Política

Perú

La Justícia aprova iniciar el procés contra Castillo per rebel·lió

La fiscalia demana ampliar a 18 mesos la presó preventiva de l’expresident

El polític també serà investigat per delictes de conspiració, abús d’autoritat i greu pertorbació de la tranquil·litat pública

El Jutjat Suprem d’Investigació Preparatòria del Perú ha aprovat aquest dimarts la investigació preparatòria contra l’expresident del país Pedro Castillo i el seu ex-primer ministre Aníbal Torres pel delicte de rebel·lió, després del fallit autocop d’Estat que va motivar la seva destitució.

Amb la decisió del jutjat, difosa per mitjans locals, el procés penal contra Castillo queda formalment iniciat i obre la porta a prolongar la detenció preventiva dictada contra l’exmandatari, que en principi expira aquest dimecres al migdia.

Segons una font vinculada a la investigació citada per Efe, la fiscalia peruana ja hauria sol·licitat 18 mesos de presó provisional per a Castillo. El requeriment, presentat pel fiscal suprem Uriel Teran, inclou Torres.

L’emissora RPP ha avançat que el Poder Judicial ha programat l’audiència per avaluar la petició del ministeri públic aquest dimecres a partir de dos quarts de deu del matí (dos quarts de quatre de la tarda a Catalunya), que estarà a càrrec del jutge suprem Juan Carlos Checkley.

La resolució on aquest magistrat aprova l’inici de la investigació preparatòria precisa que Castillo serà investigat com a presumpte coautor dels delictes de rebel·lió i conspiració, així com a presumpte autor dels delictes d’abús d’autoritat i greu pertorbació de la tranquil·litat pública.

Aníbal Torres, que en el moment dels fets tenia la condició d’assessor de la presidència del Consell de Ministres, serà investigat com a presumpte coautor dels delictes de rebel·lió i conspiració.

La sala ha posat la resolució en coneixement de la Fiscalia de la Nació i de la Segona Fiscalia Suprema Transitòria Especialitzada en Delictes Comesos per Funcionaris Públics, així com de la Direcció General de l’Estat, en la seva condició de representant de la part agreujada.

La investigació contra els dos polítics ha estat qualificada de complexa pel Ministeri Públic i tindrà una durada de vuit mesos.

A diferència de Castillo, Torres es troba en llibertat i ahir dimarts va passar a la “clandestinitat” en conèixer l’acusació en contra seu presentada per la fiscal de la Nació, Patricia Benavides. L’ex-primer ministre havia convocat els seguidors de Castillo a esperar aquest dimecres el seu alliberament a les portes de la presó de la Direcció d’Operacions Especials de la Policia, al districte d’Ate, en la qual Castillo està reclòs fa sis dies.

Aquest dimarts, el jutge suprem César San Martín ha rebutjat l’apel·lació que la defensa de Castillo ha presentat contra la seva detenció preliminar. El magistrat ha assenyalat que, en base al plantejament de la fiscalia, l’exmandatari pot ser processat almenys per temptativa del delicte de rebel·lió o conspiració, càrrecs pels quals podria fer front a penes d’entre 5 i 10 anys de presó.

En la vista celebrada dimarts per examinar l’apel·lació contra la seva detenció preliminar, Castillo ha defensat que no ha comès “cap delicte de conspiració ni rebel·lió”. L’expresident, que ha declarat de manera telemàtica des de la presó, ha afirmat que està “injusta i arbitràriament detingut”.

L’exgovernant peruà també ha demanat als seus seguidors que l’acompanyin aquest dimecres, tot i que en aquell moment ha estat interromput pel jutge, que li ha dit que l’audiència no és “l’espai per a aquest tipus de proclames”, i li ha requerit que fes l’al·legat sobre la seva defensa només “des de la perspectiva jurídica”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

polònia

Tusk avisa d’una “era de prebèl·lica” a Europa

barcelona
política

La candidatura encapçalada per Albiach es dirà Comuns Sumar

barcelona
guerra a gaza

Desenes de morts per un bombardeig israelià a Síria

barcelona
societat

L’Audiencia Nacional cita les defenses de l’Operació Judes per dilluns de Pasqua

barcelona
guerra a europa

Rússia ataca amb drons i míssils la infraestructura energètica ucraïnesa

barcelona
guerra a europa

Un avió de combat rus s’estavella prop de Sebastòpol, a Crimea

barcelona
POLÍTICA

Jaume Veray serà el candidat del PP per Girona

GIRONA
sud-àfrica

La comissió electoral exclou l’expresident Zuma de la cursa electoral

barcelona
portugal

Luís Montenegro anuncia la composició del nou govern

barcelona