Política

MÈXIC

Mèxic avala la nova política migratòria dels EUA per a diversos països americans

La Secretaria de Relacions Exteriors (SRE) mexicana afirma que el país rep “de bon grat” l’anunci de noves accions per part de l’administració nord-americana “per aconseguir una migració ordenada, segura, regular i humana”

El govern mexicà ha avalat aquest dijous la decisió dels Estats Units d’acceptar més de 30.000 migrants al mes de Veneçuela, Haití, Cuba i Nicaragua, tot i que aquesta política implica l’expulsió immediata de la resta de persones al Mèxic.

“Mèxic rep de bon grat l’anunci de noves accions per part dels EUA per aconseguir una migració ordenada, segura, regular i humana”, ha exposat la Secretaria de Relacions Exteriors (SRE) mexicana en un comunicat.

Segons aquest document i d’acord amb la informació expressada per Washington, els Estats Units processaran a partir d’aquest dijous l’accés de fins a 30.000 migrants procedents d’aquests països al mes, cosa que significarà prop de 360.000 al final de l’any.

“(És) l’expansió més gran en matèria de mobilitat laboral en la història contemporània dels Estats Units”, ha afirmat la SRE sobre l’anunci, que sorgeix dies abans de la Cimera de Líders d’Amèrica del Nord a Mèxic, on viatjarà el president nord-americà Joe Biden.

A més, ha puntualitzat que les autoritats mexicanes i nord-americanes ampliaran les seves polítiques de reassentament per a persones refugiades, “en reconeixement a la importància de l’accés a l’asil als dos països i a la regió”.

La Cancelleria mexicana ha exposat que, d’acord amb la informació facilitada pels Estats Units, les persones que segueixin les instruccions del nou programa i no es presentin a la frontera podran ingressar a territori nord-americà per via aèria i accedir al mercat laboral formalment.

No obstant això, les persones d’aquestes nacionalitats que no compleixin els requisits seran expulsades del país d’acord amb el Títol 42, una política sanitària que permet l’expulsió immediata de migrants i que el Suprem nord-americà va ratificar a finals de l’any passat.

Amb la inclusió de cubans, haitians i nicaragüencs, s’amplia el programa que Washington va llançar l’octubre passat per lliurar 24.000 permisos a migrants veneçolans i, alhora, deportar a Mèxic als qui travessessin la frontera sense permís.

“El programa de permisos humanitaris per a persones de Veneçuela, implementat l’octubre del 2022, mostra resultats positius tant en la creació d’una nova via d’admissió al mercat laboral nord-americà com en la disminució dels fluxos migratoris irregulars a la regió”, ha argumentat la SRE.

Fins avui, ha detallat, el programa ha permès l’entrada als Estats Units d’11.460 persones veneçolanes, de les quals prop de 16.000 ja compten amb autorització per ingressar a aquest país.

La decisió del govern nord-americà es dóna després que durant l’any fiscal del 2022 es registrés la detenció de 2,76 milions de migrants indocumentats, una xifra inèdita, i que el president Biden anunciés la seva visita a la frontera amb Mèxic diumenge vinent per abordar la crisi migratòria.

Durant el 2022, segons dades de la Comissió Mexicana d’Ajuda a Refugiats (Comar), Mèxic va rebre 118.478 peticions de migrants que van sol·licitar asil, la segona xifra més alta després de la del 2021 amb 131.448 casos.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

portugal

Luís Montenegro anuncia la composició del nou govern

barcelona
terrorisme

Estat Islàmic crida a fer atacs a Europa i els EUA per Gaza

barcelona

Sílvia Paneque tornarà a ser la cap de llista del PSC

GIRONA
argentina

Els insults de Milei a Petro provoquen una crisi diplomàtica amb Colòmbia

barcelona
Política

Mor Conxita Tarruella, històrica d’Unió

guerra a gaza

El TIJ ordena a Israel garantir l’entrada d’ajuda humanitària a Gaza

barcelona
Política

Mor Joe Lieberman, l’exsenador estatunidenc que volia acabar amb la violència dels videojocs

guerra a gaza

Els EUA critiquen la relatora de l’ONU per als territoris palestins ocupats

barcelona
guerra a europa

Rússia llança 28 drons i míssils contra Ucraïna en un atac dirigit sobretot al sud

barcelona