Política

ESTATS UNITS

Hisenda dels EUA no va auditar els impostos de Trump els dos primers anys de mandat tot i estar-hi obligat

Ho desvela un informe sobre els tributs de l’expresident fet públic avui per la Cambra de Representants

El Departament d’Hisenda dels Estats Units (IRS) no va auditar els impostos del llavors president del país, Donald Trump, durant els dos primers anys del seu mandat, tot i que estava obligat a fer-ho, segons l’informe sobre els tributs de l’expresident fet públic per la Cambra de Representants.

El Comitè de Mitjans i Arbitris de la Cambra va acordar dimarts fer públic el seu informe sobre els impostos de Trump i les declaracions l’expresident durant sis anys, des del 2015 fins l’any de la sortida de la Casa Blanca.

L’IRS no va auditar els impostos de Trump en els dos primers anys de mandat, 2017 i 2018, i no va començar a fer-ho fins que l’abril del 2019 l’esmentat comitè va demanar per carta al president la seva informació fiscal, segons aquest informe publicat als mitjans nord-americans.

Pel que fa als impostos que va pagar Trump durant la seva Presidència, el diari The New York Times assenyala que l’expresident va entregar 1,1 milions de dòlars en tributs durant la seva presidència encara que no va abonar ni un dòlar el 2020, el darrer any a la Casa Blanca.

El comitè té previst fer públiques les declaracions d’hisenda de l’expresident durant els anys revisats per aquest òrgan.

La decisió de publicar l’informe i les declaracions es va prendre dimarts a la tarda en una reunió a porta tancada.

L’òrgan, controlat pels demòcrates, va decidir finalment, per 24 vots a favor davant de 16 en contra, fer públics els informes juntament amb “materials addicionals” entre els quals es trobarien les declaracions d’impostos de l’expresident.

Trump havia sol·licitat al Tribunal Suprem que les seves declaracions d’impostos es mantinguessin en secret i no es lliuressin a aquesta comissió, però la màxima instància judicial nord-americana va rebutjar el 22 de novembre passat la seva petició i el Departament del Tresor les va acabar lliurant.

El comitè de Mitjans i Arbitris havia assenyalat al novembre que si el Suprem no s’hagués pronunciat a favor seu hauria estat perjudicial per al Congrés en impedir-li prosseguir qualsevol indagació cada vegada que sorgeixin denúncies del fet que està políticament motivat.

La batalla per aquestes declaracions es remunta al 2019, quan el comitè de Mitjans i Arbitris va emetre una citació legal per accedir a aquesta informació en el marc de la seva investigació sobre possibles infraccions fiscals per part de Trump.

Va basar la petició en una llei del 1924 que permet als líders de certs comitès del Congrés, inclòs el de Mitjans i Arbitris, demanar al secretari del Tresor i a la Hisenda nord-americana la publicació de les declaracions d’impostos de qualsevol contribuent.

Trump va ser el primer president nord-americà des de Gerald Ford (1974-1977) que no va publicar cada any la seva declaració d’impostos, una tradició que els seus predecessors consideraven part del deure de transparència i de rendició de comptes davant del poble.

“No pots treure gaire d’unes declaracions d’impostos, però és il·legal publicar-les si no són teves!”, va dir Trump aquest dilluns a la xarxa Truth Social.

L’exmandatari republicà havia al·legat en el passat que les seves declaracions estaven subjectes a una auditoria per part del Servei de Rendes Internes dels EUA (Hisenda), tot i que nombrosos experts legals van assegurar que cap norma no li impedia divulgar-les d’haver volgut.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Iñaki Soto
Director del diari Gara

“El model del PNB està esgotat, necessita un relleu”

Barcelona
política

Collboni no obté suport per al PAM i no es tramitarà

barcelona
Guerra a Europa

Els líders de la UE destaquen la urgència de dotar Kíiv de sistemes antiaeris

Barcelona
estats units

Els EUA restableixen les sancions contra el petroli i el gas de Veneçuela

barcelona
Orient Mitjà

La UE demana contenció a Israel per evitar una escalada bèl·lica a tota la regió

Barcelona
orient mitjà

Un atac amb drons reivindicat per Hezbol·là deixa divuit ferits al nord d’Israel

barcelona
POLÍTICA

La CUP vol impulsar la transició energètica a la demarcació

GIRONA
Orient Mitjà

Netanyahu diu que Israel prendrà les seves pròpies decisions sobre l’Iran

Barcelona
birmània

La junta militar trasllada Suu Kyi a un lloc d’arrest fora de presó

barcelona