Política

Pròxim Orient

Conflicte

Violència a Cisjordània

Els soldats israelians continuen matant civils en territori ocupat sense retre comptes

Centenars d’advocats alerten de la fi de la democràcia si s’aprova la reforma judicial

Cada cap d’any arriba carregat de desitjos, però hi ha règims totalitaris que cada primera setmana del calendari ens recorden que són paper mullat. La violència invariable de les forces israelianes, que ocupen de forma il·legal des de fa 56 anys els territoris que algun dia haurien de ser l’estat palestí, ha fet volar pels aires les esperances palestines d’un any millor. El nou govern de Benjamin Netanyahu i dels seus aliats d’extrema dreta ja ha aconseguit el poder, i no ha trigat a marcar el to que tindrà la legislatura. Durant els primers tretze dies del 2023, els periodistes que informen sobre l’Orient Mitjà han hagut de titular “Un palestí és assassinat per un soldat israelià” en nou ocasions, el mateix nombre de vegades que els soldats israelians –en la seva majoria, extremadament joves– s’han sentit legitimats per disparar munició real contra ciutadans desarmats. Almenys tres dels morts han estat infants.

La darrera víctima mortal és Samir Aslan, que dijous al vespre va rebre un tret al pit davant de casa seva mentre intentava evitar la detenció del seu fill. La dona del mort i mare del detingut explica que els soldats van irrompre a casa seva: “Jo no duia els cabells tapats amb el vel, així que els vaig demanar que s’esperessin. Ells no hi van estar d’acord i van insistir a detenir el meu fill”, explicava hores més tard la dona a la premsa local. “Els vaig demanar que no li fessin mal, però el van treure de casa i el van començar a apallissar. El meu marit va sortir i vaig sentir trets. Quan vaig sortir, estava sagnant a terra.” Testimonis dels fets asseguren que els mateixos soldats van impedir que els veïns s’apropessin a socórrer la víctima, de 41 anys.

Per als palestins de Cisjordània, el 2022 va ser l’any més mortífer des de la Segona Intifada, que va començar el 2000. Almenys 167 persones van morir en aquest territori ocupat, una xifra que escala a 220 persones si s’hi sumen les assassinades a Jerusalem Est i a la Franja de Gaza.

“Tranquil·litzeu-vos”

Tranquil·litat, és el missatge que va intentar transmetre ahir Netanyahu en resposta a l’onada de protestes contra la reforma judicial proposada pel seu nou govern. Ell argumenta que la majoria de la població hi està d’acord: “Hem rebut un mandat clar i la reforma es farà de manera responsable.” El comunicat del líder israelià arriba un dia després de la inusual manifestació que centenars d’advocats van protagonitzar dijous a Tel-Aviv per protestar contra la possible reforma, afirmant que suposa una amenaça per a la democràcia.

La proposta del Ministeri de Justícia pretén reduir el poder del sistema judicial i permetre que el Parlament desobeeixi les decisions del Tribunal Superior amb una majoria simple. La presidenta del tribunal, Esther Hayut, ha advertit que l’aprovació de la reforma suposaria “esmicolar el sistema judicial” i que permetria a la Knesset “anul·lar els drets humans”.

9
palestins
han mort per trets dels soldats israelians des que va començar l’any.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

societat

Tres Nobel de la Pau rebutgen l’acusació de terrorisme contra Wagensberg

barcelona
estat espanyol

Un jutjat investiga la dona de Pedro Sánchez per tràfic d’influències i corrupció

barcelona
política

Montero afirma que l’Estat protegeix els “interessos de Catalunya” transferint-hi recursos “suficients”

barcelona
política

El Govern va renovar el compromís amb Hard Rock abans de pactar els pressupostos

barcelona
Maite Selva i Huertas
Alcaldessa de Begur (Sempre per Begur i Esclanyà - JxCat)

“El Conservatori del Litoral ens semblaria una eina útil”

Begur

Fragmentats a buscar un estat

Barcelona
política

Calma després de la tempesta

barcelona
la crònica

“Necessitem un conflicte amb Espanya”

política

Llibres, roses i un 12-M pel mig

Barcelona