Política

PERú

Les protestes s’estenen al sud del Perú

S’han reportat enfrontaments de manifestants amb les forces de seguretat a Cuzco, on han fet una marxa per la ciutat i després han intentat arribar fins a l’aeroport internacional

Les protestes antigovernamentals s’han estès aquest dimecres al sud del Perú, on s’han reportat enfrontaments de manifestants amb les forces de seguretat a Cuzco, mentre es manté la petició de renúncia de la presidenta Dina Boluarte després de les morts de 17 civils i un policia a la ciutat sudandina de Juliaca.

Les manifestacions han reunit centenars de persones, gran part de les quals camperols arribats des de localitats de l’interior a les capitals de les regions de Cuzco, Ayacucho, Apurímac, Arequipa i Tacna, aquesta última fronterera amb Xile.

A Cuzco s’ha reportat que desenes de persones han fet una marxa per la ciutat i després han intentat arribar fins a l’aeroport internacional, que és vigilat per un nombrós contingent policial, que inclou la presència de tanquetes antiavalots.

Mentre que els manifestants han llançar arengues contra el govern, un grup de persones ha buscar acostar-se a la terminal aèria i s’han originat enfrontaments amb l’ús de gasos lacrimògens, sense que, per ara es reportin ferits.

A Ayacucho, on el desembre passat van morir deu persones a les protestes, és el segon dia d’una paralització de 48 hores i cap al migdia una marxa nombrosa ha arribat fins a la plaça principal, on els participants han guardat un minut de silenci en homenatge a els morts a Juliaca.

A la regió Apurímac, que va ser un altre dels epicentres de les protestes del desembre, es va reportar una paralització parcial, tot i que paulatinament s’ha restablert el transport públic, però manifestants han recorregut els carrers de la ciutat d’Andahuaylas de manera pacífica per reiterar el rebuig a l’Executiu i el Congrés.

A Arequipa també s’han reportat mobilitzacions i el bloqueig d’un pont al nord de la ciutat, cosa que ha obligat nombroses persones a travessar la zona caminant, sota la vigilància de militars i efectius de la Policia Nacional.

A la veïna Tacna, on a la matinada s’han cremat dues casetes de peatge a la carretera Panamericana Sud, desenes de manifestants han arribat de manera pacífica fins a la plaça principal, tot i que després un grup ha intentat acostar-se a un centre comercial, per la qual cosa la policia ha llançat bombes lacrimògenes per dispersar-los.

Mitjans locals han mostrat que un grup no identificat ha atacat amb pedres la comissaria del districte Gregorio Albarracín, de la qual han trencat els vidres de les finestres i han malmès les portes, mentre que la policia ha incrementat el nombre d’agents.

Tot i que les manifestacions són majoritàriament al sud del país, també s’ha reportat que a la regió del nord de San Martín s’ha bloquejat un sector de la carretera Fernando Belaúnde Terry, la principal d’aquest departament amazònic.

L’últim report de la Superintendència de Transport Terrestre de Persones, Càrrega i Mercaderies (Sutran) ha informat que hi ha 68 punts de trànsit interromput, entre els quals hi ha 14 vies nacionals en vuit regions del país.

A més d’exigir la renúncia de Boluarte i el tancament del Congrés, els manifestants demanen la convocatòria d’eleccions generals aquest any i una assemblea constituent.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Elisabeth Megias
Alcaldessa de Tordera (Junts)

“Volem fer canvis estructurals i de pes dins de l’Ajuntament”

Tordera
Nil Papiol
Alcalde d’Hostalric (Sumem per Hostalric)

“Els ingressos per turisme han pujat un 28% en tres anys”

Hostalric
política

La CE tindrà en compte l’aval de la Comissió de Venècia a l’amnistia

madrid
Les Preses

Desmenteixen l’autoria de Les Preses 2020-2030

Les Preses
Kenya

El cap de l’Exèrcit mor en un accident d’helicòpter

Barcelona
país basc

L’Audiencia Nacional tramita una denúncia contra Otegi

barcelona
escòcia

Acusen el marit de Nicola Sturgeon de malversació de fons

barcelona
Pròxim Orient

Els EUA veten l’admissió de Palestina com a membre de ple dret de l’ONU

Barcelona
Estats Units

Descartat un segon jurat del judici contra Trump a Nova York

Barcelona