Política

Perú

La mort d’un ferit a Ayacucho eleva a 23 les víctimes a tot el país

En aquest departament del sud han perdut la vida 9 nou persones després dels greus enfrontaments de dijous

Boluarte exigeix al Congrés que aprovi la proposta del govern d’avançar les eleccions

El balanç de persones mortes en els incidents al Perú ha augmentat aquest dissabte amb la defunció d’una persona ferida en els greus enfrontaments que es van produir dijous passat a Ayacucho, al sud del país.

“Malgrat tots els esforços del personal de salut i metges de l’Hospital Regional d’Ayacucho, un dels ferits ha mort en hores de la matinada d’avui”, ha informat la Direcció Regional de Salut (Direa) en un comunicat.

Amb aquesta ja són 9 les víctimes mortals en aquest departament meridional i 23 el total de morts a tot Perú des de l’inici, fa una setmana, de les protestes i manifestacions contra el govern de Dina Boluarte.

Les autoritats sanitàries d’Ayacucho han afegit que a la seva jurisdicció s’ha notificat 61 ferits després dels violents enfrontaments entre els manifestants que van intentar ocupar l’aeroport i les forces de seguretat que el vigilaven.

Aquest departament ha estat, juntament amb la regió veïna d’Apurímac, l’epicentre de les protestes desencadenades després del fallit intent d’autocop d’Estat de l’expresident Pedro Castillo i la seva posterior destitució pel Congrés, el passat 7 de desembre.

Almenys tres manifestants van morir divendres en enfrontaments amb la Policia al districte de Pichanaki, a la regió central de Junín. A més dels morts a Ayacucho i Junín, sis persones més van perdre la vida a Apurímac, tres a la Libertad, un a Arequipa i un altre a Cuzco.

Les morts a Apurímac es van produir el passat cap de setmana i les d’Ayacucho arran dels enfrontaments d’aquest dijous, quan es van intensificar les protestes per reclamar el tancament del Congrés, la renúncia de Boluarte, l’avançament de les eleccions i la convocatòria d’una assemblea constituent.

El govern va decretar aquest dimecres l’estat d’emergència nacional per 30 dies en un intent de controlar els disturbis i dijous va decretar el toc de queda a 15 províncies de vuit departaments. Les forces de seguretat asseguren que gradualment recuperen el control a l’interior del país.

Aquest dissabte no hi ha hagut majors incidents al país, tot i que a Ayacucho s’hi han celebrat manifestacions pacífiques com a part dels funerals de les persones que van morir en aquesta regió peruana.

La presidenta peruana ha expressat les seves “condolences a les famílies que han perdut els seus familiars en aquests temps on s’ha generat una violència innecessària per al Perú sencer”.

Boluarte ha ratificat aquest dissabte la legitimitat constitucional del seu govern i ha deixat clar que no renunciarà al càrrec. La presidenta ha exigit al Congrés que aprovi la proposta de l’executiu per avançar les eleccions generals.



[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

estats units

Impliquen Trump en els esforços per no veure’s perjudicat en les eleccions

barcelona

El ple aprova el reglament del Consell de la Gent Gran

cassà de la selva

Paneque i Puga obren la campanya fent una defensa de la democràcia

l’escala
política

Arrenca la cursa per guanyar i, sobretot, sumar una majoria

barcelona
política

Illa se solidaritza amb Sánchez i fa una crida a la “resistència col·lectiva”

sabadell
haití

Dimiteix el primer ministre i es constitueix el Consell de Transició

barcelona

ERC diu que és l’única que treballa per la llibertat de Catalunya i la millora de la gent

girona

Vergés: “Amb el lideratge de Puigdemont recuperarem el bon govern”

girona
estats units

Més universitaris detinguts a Los Angeles en protestes propalestines

barcelona