Política

conflicte bèl·lic a l’est d’europa

Ucraïna prepara una guerra de desgast a l’espera del suport de l’OTAN

Kíiv necessita rebre tancs per poder fer front a l’ofensiva russa

Moscou adverteix els països occidentals del perill de continuar facilitant material bèl·lic a Ucraïna

Ucraïna es prepara ja per a una llarga guerra de desgast davant la incapacitat russa d’aconseguir els seus objectius militars en els primers onze mesos de campanya, a l’espera del suport de l’OTAN aquesta setmana, els membres de la qual han promès Kíiv carros de combat.

“Els preparatius per part de Rússia per a una guerra prolongada signifiquen la comprensió de l’enemic que el seu pla de conquesta ràpida d’Ucraïna no és realitzable. Per això, (el president rus, Vladímir) Putin ara valora una llarga guerra de desgast”, ha informat la intel·ligència militar ucraïnesa.

Kíiv creu que la batalla de Soledar, localitat de Donetsk assaltada fa uns dies per les tropes russes després de diversos mesos d’ofensiva, és un exemple d’aquesta nova estratègia russa.

El portaveu de la Intel·ligència ucraïnesa, Andréi Yúsov, ha explicat que Rússia està dissenyant una “economia de guerra” i intentant conscienciar als seus ciutadans que el conflicte va per a llarg. En canvi, va subratllar, tant Ucraïna com les potències occidentals no estan interessats en què les accions militars s’allarguin. De fet, Kíiv busca en 2023 una victòria o, almenys, un punt d’inflexió en el camp de batalla.

Després de la retirada, primer de la regió oriental de Khàrkiv i després de la meridional Kherson, les tropes russes s’han dedicat a fortificar les seves posicions davant el temor a una nova ofensiva ucraïnesa contra els territoris annexionats pel Kremlin.

Guanyar temps

En aquesta estratègia de guanyar temps fins que els reservistes mobilitzats puguin combatre és crucial el paper de la companyia militar privada Wagner, que va ser la que va prendre Soledar amb petites unitats d’assalt i la inestimable ajuda de presidiaris.

Encara que Kíiv assegura que les seves tropes continuen resistint en aquesta localitat, Wagner ha informat avui que, després de la victòria en Soledar, avança ara cap a l’important baluard ucraïnès de Bakhmut.

Reunió de l’OTAN

El Grup de Contacte per a la Defensa d’Ucraïna es reuneix aquest divendres en la base aèria de Ramstein (Alemanya) presidit pel Secretari de Defensa dels EUA, Lloyd Austin.

El principal convidat és el ministre de Defensa ucraïnès, Oleksii Réznikov, qui es reunirà amb el secretari general de l’OTAN, Jens Stoltenberg.

Kíiv necessita diversos centenars de tancs i carros de combat per a recuperar els territoris ocupats. Després dels EUA (50 Bradley), Alemanya (40 Marder) i França (AMX-10 RC), el Regne Unit també va prometre el cap de setmana 14 tancs Challenger 2.

Alemanya és la més criticada pel president ucraïnès, Volodímir Zelenski, i els seus aliats per la seva reticència a subministrar a Kíiv el tanc europeu per excel·lència, el Leopard. Enmig de la controvèrsia, la ministra alemanya de Defensa, Christine Lambrecht, ha anunciat aquest dilluns la seva dimissió.

Precisament, una de les tasques del seu successor serà decidir sobre l’enviament a Ucraïna d’aquests tancs després que Berlín ja lliurés a Kíiv els carros de combat Gepard i Marder. Sobre aquest tema, el primer ministre polonès, Mateusz Morawiecki, ha instat avui a Berlín al govern alemany a subministrar tot tipus d’armament a Ucraïna i va afirmar que no hi ha raó per a bloquejar el suport a Kíiv.

“La derrota d’Ucraïna podria convertir-se en el preludi de la Tercera Guerra Mundial. Per tant, avui no hi ha cap raó per a bloquejar el suport a Kíiv i retardar-lo indefinidament. Demano al govern alemany que actuï amb decisió i subministri tot tipus d’armament a Ucraïna”, ha dit. Morawiecki ha recordat que “els ucraïnesos no lluiten només per la seva llibertat, sinó també per defensar Europa” i va qualificar les relacions amb Rússia de “pacte amb el diable”.

Advertiments de Moscou a Occident pel subministrament d’armes a Kíiv

El líder rus ha criticat aquest dilluns en conversa telefònica amb el seu homòleg turc, Recep Tayyip Erdogan, el subministrament d’armament pesant a Ucraïna.

“Putin ha cridat l’atenció sobre la línia destructiva del règim de Kíiv, que aposta per la intensificació de les hostilitats amb el suport de patrocinadors occidentals que augmenten els subministraments d’armes i equips militars”, ha informat el Kremlin.

Aquest mateix dilluns, el portaveu de la Presidència russa, Dmitri Peskov, ha advertit que els tancs britànics Challenger 2 “cremaran com la resta” de l’armament occidental.

El Kremlin ha agregat que els nous subministraments d’armes a Ucraïna no seran capaces d’influir “en la situació sobre el terreny” i “poden només allargar la història i causar majors mals a l’Estat ucraïnès”.

Ucraïna, que ha estat utilitzant tancs T-72 durant dècades, ha rebut més de 230 tancs soviètics modernitzats de Polònia i República Txeca, però encara no ha rebut carros de combat occidentals.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

política

El govern nega que amagués l’acord per actualitzar les condicions de Hard Rock

barcelona
guerra a gaza

Israel mobilitza dues brigades de reservistes en el sud de Gaza

barcelona
política

ERC exigeix que la Policia marxi de la Prefectura de Laietana

barcelona
Estats Units

El Senat aprova el paquet d’ajuda militar de 95.000 milions a Ucraïna, Israel i Taiwan

Barcelona
estat espanyol

La vicepresidenta Teresa Ribera serà la candidata del PSOE a les europees

barcelona
societat

Tres Nobel de la Pau rebutgen l’acusació de terrorisme contra Wagensberg

barcelona
estat espanyol

Un jutjat investiga la dona de Pedro Sánchez per tràfic d’influències i corrupció

barcelona
política

Montero afirma que l’Estat protegeix els “interessos de Catalunya” transferint-hi recursos “suficients”

barcelona
política

El Govern va renovar el compromís amb Hard Rock abans de pactar els pressupostos

barcelona