Política

ERC també hi serà

Els republicans anuncien la seva participació en la protesta contra la cimera hispanofrancesa sense concretar quina delegació hi enviaran

L’independentisme tornarà a mostrar unitat al carrer després de la divisió de la Diada

La cimera hispanofrancesa imposada dijous de la setmana vinent a Barcelona tornarà a unir, encara que sigui circumstancialment, els partits independentistes al carrer després de l’experiència de la primera manifestació de la Diada en deu anys sense la participació d’ERC i del trencament del govern. Els republicans van confirmar ahir que també acudiran a la convocatòria d’Òmnium Cultural, l’Assemblea Nacional Catalana i el Consell de la República arran de la visita dels presidents espanyol, Pedro Sánchez, i francès, Emmanuel Macron.

La portaveu republicana, Marta Vilalta, va explicar que s’hi adhereixen “per tornar a deixar clar que l’independentisme és ben viu”, i que defensa l’amnistia i l’autodeterminació, per les quals cal aprofitar totes les oportunitats que hi hagi per reivindicar-les, i encara més “quan hi ha el focus” posat. “S’equivoquen els que verbalitzen que l’independentisme ja ha desaparegut o que hi ha una situació de normalitat a Catalunya”, concloïa, en al·lusió a les paraules del mateix Sánchez o de diversos ministres, que donen el procés sobiranista per acabat, unes declaracions que veu “una mica fora de la realitat”. El ministre de la Presidència, Félix Bolaños, va afirmar que “la tensió que es va viure el 2017 avui ja és història” i que el futur es basa en el diàleg. El mateix Sánchez va agafar al vol fa uns dies les paraules de l’exsecretari general de Junts Jordi Sànchez, que donava el procés per conclòs amb el trencament del govern.

Vilalta, però, no va concretar quina delegació hi enviarà ERC, que està immersa en la negociació amb el PSC pel pressupost, i evitava també qüestionar la cimera. En qualsevol cas, va insistir que es vol enviar a tots dos governs el missatge que a Catalunya “no hi ha cap situació de normalitat”. “Reivindicar el nostre projecte és molt més constructiu”, puntualitzava.

A diferència de la Diada, els republicans ara sí que consideren que cal “fer pinya davant l’adversari, que és en primer terme l’Estat espanyol” i per això participaran en convocatòries “el màxim de transversals” per dir que el procés no s’ha acabat, per la qual cosa “no entendrien” que la del dia 19 s’acabés girant en contra del govern.

Igualment, Junts va anunciar ahir que també participarà en la protesta, amb l’objectiu de demostrar que el procés no s’ha acabat. “Sánchez volia organitzar, juntament amb Macron, un funeral del procés i li ha sortit el tret per la culata amb aquesta convocatòria unitària. Aquesta trobada és un menyspreu a la majoria independentista que hi ha al Parlament”, va sentenciar el portaveu del partit de Laura Borràs i Jordi Turull. Josep Rius va qualificar de “ximple, irresponsable i ignorant” el ministre Bolaños per haver donat per tancada la carpeta catalana: “No hauria d’ignorar la història de Catalunya, que en els últims cent anys s’ha mobilitzat contra governs d’Espanya que han volgut erosionar Catalunya.” “No treballen pel reencuentro, treballen per l’escarni, la humiliació i la repressió”, va afegir-hi.

Per la seva part, la CUP ja feia diumenge una crida via Twitter a sortir al carrer. “No hi haurà normalitat democràtica mentre hi hagi repressió i es negui el dret a l’autodeterminació. Els anhels socials i nacionals són vigents, aquí no s’ha acabat res”, piulaven.

De moment han transcendit pocs detalls sobre la cimera. Entre els primers a cridar a la mobilització hi ha el president exiliat, Carles Puigdemont, el dia de Reis: “Han treballat per desmobilitzar i trencar la unitat, que han estat dues grans eines per defensar Catalunya davant un Estat que ens discrimina i ens perjudica pel fet de ser catalans. El dia 19 unim-nos i mobilitzem-nos per defensar el país davant d’uns il·lusos enterradors.”

LES FRASES

S’equivoquen els que verbalitzen que l’independentisme ja ha desaparegut
Marta Vilalta
Portaveu d’ERC
Cal desmentir Pedro Sánchez i recordar-li que el procés no s’acaba fins que siguem independents
Josep Rius
Portaveu de Junts
Cal convertir la provocació del president Sánchez en l’esca d’un nou cicle de mobilització
Quim Torra
President de la Generalitat

Crida de Torra a la mobilització contra la “provocació”

El 131è president de la Generalitat, Quim Torra, va fer una crida ahir a la mobilització independentista davant una cimera francoespanyola que considera una “provocació” i vol que es converteixi en “l’esca d’un nou cicle de mobilització popular”. Torra va constatar que el procés no s’ha acabat “per l’única raó que encara no som una República independent”. “Fins que això no sigui una realitat, el moviment independentista català continuarà la seva lluita per la llibertat al marge del suport institucional que pugui tenir en cada moment”, va afirmar en un comunicat. L’exmandatari pensa que la cimera pretén oferir la imatge d’una victòria contra els demòcrates catalans que ni s’ha produït ni es produirà: “És per això que cal una mobilització massiva que ens retorni a la dinàmica d’activació que va permetre arribar més lluny que mai”. El missatge contenia una clara crítica implícita a l’executiu de Pere Aragonès: “Ni les renúncies dels partits i governs ni les fantasies del president Sánchez no aconseguiran situar-nos en la conformitat autonòmica a què uns i altres ens volen condemnar.”



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Guerra a Gaza

Optimisme al Caire amb l’última proposta de treva

Barcelona

Paneque diu que en educació la prioritat és eliminar els barracons

girona

Cañigueral (ERC):”Som el partit més represaliat de la història"

santa coloma de farners

El PP exigirà control de fronteres i fre a la immigració il·legal

girona
política

Illa acusa ERC i Junts de governar “d’esquena als ajuntaments”

barcelona
Estats Units

Biden fa broma amb l’edat: “Sóc un adult competint contra un nen de 6 anys”

Barcelona
política

Crida dels comuns a frenar la dreta com a les generals del juliol passat

l’hospitalet del llobregat
política

Puigdemont avisa que la “divisió” de l’independentisme “ajudarà Illa a ser president”

barcelona
POLÍTICA

Per la CUP, el Baix Empordà és “una mena de parc temàtic turístic”

la bisbal d’empordà