Política

Brasil

Seguidors de Bolsonaro provoquen greus aldarulls a Brasília

Manifestants d’extrema dreta ataquen una seu de la Policia Federal i incendien vehicles al centre de la capital

Les forces de seguretat despleguen un dispositiu per protegir l’hotel on s’allotja el president electe, Lula da Silva

Manifestants d’extrema dreta han provocat greus aldarulls aquesta nit al centre de Brasília durant les protestes per la detenció d’un seguidor del president sortint Jair Bolsonaro acusat de promoure actes a favor d’un cop d’Estat.

Els bolsonaristes han intentat accedir per la força a un edifici administratiu de la Policia Federal, al centre de Brasília, però han estat rebutjats per les forces de seguretat.

Els disturbis s’han estès per un sector d’hotels veí a la seu policial, a la zona on s’ubica l’hotel on s’allotja el president electe del Brasil, Luiz Inácio Lula da Silva, que assumirà el poder l’1 de gener.

Els manifestants han calat foc a diversos vehicles, inclosos automòbils que estaven aparcats als voltants de l’edifici de la Policia Federal, i diversos autobusos urbans.

Uns manifestants han empès un autobús fins deixar-lo penjat a la vora d’un viaducte que superposa dues de les principals avingudes de la capital. Altres han provocat desperfectes en una benzinera propera, on han calat foc a un automòbil.

La policia ha controlat els aldarulls unes tres hores després que esclatés la violència. El dispositiu antiantiavalots ha utilitzat cavalleria, bales de goma i gasos lacrimògens. Les autoritats locals no han realitzat encara un balanç de danys, ni han informat si hi ha hagut detencions pels disturbis.

Aldarulls al voltant de l’hotel de Lula
Les forces de seguretat han desplegat un dispositiu especial al voltant de l’hotel i fins i tot ha desplaçat un helicòpter a l’edifici, tot i que finalment no ha calgut evacuar el futur president.

Després de controlar la situació als carrers, el futur ministre de Justícia, Flávio Dino, ha garantit que Lula da Silva està “segur” i “en cap moment” ha estat exposat “a cap risc”.

Protesta per la detenció d’un bolsonarista
La protesta l’ha desencadenat la detenció d’un cacic indígena d’ideologia bolsonarista, que està acusat d’instigar protestes de caire colpista.

El cacic José Acácio Serere Xavante va ser arrestat per ordre d’un magistrat del Tribunal Suprem per les sospites que hauria organitzat “manifestacions antidemocràtiques a diversos llocs de Brasília”, inclosa la invasió a l’aeroport de la capital la setmana passada per part d’un grup d’indígenes.

Quan ja estava detingut per la Policia Federal, Xavante ha demanat als manifestants a través d’un vídeo enviat als mitjans de comunicació que cessin fets violents com l’incendi d’automòbils i l’atac contra la Policia Federal.

Silenci del govern
El futur ministre de Justícia, Flávio Dino, ha promès en una roda de premsa que tots els implicats en actes de vandalisme “seran responsabilitzats”.

Cap autoritat del govern en funcions liderat per Bolsonaro ha condemnat els atacs fins entrada la matinada.

L’únic pronunciament oficial ha estat el del ministre de Justícia, Anderson Torres, que ha manifestat a les xarxes socials que “tot serà investigat i aclarit”. Torres ha garantit que la Policia Federal col·laborarà amb les autoritats locals per “contenir la violència i restablir l’ordre”.

Hores abans dels incidents, Bolsonaro s’ha apropat a alentar un grup de centenars de manifestants, simpatitzants seus, que estaven concentrats als afores del palau d’Alvorada, la seva residència oficial.

Bolsonaro no ha parlat en aquesta ocasió però ha estat al costat d’un sacerdot que ha cridat consignes contra Lula da Silva als extremistes, que des de fa un mes es concentren davant les casernes per demanar als militars que donin un cop d’Estat.

El passat divendres el president sortint va parlar per primera vegada als seus seguidors, després d’haver mantingut silenci uns 40 dies, i els va instar a deixar de demanar la intervenció dels militars i a pensar “què poden fer cadascun d’ells per la pàtria”.

Els disturbis coincideixen amb el dia que Lula da Silva ha rebut el diploma que l’acredita com a president electe, un tràmit previ a la investidura, que està prevista per al pròxim 1 de gener.

Des de la segona volta de les eleccions, celebrades el 30 d’octubre, Bolsonaro no ha reconegut públicament la seva derrota ni ha felicitat Lula da Silva, que el va guanyar per un estret marge de menys de dos punts percentuals. No obstant això, ha acceptat que es posi en marxa la transició de govern.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

portugal

Luís Montenegro anuncia la composició del nou govern

barcelona
terrorisme

Estat Islàmic crida a fer atacs a Europa i els EUA per Gaza

barcelona

Sílvia Paneque tornarà a ser la cap de llista del PSC

GIRONA
argentina

Els insults de Milei a Petro provoquen una crisi diplomàtica amb Colòmbia

barcelona
Política

Mor Conxita Tarruella, històrica d’Unió

guerra a gaza

El TIJ ordena a Israel garantir l’entrada d’ajuda humanitària a Gaza

barcelona
Política

Mor Joe Lieberman, l’exsenador estatunidenc que volia acabar amb la violència dels videojocs

guerra a gaza

Els EUA critiquen la relatora de l’ONU per als territoris palestins ocupats

barcelona
guerra a europa

Rússia llança 28 drons i míssils contra Ucraïna en un atac dirigit sobretot al sud

barcelona