunciar, un rere l’altre, després del missatge de Castillo i es van pronunciar en xarxes socials contra la mesura de l’aleshores cap de govern. El Congrés va ignorar el decret i votar la destitució del president, que va ser detingut  minuts després per incórrer presumptament en el delicte de rebel·lió.



[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

L’hegemonia del PNB trontolla

Barcelona
Orient Mitjà

Israel respondrà a l’Iran tot i la crida a la contenció dels EUA

Beirut
Gorka Knörr
Polític basc

“Seria un greu error reeditar el pacte de govern PNB-PSE”

Barcelona
Índia

La democràcia més gran, en perill

Tòquio
Carles Ibáñez
Cap de l’oposició de l’Ajuntament de les Preses (+ Aprop les Preses)

“Les coses han de ser clares, en la variant, i arribar al consens”

Les Preses

El Consell Comarcal el Baix Empordà condemna els fets de Bellcaire

la bisbal d’empordà
guerra a gaza

Israel prepara l’evacuació de Rafah per començar la invasió

barcelona
POLÍTICA

Suport a Campmajó i al ‘segon exili’ de Tsunami, a Girona

GIRONA
política

El ple de Girona aprova incrementar el preu de les zones blava i verda

girona