Política

ESTATS UNITS

Trump no va pagar impostos federals el 2020

La Cambra de Representants ha publicat avui les declaracions d’impostos de l’expresident del 2015 al 2020, tancant un llarg litigi amb el magnat

Trump va pagar 642.000 dòlars el 2015, quan va iniciar la seva carrera presidencial; però només 750 dòlars tant el 2016 com el 2017, el seu primer any com a inquilí a la Casa Blanca

L’expresident dels Estats Units Donald Trump (2017-2021) va pagar zero dòlars en impostos federals el 2020, any en què va perdre els comicis per a la seva reelecció, revelen les seves declaracions fetes públiques avui pel Congrés.

El comitè de Mitjans i Arbitris de la Cambra de Representants, controlat pel Partit Demòcrata, ha publicat les seves declaracions d’impostos del 2015 al 2020 tancant un llarg litigi amb Trump, que havia intentat frenar-ne judicialment la publicació.

Els documents revelen que Trump va pagar 642.000 dòlars el 2015, quan va iniciar la seva carrera presidencial; però només 750 dòlars tant el 2016 com el 2017, el seu primer any com a inquilí a la Casa Blanca.

El 2018 va pagar prop d’un milió de dòlars; el 2019 van ser més de 133.000 dòlars, però va pagar zero dòlars el 2020, any en què va perdre davant el demòcrata Joe Biden.

Trump, que aspira a tornar a ser candidat el 2024, havia sol·licitat al Tribunal Suprem que les seves declaracions es mantinguessin en secret, però la màxima instància judicial nord-americana va rebutjar el 22 de novembre passat aquesta petició.

A més, la setmana passada es va saber que el Departament d’Hisenda (IRS, en anglès) no va auditar els impostos de Trump durant els dos primers anys de mandat, 2017 i 2018, encara que estava obligat a fer-ho, i no va començar a revisar-los fins que el Congrés li va demanar aquesta informació, el 2019.

“Un president no és un contribuent ordinari. Té poder i influència a diferència de qualsevol altre nord-americà. I un gran poder comporta una responsabilitat encara més gran”, ha dit avui en un comunicat el president del comitè legislatiu, el congressista demòcrata Richard Neal.

Trump ha carregat avui en un comunicat contra la publicació de les seves declaracions, assegurant que “els demòcrates mai ho havien d’haver fet i el Tribunal Suprem no ho hauria d’aprovar mai” perquè aquesta pràctica derivarà en “coses horribles per a molta gent”.

Tot i així, ha sostingut que els pocs impostos pagats durant anys només demostren com d’“exitós” ha estat a l’hora d’utilitzar “deduccions impositives” i crear “milers de llocs de treball”.

La batalla per aquestes declaracions es remunta al 2019, quan el comitè de Mitjans i Arbitris va emetre una citació legal per accedir a aquesta informació en el marc de la seva investigació sobre possibles infraccions fiscals per part de Trump.

Va basar la petició en una llei del 1924 que permet als líders de certs comitès del Congrés, inclòs el de Mitjans i Arbitris, demanar al secretari del Tresor i a la Hisenda nord-americana la publicació de les declaracions d’impostos de qualsevol contribuent.

Trump va ser el primer president nord-americà des de Gerald Ford (1974-1977) que no va publicar cada any la seva declaració d’impostos, una tradició que els seus predecessors consideraven part del deure de transparència i de rendició de comptes davant del poble.

La cambra baixa dels Estats Units va aprovar la setmana passada un projecte de llei a favor que les declaracions d’impostos dels presidents siguin auditades cada any, després que se sabés que les de Trump no van ser controlades per Hisenda en els dos primers anys de mandat.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

guerra a europa

Un avió de combat rus s’estavella prop de Sebastòpol, a Crimea

barcelona
POLÍTICA

Jaume Veray serà el candidat del PP per Girona

GIRONA
sud-àfrica

La comissió electoral exclou l’expresident Zuma de la cursa electoral

barcelona
portugal

Luís Montenegro anuncia la composició del nou govern

barcelona
terrorisme

Estat Islàmic crida a fer atacs a Europa i els EUA per Gaza

barcelona

Sílvia Paneque tornarà a ser la cap de llista del PSC

GIRONA
argentina

Els insults de Milei a Petro provoquen una crisi diplomàtica amb Colòmbia

barcelona
Política

Mor Conxita Tarruella, històrica d’Unió

guerra a gaza

El TIJ exigeix a Israel que deixi d'impedir l'accés d'ajuda humanitària

barcelona