Política

PERÚ

La fiscalia peruana confirma que les protestes han causat 42 morts i 329 detinguts

El Ministeri Públic remarca que “garanteix que les investigacions es facin amb estricte respecte a les lleis que regeixen al país i la defensa dels drets humans amb ordre, fermesa i celeritat”

La fiscalia del Perú ha confirmat aquest divendres que 42 persones han mort, 531 han quedat ferides i 329 han estat detingudes des de l’inici de les protestes antigovernamentals que van començar al país el desembre passat.

El Ministeri Públic ha detallat en un comunicat que entre les víctimes mortals hi ha 41 manifestants i un policia, mentre que 355 civils més i 176 agents han resultat ferits. Entre els 329 detinguts hi ha un menor.

Ha afegit que aquesta informació s’ha obtingut a partir de les primeres indagacions efectuades per les fiscalies penals de prevenció del delicte i contra la criminalitat organitzada.

La Defensoria del Poble confirma que 41 manifestants van morir en enfrontaments directes amb les forces de l’ordre, a més del policia, mentre que set persones més van perdre la vida “per accidents de trànsit i fets vinculats al bloqueig” de vies.

La fiscalia ha assenyalat que ja ha obert vuit investigacions amb l’objectiu de determinar “els responsables de la pèrdua d’aquestes vides humanes” a les protestes.

“Es tenen 17 carpetes fiscals pels ciutadans lesionats o ferits”, ha indicat abans d’afegir que hi ha 80 carpetes més “per investigar els que presumptament haurien comès delictes contra l’administració pública, aldarulls, violència, resistència a l’autoritat i entorpiment al funcionament de serveis públics”.

A més, hi ha tres carpetes fiscals més pels atacs que van patir les seus del Ministeri Públic en ciutats del sud del país.

“En total, s’han iniciat onze investigacions preliminars contra els que resultin responsables dels fets de violència ocorreguts a les regions de Puno, Cuzco, Arequipa, Apurímac, Ucayali i Lima”, ha detallat.

El Ministeri Públic ha remarcat que “garanteix que les investigacions es facin amb estricte respecte a les lleis que regeixen al país i la defensa dels drets humans amb ordre, fermesa i celeritat”.

Aquest dijous a la nit, un equip de la Policia Nacional i de fiscals va detenir la presidenta del Front de Defensa del Poble d’Ayacucho (Fredepa), Rocío Leandro Melgar, juntament amb la vicepresidenta Stefany Alanya Chumbes, i el secretari d’aquesta organització Alejandro Manay Pillaca.

Els detinguts ja han estat traslladats a Lima i el Ministeri de l’Interior ha assegurat que Leandro Melgar va ser part “de l’organització terrorista Sendero Luminoso i va ser detinguda i internada en penals per participar en atemptats a les dècades dels 80 i 90”.

En el cas d’Ayacucho, la fiscalia investiga els violents esdeveniments que van fer que el 15 i 16 de desembre tinguessin lloc saquejos i es cremessin les oficines del Ministeri Públic, el Poder Judicial, el Col·legi d’Advocats i altres dependències estatals.

Els manifestants exigeixen la renúncia de la presidenta, Dina Boluarte, el tancament del Congrés, l’avançament d’eleccions generals a aquest any i la convocatòria a una assemblea constituent.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

guerra a gaza

El Gabinet de Guerra israelià es reuneix a Tel-Aviv per a tractar la invasió de Rafah

barcelona
guerra a europa

Biden va enviar a Ucraïna en secret míssils ATACMS, revela la Casa Blanca

barcelona
unió europea

L’Eurocambra tanca una legislatura marcada per la covid i Ucraïna

barcelona
ADMINISTRACIONS

Pineda aprova millorar la participació ciutadana als plens

PINEDA DE MAR
política

Salvador Illa guanyaria les eleccions i l’independentisme perdria la majoria al Parlament

barcelona
estat francès

Macron entra en campanya amb un crit d’alarma: “Europa pot morir”

barcelona
Estat espanyol

L’entorn i els socis de Sánchez l’animen a continuar

Barcelona
escòcia

L’SNP trenca la coalició de govern amb els Verds

barcelona
política

La incertesa per la carta de Sánchez sacseja l’inici de campanya pel 12-M

barcelona